۰۸:۵۶ ۱۴۰۳/۰۶/۱۰
نگاهی کوتاه به موضوعات اقتصادی روزنامه‌ها(۱۰ شهریور ۱۴۰۲)؛

از قیمت‌گذاری تا ناترازی برق

دکه اقتصاد همچون روز‌های گذشته به بررسی گزارش‌های اقتصادی روز رسانه‌های مکتوب پرداخته است.
از قیمت‌گذاری تا ناترازی برق
کد خبر:۱۲۷۹

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامه‌های مهم کشور در گزارش‌های اقتصادی خود به موضوعات مختلفی همچون مداخله‌گری دولت در بازار، رخنه خاموشی‌ها در کشور، میزان مصرف دارو در ایران، دلایل مخالفت برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی با برخی وزرا از جمله وزیر راه و شهرسازی، میزان تسهیلات ارائه‌شده بانک‌ها به کارمندان خود، کسری تراز عملیاتی بودجه، راه‌های پیش روی دولت چهاردهم برای اصلاحات قیمتی بنزین، میزان حقوق کارمندان و کارگران و تناسب آن با تورم، چالش امضا‌های طلایی با ارز تک‌نرخی و راهکار‌های اصلاح ساختار بودجه پرداخته‌اند.

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی تحت عنوان «تنظیم‌گری یا تخریب‌گری» به بررسی مداخله دولت در قیمت‌گذاری پرداخته و نوشته است: «در یک دهه اخیر، سیاست‌گذار با بهانه تنظیم‌گری تبدیل به مداخله‌گر بازار شده که خود عاملی برای تشدید ناترازی‌ها در کشور است. هنگامی که اقتصاد با یک شوک یا نااطمینانی روبه‌رو می‌شود، سیاست‌گذار عملا به مداخلات گسترده در عرضه، تقاضا و قیمت‌گذاری می‌پردازد. این مداخله به شکلی است که بازار از ماهیت خود تهی می‌شود و صرفا به محلی برای تخصیص کالا‌ها با قیمتی از پیش تعیین‌شده تبدیل می‌شود. در مرحله بعد، قیمت پایین‌تر از قیمت بازار منجر به شکل‌گیری رانت می‌شود و سیاست‌گذار با سلیقه خود اقدام به توزیع رانت می‌کند.»

«مروری بر گرانی» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه شرق بود که به بررسی مخالفت‌های نمایندگان مجلس با وزیر پیشنهادی وزیر راه و شهرسازی می‌پردازد. با وجود مخالفت‌های اولیه و انتقادات شدید در جلسه بررسی صلاحیت، ایشان موفق به کسب آرای بالایی شد. یکی از انتقاد‌های مطرح‌شده توسط یکی از نمایندگان مجلس، به موضوع قیمت زمین و سیاست‌های الحاق اراضی مرتبط بود. نویسنده استدلال می‌کند که این انتقادات مبتنی بر مقایسه‌های نادرست و مغلطه‌آمیز است و به تاثیرات منفی رشد شهر‌ها بر اراضی کشاورزی و امنیت غذایی کشور اشاره می‌کند. همچنین تاکید می‌شود که اصلاحات اقتصادی کلی برای کاهش قیمت مسکن ضروری است.

روزنامه اعتماد در گزارشی تحت عنوان «دست و دلبازی داخلی بانک‌ها» مدعی شد که بانک‌ها ۹۱.۵ هزار میلیارد تومان از منابع خود را به کارکنان خودشان وام داده‌اند. این گزارش بیان دارد: «بیشترین میزان تسهیلات پرداختی در میان بانک‌ها در سال گذشته به بانک ملت برمی‌گردد که رقمی به ارزش ۱۸۸.۷۱۶.۸۲۰ میلیون ریال تسهیلات به کارمندان خود پرداخت کرده است و پس از آن بانک سپه با ۱۴۵.۰۰۰.۰۰۰ میلیون ریال و بانک ملی با ۹۴.۰۹۸.۸۱۲ میلیون ریال و بانک صادرات با ۷۷.۰۲۸.۶۶۵ میلیون ریال در رتبه‌های بعدی قرار دارند.»

روزنامه هم‌میهن در گزارش اقتصادی خود تحت عنوان «۱۱۰ همت بودجه کمک» مدعی شده است: «درآخرین سند بودجه دولت سیزدهم یعنی بودجه امسال، ۳۰۷ هزار میلیارد تومان کسری تراز عملیاتی وجود دارد. یعنی تفاضل هزینه‌های دولت منهای اعتبارات عمرانی از درآمد‌های دولت، منهای درآمد نفت و فروش اموال و اوراق، یک کسری ۳۰۷ هزار میلیارد تومانی دارد.»

روزنامه سازندگی نیز در گزارشی تحت عنوان «نقشه راه بنزین»، گزینه‌های پیش روی دولت چهاردهم برای اصلاح قیمت بنزین را بررسی کرده و نوشته است: «سخنان مسعود پزشکیان درباره غیرمنطقی بودن سیاست‌های انرژی در کشور موجی از اظهارنظر‌های موافق و مخالف را به دنبال داشته و باز هم باعث گشوده شدن پرونده پرمناقشه بنزین در کشور شده است.»

«حقوق از تورم جا ماند» عنوان گزارش روزنامه وطن امروز بود. این مطلب گزارشی درباره حقوق و دستمزد کارکنان دولت بر اساس بخشنامه بودجه ۱۴۰۴ است. این روزنامه اظهار کرده است که دولت برای افزایش قدرت خرید کارمندان باید تورم راکنترل کند.

روزنامه جوان در گزارشی تحت عنوان «چالش امضا‌های طلایی با ارز تک‌نرخی» نوشت: «رانت، فساد و امضا‌های طلایی خروجی نظام ارزی چندنرخی است. بهترین اقدام دولت چهاردهم تمرکز بر اصلاح نظام ارزی، حذف ارز چندنرخی و حرکت به سمت تک‌نرخی‌کردن ارز در میان‌مدت است که از یک طرف با کاهش تقاضای کاذب برای واردات در صورت تک‌نرخی‌کردن ارز، شاهد بهبود وضعیت تراز تجاری کشور خواهیم بود و از طرف دیگر، تقاضا برای ارز کاغذی و حواله‌ای به شدت کاهش خواهد یافت و امکان مدیریت بازار ارز و کاهش نرخ ارز نیز فراهم خواهد شد.»

روزنامه خراسان در گزارشی با عنوان «رخنه خاموشی به خانه‌ها» اظهار کرده است که افزایش خاموشی‌ها در هفته‌های اخیر در شرایطی رخ می‌دهد که ظرفیت صنایع برای قطع برق پر شده و هم‌اینک ناترازی‌ها به شکل خاموشی، علاوه بر صنایع به خانوار‌ها نیز رسیده و در این گزارش به ناترازی برق و تازه‌ترین داده‌ها در این زمینه پرداخته شده است.

روزنامه فرهیختگان هم در گزارشی با عنوان «دارو‌های دیابت صدرنشین جدول» نوشت: «آمار‌های اخیر سازمان غذا و داروی ایران نشان می‌دهد که مصرف دارو در کشور به‌طور قابل‌ توجهی افزایش یافته است. در سال ۱۴۰۲، مصرف سرانه دارو به ۶۱۸ عدد به ازای هر ایرانی رسید که نسبت به دهه‌های گذشته افزایش چشمگیری داشته است. از جمله دلایل این افزایش، شیوع بیماری‌هایی همچون دیابت و افسردگی است. متفورمین، داروی مربوط به دیابت، پرمصرف‌ترین داروی کشور از نظر تعدادی بوده و آموکسی‌سیلین نیز از نظر ارزش ریالی بالاترین فروش را داشته است.»

«هشت راهکار اصلاح ساختار بودجه» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه جام‌جم بود. این گزارش اظهار کرده است که هفته گذشته مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور بخشنامه تهیه و تنظیم بودجه ۱۴۰۴ را به دستگاه‌های اجرایی کشور ابلاغ کرد. در این بخشنامه برخی اقدامات عملی برای اصلاح ساختار بودجه‌نویسی لحاظ شده که می‌تواند اقتصاد را در مسیر بهبود قرار دهد.

ارسال نظرات