تلافی‌جویی‌های تعرفه‌ای ترامپ با ظاهر حمایت از تولید داخل

ترامپ روز دوشنبه از اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر فولاد و آلومینیوم خارجی خبر داد و تاکید کرد که این تصمیم «بدون استثنا یا معافیت» اجرا خواهد شد. این اقدام که به‌ منظور حمایت از صنایع داخلی آمریکا انجام می‌شود، معافیت‌های پیشین را لغو کرده و نگرانی‌هایی را در میان شرکای تجاری واشنگتن برانگیخته است.
تلافی‌جویی‌های تعرفه‌ای ترامپ با ظاهر حمایت از تولید داخل
کد خبر:۱۵۳۰۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از گاردین؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه با اعلام تعرفه ۲۵ درصدی بر فولاد و آلومینیوم وارداتی، تلاش جنجالی خود را برای تقویت اقتصاد آمریکا از طریق افزایش مالیات بر واردات تشدید کرد. رئیس‌ جمهور آمریکا تاکید کرد که این تعرفه‌ها بدون استثنا با معافیت اجرا خواهند شد و امید کشورهایی را که خواهان مستثنی شدن از این سیاست بودند، از بین برد. 

ترامپ در دوران نخست ریاست‌ جمهوری خود نیز تعرفه‌های سنگینی بر فولاد و آلومینیوم خارجی اعمال کرده بود اما اقدام جدید که دوشنبه شب اعلام شد، معافیت‌های قبلی را لغو کرده و نرخ تعرفه بر آلومینیوم را افزایش می‌دهد. با این حال، این تغییرات تا ۴ مارس اجرایی نخواهند شد که این مساله احتمال مذاکره دولت ترامپ با کشورهایی که به دنبال معافیت هستند را افزایش می‌دهد. کشورهایی مانند استرالیا در حال رایزنی برای متقاعد کردن دولت ترامپ هستند. ترامپ بعدا گفت که درخواست استرالیا را برای معافیت از تعرفه‌های فولاد، به دلیل کسری تجاری این کشور با آمریکا، به‌ طور جدی بررسی خواهد کرد. 

ترامپ روز یکشنبه از این اقدامات تجاری جدید خبر داده بود و افزود که در اواخر هفته مجموعه‌ای از تعرفه‌های متقابل دیگر را نیز اعلام خواهد کرد. این موضوع هشدارهایی از سوی شرکای تجاری آمریکا درباره اقدامات تلافی‌جویانه در پی داشت.

پیتر ناوارو، مشاور ارشد تجاری ترامپ در این باره گفت: «تعرفه‌های جدید بر فولاد و آلومینیوم به سیاست دامپینگ خارجی پایان می‌دهد، تولید داخلی را تقویت می‌کند و این صنایع را به عنوان ستون‌های اساسی اقتصاد و امنیت ملی آمریکا تثبیت خواهد کرد.» 

وی تاکید کرد: «این فقط درباره تجارت نیست، بلکه درباره اطمینان از آن است که آمریکا هرگز برای صنایع حیاتی خود مانند فولاد و آلومینیوم به کشورهای خارجی وابسته نباشد.»

ترامپ همچنین یک استاندارد جدید برای واردات فولاد و آلومینیوم در آمریکای شمالی اعمال خواهد کرد که بر اساس آن، فولاد باید در منطقه ذوب و ریخته‌گری و آلومینیوم نیز ذوب و قالب‌گیری شود. این سیاست با هدف کاهش واردات فلزات کم‌فرآوری‌شده از چین و روسیه اتخاذ شده، زیرا این کشورها تلاش می‌کنند با حداقل تغییرات، تعرفه‌های موجود را دور بزنند. 

ترامپ و حامیانش که در دوران کارزار انتخاباتی، شعار «آمریکا را دوباره عظمت ببخشیم» را مطرح می‌کردند، معتقدند که مالیات‌های بالاتر بر فولاد و آلومینیوم وارداتی می‌تواند به احیای صنایع قدیمی در مناطق صنعتی آمریکا کمک کند. رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که در دو روز آینده برنامه‌های خود را برای اعمال تعرفه‌های متقابل بر دیگر کشورها اعلام خواهد کرد.

وی همچنین در دفتر بیضی‌شکل کاخ سفید دو فرمان اجرایی امضا کرد که یکی برای پایان دادن به معافیت‌هایی که جو بایدن برای تعرفه‌های فولاد و آلومینیوم در نظر گرفته بود و دیگری برای افزایش تعرفه این فلزات به ۲۵ درصد بود. 

وی همچنین از احتمال اعمال تعرفه‌های جدید بر خودروها، تراشه‌های نیمه‌هادی و داروهای وارداتی از دیگر بازارهای جهانی خبر داد. هنگامی که از ترامپ درباره احتمال اقدامات تلافی‌جویانه سایر کشورها پرسیده شد، وی پاسخ داد: «برایم مهم نیست.»

وزیر صنعت کانادا گفت که این تعرفه‌ها کاملا غیرموجه هستند، زیرا فولاد و آلومینیوم کانادا از صنایع کلیدی آمریکا، از جمله دفاع، کشتی‌سازی، انرژی و خودروسازی، حمایت می‌کنند.

همچنین فرانسوا فیلیپ شامپاین در بیانیه‌ای اعلام کرد: «این سیاست رقابت‌پذیری و امنیت آمریکای شمالی را تضعیف می‌کند. ما در حال رایزنی با شرکای بین‌المللی خود هستیم و پاسخ ما روشن و متناسب خواهد بود.» 

کمیسیون اروپا نیز اعلام کرد که هیچ توجیهی برای این تعرفه‌ها وجود ندارد و اعلام کرد که اورسولا فون در لاین، رئیس این کمیسیون، روز سه‌شنبه در پاریس با جِی‌دی ونس، معاون رئیس‌ جمهور آمریکا در حاشیه اجلاس هوش مصنوعی دیدار خواهد کرد. در کره جنوبی نیز وزارت صنعت این کشور جلسه‌ای با تولیدکنندگان فولاد برگزار کرد تا راه‌های کاهش تاثیر این تعرفه‌ها را بررسی کند.

نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند که قرار است روز چهارشنبه با ترامپ دیدار کند، آماده است تا پیشنهاد کاهش تعرفه‌های هند در بخش‌های مختلف را مطرح کند؛ اقدامی که می‌تواند صادرات آمریکا به این کشور را افزایش دهد. مقامات دهلی‌نو تایید کردند که این اقدام در دستور کار مذاکرات قرار دارد. 

ترامپ پیش‌تر هند را یکی از بزرگ‌ترین سوءاستفاده‌کنندگان در تجارت جهانی خوانده بود و کوین هَسِت، مشاور اقتصادی ارشد وی، تعرفه‌های این کشور را بسیار بالا توصیف کرده بود. موج جدید تعرفه‌ها با اقدام هفته گذشته کاخ سفید متفاوت است؛ اقدامی که تمام کالاهای وارداتی از چین را با تعرفه ۱۰ درصدی جدید مواجه کرد.

وی همچنین کانادا و مکزیک را به اعمال تعرفه ۲۵ درصدی مشابه تهدید کرده بود اما در نهایت اجرای این سیاست را یک ماه به تعویق انداخت. 

ترامپ در فرمان‌های جدید خود تعرفه آلومینیوم را از ۱۰ درصد که در سال ۲۰۱۸ تعیین شده بود، به ۲۵ درصد افزایش داد تا از این صنعت حمایت کند. این اقدام همچنین تعرفه ۲۵ درصدی بر میلیون‌ها تن فولاد و آلومینیوم وارداتی را که پیش‌تر بدون تعرفه از طریق سهمیه‌بندی، معافیت‌ها و هزاران استثنای محصولی وارد آمریکا می‌شد، بازمی‌گرداند. 

این فرمان‌ها در راستای تعرفه‌های امنیت ملی ترامپ در سال ۲۰۱۸ تحت بند ۲۳۲ برای حفاظت از تولیدکنندگان فولاد و آلومینیوم صادر شده‌اند. یکی از مقامات کاخ سفید اعلام کرد که معافیت‌های قبلی تاثیر این سیاست را کاهش داده بودند. حدود یک‌چهارم از فولاد مصرفی در آمریکا وارداتی است و کشورهای کانادا، برزیل و مکزیک بزرگ‌ترین تامین‌کنندگان آن هستند. کره جنوبی، ژاپن و آلمان نیز از صادرکنندگان کلیدی به آمریکا محسوب می‌شوند. 

چین که در دوران نخست ریاست‌ جمهوری ترامپ با تعرفه ۲۵ درصدی فولاد مواجه شد و این سیاست در دوره جو بایدن نیز ادامه یافت، صادرکننده عمده فولاد به آمریکا محسوب نمی‌شود اما این کشور بزرگ‌ترین صادرکننده فولاد در جهان است و بازار جهانی را با محصولات ارزان‌تر خود تحت سلطه دارد. برخی کشورها فولاد خود را با نرخ‌های بالاتر به بازارهایی مانند آمریکا صادر می‌کنند. 

تمرکز ترامپ بر سیاست‌های تعرفه‌ای باعث نگرانی اقتصاددانان شده، زیرا آن‌ها هشدار داده‌اند که این اقدام می‌تواند وعده‌های وی برای کاهش سریع قیمت‌ها را به خطر بیندازد. با این حال، ترامپ از استراتژی خود دفاع کرده و مدعی شده که این سیاست می‌تواند تریلیون‌ها دلار به اقتصاد آمریکا سرازیر کند و حتی تهدید به اعمال تعرفه می‌تواند کشورها را به پذیرش خواسته‌های او وادار کند.

وی هفته گذشته گفت: «تعرفه‌ها بسیار قدرتمند هستند، هم از نظر اقتصادی و هم برای دستیابی به سایر اهداف».

ارسال نظرات