۱۱:۲۹ ۱۴۰۳/۰۹/۰۴
«اقتصاد معاصر» بررسی می‌کند؛

یک سوال بی‌پاسخ در افزایش تعرفه‌های برق خانگی

درباره ماجرای افزایش قیمت برق از اول پاییز، آنچه مهم است چرایی افزایش یکسان تعرفه ۳۸ درصدی برای تمامی مشترکان فارع از میزان مصرف آنها است؛ سوالی که بی‌پاسخ مانده است.
یک سوال بی‌پاسخ در افزایش تعرفه‌های برق خانگی
کد خبر:۸۸۲۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ از ابتدای مهرماه سال جاری، تعرفه برق خانگی مشمول افزایش شد. میزان افزایش تعرفه نسبت به گذشته در اغلب قریب به‌اتفاق موارد، در محدوده ۳۸ درصدی (۳۷.۹ درصدی) بود.

نکته‌ای که وجود دارد این است که بر خلاف شعار‌های مسئولین دولت که افزایش تعرفه را بیشتر برای مشترکین پرمصرف به‌منظور اصلاح روند مصرف اعلام می‌کنند، اینبار تمامی مشترکین برق (چه کم‌مصرف و چه پرمصرف) به‌صورت یکسان مشمول افزایش تعرفه ۳۸ درصدی شدند.

الگوی مصرف برق در مناطق عادی درحال حاضر (پاییز) ۲۰۰ کیلووات ساعت در ماه به‌ازای هر مشترک است؛ یعنی مشترکینی که زیر ۲۰۰ کیلووات ساعت در یک ماه برق مصرف کنند، مشترکین کم‌مصرف محسوب می‌شوند. مشترکینی که در محدوده ۲۰۰ کیلووات ساعت مصرف داشته باشند، مشترکین خوش مصرف بوده و بالای این رقم، مشترکین پرمصرف هستند.

حدود ۲ درصد از مشترکین هم کسانی هستند که چند برابر یک مشترک عادی مصرف برق دارند و در زمره مشترکین بسیار پرمصرف یا بدمصرف قرار می‌گیرند. تمامی این مشترکین از ابتدای مهر امسال به‌صورت یکسان مشمول افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق شده‌اند و حتی دولت برای مشترکین بدمصرف نیز، شیب افزایش تعرفه را بیشتر نکرده است.

مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر در گفت‌وگویی که روز گذشته با یکی از خبرگزاری‌ها داشت، در تشریح این افزایش تعرفه گفت: «محاسبه تعرفه برق به پارامتر‌های گوناگونی بستگی دارد و این موضوع بسته به فصل، منطقه محل سکونت و موضوعات دیگر متفاوت است، نمی‌توان گفت که تعرفه چه میزان تغییر می‌کند، اما باید گفت که ۷۵ درصد مشترکان مشمول افزایش پلکانی تعرفه نیستند و تنها مشترکان پر مصرف مشمول تعرفه‌های بالا خواهند شد. »

اگرچه این اظهارات مدیرعامل شرکت توانیر کاملا درست و مبتنی بر واقعیات است، اما به‌نظر می‌رسد این مقام مسئول با زیرکی چرایی افزایش یکسان تعرفه برای همه مشترکین را با مغالطه بی پاسخ گذاشته است. هرچند این مقام به‌درستی اعلام کرده که ۷۵ درصد مشترکان مشمول افزایش پلکانی تعرفه نیستند، اما منظور این است که ۷۵ درصد مشترکان مصارفی زیر الگو دارند و اساسا افزایش پلکانی تعرفه برای مصارف بالای الگو اعمال می‌شود.

با این حال، این به‌معنای عدم افزایش تعرفه برای مصارف زیرالگو نیست، چرا که مقایسه تعرفه‌های مصارف زیرالگو (درماه‌های غیرگرم) در قبل و بعد از مهر ۱۴۰۳ نیز نشان می‌دهد که آن ۷۵ درصد مشترکین کم مصرف و خوش مصرف نیز، مشمول افزایش ۳۸ درصدی تعرفه شده‌اند.

از سوی دیگر مدیرعامل توانیر اعلام کرده است «محاسبه تعرفه برق به پارامتر‌های گوناگونی بستگی دارد و این موضوع بسته به فصل، منطقه محل سکونت و موضوعات دیگر متفاوت است.» این اظهارات مدیرعامل توانیر نیز کاملا درست است، اما نکته اینجاست که در فصل مشخص (فصول غیرگرم) که تعرفه مشخصی دارند و برای تمامی منطق کشور بر اساس دسته‌بندی صورت گرفته، این افزایش ۳۸ درصدی به صورت یکسان اعمال شده است.

با این حال، لازم به تاکید است که برای مصارف زیر الگو، هزینه‌های مصرف برق با وجود افزایش ۳۸ درصدی اخیر، باز هم رقم ناچیز و قابل چشم پوشی است، اما آنچه مهم است چرایی افزایش یکسان تعرفه ۳۸ درصدی برای تمامی مشترکان فارع از میزان مصرف آنها است؛ سوالی که بی‌پاسخ مانده است.

ارسال نظرات