بروز نشانههای تخلیه هیجان و آغاز تعادل در بورس
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بعد از حمله جمعه شب اسرائیل به لبنان و انتشار شایعه شهادت سید حسن نصرالله، سازمان بورس برای چهارمین بار در سال جاری، روزگذشته نیز اقدام به کاهش دامنه نوسان کرد، محدودیتی که در امتداد تصمیم روز یکشنبه ۱۴ مرداد امسال این سازمان و در پی بروز هیجانات ناشی از برخی تحولات سیاسی و منطقهای و همچنین شهادت اسماعیل هنیه اعمال شده است.
معاملات روز گذشته تحت تاثیر اثرپذیری از ریسکهای بیرونی، در حالی به کاهش ۸ هزار واحدی شاخص بورس منجر شد که در نهایت با اعلام شهادت دبیرکل حزباله لبنان در بعد از ظهر دیروز، نماگر اصلی بازار، امروز نیز تحت تاثیر این مولفه افت ۸ هزار واحدی را به خود دید.
در جریان معاملات امروز، هر چند در نیمههای معاملات، حمایت خوبی از این بازار شد و صفهای فروش در نمادهای شاخصساز جمع شد و از دیگر سو، مدیرعامل ایرانخودرو هم از ارائه طرحی خبر داد که در صورت موافقت سیاستگذار، خودروهای سواری بار دیگر در بورس کالا عرضه خواهند شد و این مطلب نیز برای گروه خودرویی و کلیت بازار پالس مثبتی بود اما در نهایت شاخص بورس بیش از ۸۸۰۰ واحد معادل ۰.۴۱ درصد، شاخص کل هموزن حدود ۱۷۴۲ واحد، معادل ۰.۲۵ درصد و شاخص کل فرابورس (آیفکس) ۳۸ واحد، معادل ۰.۱۷ درصد و شاخص کل هموزن فرابورس نیز ۲۵۸ واحد، معادل ۰.۲۱ درصد کاهش را به ثبت رساندند.
این در حالی است که ۷۰ درصد نمادها در بورس (معادل ۲۴۷ نماد معاملاتی) و ۷۳ درصد نمادها در فرابورس (معادل ۲۷۰ نماد معاملاتی)، امروز را با شرایط منفی پشت سر گذاشتند و در نهایت ۵۰ درصد نمادها در بورس (معادل ۱۷۵ نماد معاملاتی) و ۵۵ درصد نمادها در فرابورس (معادل ۲۰۵ نماد معاملاتی) در پایان معاملات با صف فروش و ۱۶ درصد نمادها در بورس (معادل ۵۶ نماد معاملاتی) و ۱۸ درصد نمادها در فرابورس (معادل ۶۷ نماد معاملاتی) با صف خرید به کار خود پایان دادند.
این آمارها در کار دو مولفه جمع شدن صف فروش نمادهای بزرگ و شاخصساز و همچنین افزایش حجم و ارزش معاملات در روزجاری نشان میدهد، عزم بازار سرمایه برای تخلیه هیجان و رسیدن به تعادل در کوتاهمدت جزم است و به نظر میرسد که معاملات این بازار فردا و حداکثر تا پایان هفته جاری به تعادل برسد.
شاید بتوان نشان این پیشبینی را در عقبنشینی نرخ دلار به کانال ۶۰ هزار تومان در روزجاری نیز جستوجو کرد که حکایت از این دارد، در سایر بازارها هم تخلیه هیجان ناشی از حمله اسرائیل به لبنان و در پی آن شهادت دبیرکل حزباله لبنان، همراستا با بازار سرمایه در حال شکل گرفتن است.
با این اوصاف و با توجه به احتمال تداوم اعمال محدودیت یک درصدی برای دامنه نوسان سهام شرکتها در بورس و فرابورس، دست کم تا پایان هفته جاری، به نظر میرسد شاخص بورس طی روزهای آینده به آسانی حمایت ۲ میلیون ۱۰۰ هزار واحدی را از دست ندهد.
ضمن این که با رسیدن کلیت بازار سرمایه به تعادل طی روزهای آینده و عبور آرام شاخص بورس از این وضعیت روانی و هیجان منفی کنونی، در کنار مولفههایی چون ارزندگی بازار بورس و رکود حاکم بر سایر بازارها و احتمالا سیاستهای کنترل تورم دولت، این بازار را با افزایش تقاضا روبهرو کرده و بهبود شرایط نماگر بازار سرمایه را به همراه داشته باشد.