رکود اقتصادی طولانیمدت آلمان همچنان ادامه دارد
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از المیادین، اقتصاد آلمان در سال ۲۰۲۵ با کاهش ۰.۱ درصدی مواجه خواهد شد، این در حالی بوده که در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ به ترتیب رکود ۰.۳ و ۰.۲ درصدی را تجربه کرده است. این کشور، رکود دو ساله اوایل دهه ۲۰۰۰ را پشت سر میگذارد و بازتابی از اثرات مرکب بحران انرژی، تورم پایدار و پیامدهای همهگیری کرونا تلقی میشود.
بِرت روپ، اقتصاددان ارشد HRI وضعیت کنونی را بزرگترین بحران اقتصادی آلمان در تاریخ پس از جنگ جهانی دوم توصیف میکند.
وی اظهار داشت که عوامل جمعیتی، به ویژه پیری جمعیت، این وضعیت را تشدید کرده است.
به گفته وی ظرفیت رشد سالانه اقتصاد آلمان به ۰.۵ درصد کاهش یافته و اقتصاد کشور، در آغاز یک «دوره پیری شدید» قرار دارد.
انتظار میرود که اداره آمار فدرال، رکود اقتصادی سال ۲۰۲۴ را در ۱۵ ژانویه با انتشار دادههای رسمی تایید کند. در حالی که HRI پیشبینی میکند در سال ۲۰۲۶ بهبود جزئی رخ دهد. رشد اقتصادی در این سال به ۰.۹ درصد خواهد رسید که به طور قابل توجهی کمتر از سطح پیش از بحران است. همچنین بانک مرکزی آلمان در دسامبر، پیشبینی رشد اقتصادی سال ۲۰۲۵ را از ۱.۱ درصد به ۰.۲ درصد کاهش داد.
بحران انرژی و پیامدهای آن
یکی از عوامل کلیدی مشکلات اقتصادی آلمان، از دست دادن دسترسی به گاز ارزان روسیه است. این کشور که پیش از تشدید درگیریهای اوکراین، بیش از نیمی از نیازهای انرژی خود را از گاز روسیه تامین میکرد، اکنون به گاز طبیعی مایع (LNG) وارداتی از ایالات متحده وابسته شده است. این وابستگی هزینههای انرژی را به شدت افزایش داده و تاثیر عمیقی بر تولیدکنندگان و کسبوکارهای کوچک داشت.
افزایش هزینههای انرژی منجر به تعطیلی و ورشکستگی در صنایع مختلف شده که حتی شرکتهای بزرگ مانند فولکسواگن را نیز تحت تاثیر قرار داده است. تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه و تخریب خطوط لوله نورد استریم در سپتامبر ۲۰۲۲ نیز به کاهش شدید تحویل گاز دامن میزند. اخیرا روسیه انتقال گاز به اتحادیه اروپا از طریق اوکراین را از اول ژانویه ۲۰۲۵، پس از امتناع اوکراین از تمدید توافقنامه ترانزیت، به طور رسمی متوقف کرده است.
چالشهای اقتصادی و سیاسی
بخش صادرات آلمان، به ویژه تولیدات با ارزش افزوده بالا، همچنان نقطه قوت اقتصاد این کشور است اما این بخش نیز تحت فشار بیثباتیهای جهانی و افزایش بیسابقه قیمت انرژی قرار دارد. آنگلا مرکل، صدراعظم پیشین آلمان در مصاحبهای با تلویزیون فرانسه ۲ در دسامبر، تصمیم برای قطع روابط با گاز روسیه را مورد انتقاد قرار داد و ترتیبات پیشین را به عنوان یک «وضعیت برد-برد» توصیف کرد.
وی اظهار داشت: «اکنون قیمتها سر به فلک کشیدهاند.»
نگرانیهای اقتصادی اکنون به مسالهای محوری برای مردم آلمان تبدیل شده است. بر اساس نظرسنجی دسامبر توسط ARD، اقتصاد اولویت اصلی رایدهندگان محسوب میشود. این نگرانیها منجر به فروپاشی ائتلاف صدراعظم اولاف شولتس در نوامبر شد و انتخابات عمومی زودهنگامی برای ۲۳ فوریه برنامهریزی شده است.