قطع وابستگی اروپا به گاز روسیه در هاله‌ای از ابهام

با وجود تعهد اتحادیه اروپا به حذف وابستگی به انرژی روسیه، واردات گاز طبیعی مایع (LNG) این کشور در دو هفته نخست سال ۲۰۲۵ با رشد ۱۰ درصدی نسبت به سال گذشته به رکوردی جدید رسیده است. در حالی که کمیسیون اروپا برنامه‌ای برای پایان کامل این وابستگی تا اوایل سال جاری ارائه خواهد کرد اما برخی کشورها همچنان به واردات گاز روسیه ادامه می‌دهند.
قطع وابستگی اروپا به گاز روسیه در هاله‌ای از ابهام
کد خبر:۱۳۶۱۴

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از راشاتودی؛ سخنگوی کمیسیون اروپا اعلام کرده که با وجود تعهد این اتحادیه به حذف کامل وابستگی به منابع انرژی روسیه اما انرژی مسکو همچنان به اتحادیه اروپا صادر می‌شود. واردات گاز طبیعی مایع (LNG) روسیه توسط اتحادیه اروپا در دو هفته اول سال ۲۰۲۵ افزایش یافته و بیش از ۱۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است.

در همین راستا آنا کایسا ایتکونن، سخنگوی کمیسیون اروپا در حوزه اقدام اقلیمی و انرژی روز دوشنبه در یک نشست خبری گفت: «انرژی روسیه، به‌ ویژه گاز، همچنان در اتحادیه اروپا حضور دارد.» 

وی اشاره کرد که کمیسیون اروپا قصد دارد اواخر فوریه یا اواسط مارس، نقشه راهی برای حذف کامل واردات انرژی از روسیه ارائه کند. 

طبق گزارشی از پولیتیکو که به داده‌های شرکت Kpler، استناد کرده، واردات LNG روسیه توسط کشور‌های عضو اتحادیه اروپا به رکوردی جدید رسیده است. در ۱۵ روز اول سال جاری، این کشور‌ها ۸۳۷،۳۰۰ تن گاز فوق سرد خریداری کرده‌اند. ایتکونن همچنین پیش‌تر تایید کرده بود که واردات گاز روسیه، به‌ ویژه LNG، در سال ۲۰۲۴ نیز افزایش یافته است. این افزایش واردات بلافاصله پس از آن رخ داد که اوکراین در پایان سال ۲۰۲۴ از تمدید قرارداد پنج‌ساله ترانزیت گاز با غول انرژی روسیه یعنی گازپروم خودداری کرد. این اقدام باعث قطع گاز خطوط لوله روسیه به رومانی، لهستان، مجارستان، اسلواکی، اتریش، ایتالیا و مولداوی شد. 

پس از تشدید درگیری اوکراین در سال ۲۰۲۲ و خرابکاری در خطوط لوله نورد استریم، اتحادیه اروپا کاهش وابستگی به انرژی روسیه را در اولویت قرار داد. برخی از کشور‌های عضو به‌ صورت داوطلبانه واردات گاز روسیه را متوقف کردند اما برخی دیگر همچنان به این واردات ادامه دادند. همچنین واردات LNG روسیه به دلیل اینکه فقط بخشی از آن مشمول تحریم‌ها بود، در برخی کشور‌ها ادامه یافت. 

در ماه ژوئن، اتحادیه اروپا برای اولین بار LNG روسیه را هدف تحریم قرار داد و عملیات بارگیری مجدد، انتقال کشتی به کشتی و انتقال کشتی به ساحل با هدف صادرات مجدد به کشور‌های ثالث از طریق اتحادیه اروپا را ممنوع کرد. این تحریم‌ها شامل یک دوره انتقالی ۹ ماهه است. 

طبق داده‌های موسسه اقتصاد انرژی و تحلیل مالی (IEEFA)، روسیه در نیمه اول سال ۲۰۲۴، پس از ایالات متحده، دومین تامین‌کننده بزرگ LNG برای اروپا بوده است. به گفته دمیتریف، مدیرعامل صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه، از دست دادن گاز روسیه ممکن است بیش از یک تریلیون یورو برای اتحادیه اروپا هزینه در پی داشته باشد.

ارسال نظرات