۱۳/تير/۱۴۰۴ | ۱۷:۴۳
بخشنامه کالا‌های اساسی معاف از مالیات علی الحساب ابلاغ شد رشد ۱۴ درصدی عرضه گوشت قرمز در اردیبهشت ۱۴۰۴ شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در اردیبهشت ۱۴۰۴ اعلام شد جدول واریز یارانه و کالابرگ برای دهک‌های اول تا نهم در تیر ۱۴۰۴ جزئیات اقدامات سازمان برنامه و بودجه در جنگ ۱۲ روزه کدام خوراکیها در خرداد ماه گران شد؟ شرط مالیات صفر اعلام شد شرایط و نحوه بخشودگی ۱۰۰ درصدی جرایم مالیات بر ارزش افزوده ارسال ۲۶۶ پرونده با بیش از ۹۰۰ همت پولشویی به قوه قضاییه مصوبه مالیات بر ارزش‌افزوده یک درصدی روغن در انتظار ابلاغ بسته حمایتی از اصناف و صنایع بزرگ تدوین شد ثبت بیشترین تورم ماهانه در خراسان جنوبی؛ بوشهر کم‌تورم‌ترین استان شد خبر جدید درباره نقل و انتقالات استقلال احتمال برقراری اظهارنامه پیش فرض برای مالیات عملکرد ۱۴۰۳ تمدید مواعد مالیاتی در راستای مساعدت و همکاری با مودیان مالیاتی است زمان دقیق واریز مرحله سوم کالابرگ الکترونیک اعلام شد
گزارش «اقتصاد معاصر» از روند نسبت کسری بودجه به هزینه‌های جاری

توجه به سلطه مالی، اولویت نظام بودجه‌ریزی

طی سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نسبت کسری (تراز عملیاتی) بودجه به هزینه‌های جاری روندی نزولی را به ثبت رسانده است که می‌توان آن را نشانه توجه دولت سیزدهم به بهبود انضباط مالی دانست. یکی از اولویت‌های مهم تیم اقتصادی دولت چهاردهم، توجه به کاهش سلطه مالی در اقتصاد ایران است و پیش شرط مهار تورم و اثربخشی سیاست‌های پولی، کاهش سلطه مالی است.
توجه به سلطه مالی، اولویت نظام بودجه‌ریزی
کد خبر:۴۳۴

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بودجه به عنوان مهم‌ترین سند مالی کشور از یک سمت از شاخص‌های کلان اقتصادی تاثیر می‌گیرد و از سمت دیگر با رویکرد‌ها و سیاست‌های کلان اتخاذ شده توسط دولت در آن می‌تواند بر این شاخص‌ها اثرگذار باشد. بودجه یکی از مهمترین شاخص‌های ارزیابی دولت‌ها است؛ بودجه در واقع نمایان‌گر کیفیت و هزینه اداره کشور توسط دولت است که در این میان پیش بینی و برآورد صحیح و دقیق منابع بودجه از زوایای متعدد دارای اهمیت فوق العاده است.


همواره یکی از نارسایی‌های معمول بودجه ریزی در کشور بیش برآوردی منابع بودجه بوده است. پیش بینی صحیح منابع بودجه ضمن کاهش از رشد بدهی‌های فرابودجه‌ای دولت، ارتقای انضباط مالی دولت را سبب شده و از سوی دیگر، مواجهه با مقادیر واقعی، برنامه‌ریزی دقیق‌تر برای ابتکارات بودجه‌ای و اولویت بندی تخصیص اعتبارات را سبب خواهد شد.


شاخص‌های مختلفی را می‌توان برای سنجش نحوه تدوین بودجه مورد بررسی قرارداد که یکی از این معیارها، نسبت کسری (تراز عملیاتی) بودجه به هزینه‌های جاری است. طی سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ این شاخص روندی نزولی را به ثبت رسانده است که می‌توان آن را نشانه توجه دولت سیزدهم به بهبود انضباط مالی دانست.



توجه به سلطه مالی،  اولویت نظام بودجه‌ریزی


با توجه به اینکه دولت چهاردهم پس از کسب رای اعتماد اعضای کابینه خود از مجلس، تدوین لایحه بودجه ۱۴۰۳ را به عنوان یکی از نخستین اقدامات خود دنبال خواهد کرد، باید انتظار داشت مسیر آغاز شده در سه سال گذشته در مسئله کاهش سلطه مالی و بهبود نسبت کسری بودجه به هزینه‌های جاری تداوم یابد. در چنین شرایطی می‌توان امیدوار بود تا مهار تورم میسر شود.

یکی از اولویت‌های مهم تیم اقتصادی دولت چهاردهم باید توجه به کاهش سلطه مالی در اقتصاد ایران باشد؛ سلطه مالی از مسائل مطرح در اقتصاد کشور‌های در حال توسعه است، به طوری که در این کشور‌ها معمولا سیاست‌های پولی تحت تاثیر سیاست مالی قرار گرفته و دولت‌ها در راستای جبران کسری بودجه خود، از بانک مرکزی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم استقراض می‌کنند و بدین ترتیب مانع از اجرای سیاست‌های پولی موفق و کارامد در کنترل تورم می‌شوند. در کشور‌های صادرکننده نفت همانند ایران که بودجه دولت به درآمد‌های ارزی حاصل از فروش نفت وابسته بوده و متغیر‌های مهم کلان اقتصادی نیز تحت تاثیر درآمد‌های نفتی قرار می‌گیرد، سلطه مالی حتی ممکن است با وجود مازاد بودجه و سطح پایین بدهی‌های دولتی نیز وجود داشته باشد. توجه به مهار رشد نقدینگی در کانال میانگین بلند مدت، کاهش اتکای دولت به منابع نفتی و عدم تامین پولی کسری بودجه، سلطه مالی را می‌تواند کمرنگ‌تر کند.