سایه ریسکهای سیاسی بر بورس هر روز سنگینتر
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ شاخص کل بورس نخستین روز معاملاتی هفته جاری را با رشد بیش از ۵ هزار واحدی و رسیدن به ارتفاع ۲ میلیون و ۶۱ هزار واحد آغاز کرد. نماگر هموزن نیز تقریبا بدون نوسان بود و ارزش معاملات خرد هم حدود ۳ هزار میلیارد تومان را به ثبت رساند و در مجموع ۱۱۳میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد.
دیروز دو روی متفاوت از شاخص بورس نمایان شد. در یک سمت تا نیمههای بازار این نماگر رشد ۱۲ هزار واحدی را به ثبت رساند و در نهایت در رویی دیگر با افزایش عرضهها، شاخص بورس به رشد ۵ هزار واحدی بسنده کرد؛ رشدی که برای شاخص بود و با وجود سبزپوشی نماگر بورس و شاخص کل هموزن، ۷۴ درصد نمادهای معاملاتی بورسی و ۸۰ درصد نمادهای فرابورسی منفی بودند.
تردیدهای مربوط به تداوم و از میان رفتن تنشهای سیاسی و نظامی منطقه کماکان در رفتار سهامداران در تالار شیشهای نمایان بوده و فعلا سرمایهگذاران در بورس و فرابورس به کوچکترین اظهار نظرها و خبرها واکنش منفی از خود نشان میدهند.
این حساسیت و واکنش منفی به خبرهای سیاسی در حالی در بازار سرمایه نمایان هستند که امروز هم شاخص بورس با افت ۲۸ هزار واحدی مواجه شد.
این در حالی بوده که تلاشها برای از سرگیری عرضه دوباره خودرو در بورس کالا و تاکید چندباره وزیر اقتصاد در خصوص لزوم تکنرخیشدن نرخ ارز به سرخط خبرها هم نتوانست وضعیت این بازار را تغییر دهد.
به باور کارشناسان بررسی تجربه عرضه خودرو در بورس کالا طی سال ۱۴۰۱ نشان میدهد که این اتفاق میتواند به تعادل بازار آزاد خودرو و حتی کاهش قیمتها در این بازار کمک کند، ضمن این که تفاوت قیمت کارخانه و بازار آزاد هم نصیب خودروسازان میشود و از این منظر، کاهش زیان خودروسازان و بهبود روند معاملات و قیمت سهامشان در تالار شیشهای رقم خواهد خورد.
از طرف دیگر، وزیر اقتصاد هم در حالی دوباره تاکید مجددی بر تکنرخیشدن ارز داشته و چند نرخیبودن قیمت دلار را عامل اصلی فشارهای تورمی معرفی کرده که با توجه به افزایش اخیر قیمتها در بازار آزاد طی چند روز و هفته گذشته، حالا اختلاف دلار نیما و آزاد به ۴۰ درصد رسیده و کار برای تکنرخی شدن ارز سختتر شده است.
همچنین افزایش فاصله دلار نیما و آزاد به کاهش انگیزه سرمایهگذاری میانجامد. بازار سرمایه در صورتی به این مولفه واکنش مثبت نشان میدهد که اختلاف این دو ارز کاهش یابد و در صورت تحقق وعده تکنرخیشدن ارز هم صنایع مختلف میتوانند رفتاری متفاوت و اقبال بیشتری را از سهامداران در تالار شیشهای به خود ببینند.
از سوی دیگر بروز رفتارهای محتاطانه از سوی سهامداران در بازار سرمایه، در حالی این روزها به دلایل مختلف پررنگتر شده که ارزش معاملات سهام از ابتدای آبانماه جاری بهبود یافته و در صورت رفع ریسکهای پیرامون تالار شیشهای، این مولفه میتواند برای بهبود شرایط بازار قابل تامل باشد.
همچنن تداوم اعمال محدودیت دامنه نوسان در تالار شیشهای نیز در حالی برای چهاردهمین هفته پیاپی در بازار سرمایه اعمال میشود که سیاستگذار با تداوم اعمال آن درصدد به حداقل رساندن آسیبها به بازار سرمایه است و با تداوم اعمال این، معاملات درگیر روند فرسایشی ناخواستهای شده است؛ تا جایی که برخی کارشناسان معتقدند، تداوم محدود نگهداشتن دامنه نوسان، این سیگنال را به فعالان بازار سهام مخابره میکند که این بازار در وضعیت اضطراری قرار دارد.
آنچه مسلم است، فعلا ریسکهای سیاسی قدرت بیشتری برای پایین نگهداشتن قیمت سهام و جلوگیری از رشد شاخص بورس و کلیت بازار سرمایه از خود نشان میدهند و نزدیکشدن به زمان برگزاری انتخابات آمریکا و مشخص شدن نتیجه آن نیز میتواند یکی دیگر از مولفههای مهم پیشروی بازار سرمایه باشد. بنابراین بروز رفتار محتاطانه و ریسکگریزانه توقع بیجایی نیست!