شکایت چین از تعرفه‌های جدید آمریکا در سازمان تجارت جهانی

چین در واکنش به تعرفه ۱۰ درصدی جدید ایالات متحده بر کالاهای وارداتی خود و لغو معافیت گمرکی برای بسته‌های کم‌ارزش، در سازمان تجارت جهانی شکایت کرد. پکن این اقدامات را مغایر با مقررات بین‌المللی دانسته است.
شکایت چین از تعرفه‌های جدید آمریکا در سازمان تجارت جهانی
کد خبر:۱۴۹۴۴

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از رویترز؛ چین روز چهارشنبه علیه تعرفه ۱۰ درصدی جدید ایالات متحده بر واردات کالاهای چینی و لغو معافیت گمرکی برای بسته‌های کم‌ارزش توسط دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهور آمریکا، در سازمان تجارت جهانی شکایت کرد و این اقدامات را ناقض مقررات این سازمان دانست. 

درخواست پکن برای مشورت‌های تجاری با ایالات متحده در حالی مطرح شد که شرکت‌های حمل‌ونقل و خرده‌فروشی با سردرگمی ناشی از لغو معافیت حداقل ارزش برای واردات بسته‌های زیر ۸۰۰ دلار مواجه شدند؛ معافیتی که به‌ طور گسترده توسط شرکت‌های تجارت الکترونیک، از جمله Shein ،Temu و Amazon مورد استفاده قرار می‌گرفت.

یک مقام اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده اعلام کرد که تمامی بسته‌های کوچک از چین و هنگ‌کنگ باید پیش از ورود، دارای اظهارنامه گمرکی باشند و در غیر این صورت، ممکن است که برخی محموله‌ها بازگردانده شوند. 

استدلال چین در سازمان تجارت جهانی 

سازمان تجارت جهانی تایید کرد که چین درخواست مشورت‌هایی را درباره این تعرفه‌ها با ایالات متحده ارائه کرده است. پکن در این شکایت استدلال می‌کند که تعرفه‌های جدید ترامپ که با هدف جلوگیری از ورود مواد مخدر فنتانیل و مواد اولیه آن به ایالات متحده اعمال شده‌اند، بر پایه ادعاهای بی‌اساس و نادرست درباره چین وضع شده‌اند. 

چین تاکید دارد که این تعرفه‌ها ماهیتی تبعیض‌آمیز داشته و صرفا بر کالاهای منشا چینی اعمال می‌شوند که این امر مغایر با تعهدات ایالات متحده در چارچوب سازمان تجارت جهانی است. 

درخواست مشورت‌ها، نخستین گام در فرآیند حل اختلافات تجاری است که می‌تواند به صدور حکمی مبنی بر نقض مقررات تجاری توسط ایالات متحده منجر شود. این وضعیت مشابه حکم سال ۲۰۲۰ سازمان تجارت جهانی است که در آن، تعرفه‌های اعمال‌شده در دوره اول ریاست‌ جمهوری ترامپ ناقض مقررات شناخته شدند. 

با این‌ حال حتی در صورت پیروزی چین، بعید است که این اقدام تاثیر ملموسی بر سیاست‌های واشنگتن داشته باشد. نهاد استیناف سازمان تجارت جهانی طی چندین سال گذشته به دلیل کارشکنی ایالات متحده در انتصاب قضات جدید، عملا غیرفعال بوده و این امر موجب شده که پرونده‌های قبلی، ازجمله شکایت سال ۲۰۲۰، بدون تصمیم نهایی باقی بمانند. 

بحران در زنجیره تامین و بسته‌های پستی 

سرویس پستی ایالات متحده روز چهارشنبه اعلام کرد که بار دیگر پذیرش بسته‌های پستی از چین و هنگ‌کنگ را از سر می‌گیرد و تصمیم قبلی مبنی بر تعلیق موقت این پذیرش، که تهدیدی برای میلیون‌ها محموله روزانه محسوب می‌شد، لغو شده است.

مارتین پالمر، هم‌بنیان‌گذار شرکت داده‌های تجارت الکترونیک Hurricane Commerce، اظهار داشت: «در حال حاضر همه ما مثل مرغ‌های بی‌سر به این‌سو و آن‌سو می‌دویم و تلاش می‌کنیم که حدس بزنیم چه اتفاقی خواهد افتاد. اما شاید ظرف دو هفته، همه چیز به روال عادی بازگردد.» 

گفتنی است که دولت ترامپ معافیت حداقل ارزش را عاملی در ورود فنتانیل و مواد اولیه آن به ایالات متحده بدون نظارت دانسته است. 

گزارش‌های اخیر رویترز نیز نشان می‌دهد که قاچاقچیان مواد مخدر از این معافیت سوءاستفاده می‌کنند. سرویس پستی ایالات متحده اعلام کرد که در حال همکاری با اداره گمرک و حفاظت مرزی است تا یک سازوکار کارآمد برای جمع‌آوری تعرفه‌های جدید چین ایجاد کند و از اختلالات در تحویل بسته‌ها بکاهد. 

عدم مذاکره میان ترامپ و شی جین‌پینگ 

روز چهارشنبه هنوز هیچ تماسی میان ترامپ و شی جین‌پینگ، رئیس‌ جمهور چین، برای بررسی تعرفه‌های جدید آمریکا و اقدامات تلافی‌جویانه پکن برنامه‌ریزی نشده بود. یک منبع آگاه به رویترز اعلام کرد که ترامپ روز سه‌شنبه گفته که هیچ عجله‌ای برای گفت‌وگو با شی ندارد، چراکه تعرفه‌ها از نیمه‌شب به وقت شرقی اجرایی شده‌اند.

در واکنش به این اقدام، چین تعرفه‌های هدفمندی بر واردات زغال‌سنگ، گاز طبیعی مایع، نفت خام و تجهیزات کشاورزی از ایالات متحده اعمال کرد و هم‌زمان تحقیقات ضدانحصاری علیه گوگل، متعلق به شرکت Alphabet را آغاز نمود. این جنگ تجاری جدید، صنایع خرده‌فروشی و حمل‌ونقل را غافلگیر کرده است. 

مائورین کوری، هم‌بنیان‌گذار شرکت مشاوره زنجیره تامین Supply Chain Compliance تاکید کرد: «هیچ زمانی برای آماده‌سازی وجود نداشته است. آنچه واقعا نیاز داریم، دستورالعملی از سوی دولت در مورد نحوه مدیریت این وضعیت، بدون هشدار یا اطلاع قبلی است.» 

در حال حاضر، بسته‌های حداقل ارزش به‌ صورت تجمیعی پردازش می‌شوند تا گمرک بتواند صدها یا هزاران محموله را به‌ طور هم‌زمان ترخیص کند اما اکنون این بسته‌ها نیاز به ترخیص فردی خواهند داشت که این امر به‌ شدت بار کاری خدمات پستی، کارگزاران گمرکی و ماموران گمرک را افزایش خواهد داد.

معافیت حداقل ارزش در ابتدا با هدف تسهیل تجارت طراحی شده بود و استفاده از آن، با رشد خریدهای آنلاین، به‌ شدت افزایش یافت. طبق داده‌های اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده، در سال ۲۰۲۴ حدود ۱.۳۶ میلیارد محموله از طریق این معافیت وارد ایالات متحده شده که ۳۶ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۲۳ را نشان می‌دهد. 

ابهام در سیاست‌های تجاری و اقتصادی 

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده روز چهارشنبه در نخستین مصاحبه رسانه‌ای خود از زمان تصدی این سمت، از استراتژی تعرفه‌ای ترامپ دفاع کرد و گفت که این سیاست با هدف بازگرداندن تولید به داخل ایالات متحده اجرا می‌شود، به‌ ویژه در صنایعی که بخش عمده‌ای از فعالیت خود را به خارج از کشور منتقل کرده‌اند.

مقامات فدرال رزرو ایالات متحده نیز روز چهارشنبه هشدار دادند که عدم قطعیت در سیاست‌های تعرفه‌ای و سایر مسائل اقتصادی ناشی از روزهای نخست دولت ترامپ، یکی از چالش‌های اصلی در تصمیم‌گیری‌های پولی و اقتصادی کشور خواهد بود. 

آوستن گولزبی، رئیس فدرال رزرو شیکاگو هشدار داد: «نادیده گرفتن تاثیرات بالقوه تورمی تعرفه‌ها اشتباهی بزرگ خواهد بود.»

در همین حال، توماس بارکین، رئیس فدرال رزرو ریچموند گفت که در این مرحله نمی‌توان پیش‌بینی کرد که افزایش هزینه‌های ناشی از تعرفه‌ها در کدام بخش‌ها جذب خواهد شد و در چه مواردی این هزینه‌ها به مصرف‌کنندگان منتقل می‌شود.

ارسال نظرات