تداوم مچاندازی ریسکهای گوناگون در رینگ بورس
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در جریان معاملات هفته گذشته بازار سرمایه، بورس دو روی متفاوت از خود برای سهامداران و سرمایهگذاران تالار شیشهای به نمایش گذاشت، به طوری فعالان بازار از شنبه تا دوشنبه گذشته، به لطف کمرنگ شدن تنشهای سیاسی و نظامی منطقه، روی خوش بورس، شاخص بورس و کلیت بازار را دیدند و در مقابل در دو روز معاملاتی پایان هفته، پررنگ شدن احتمال ادامه و افزایش تنشهای بینالمللی موجب تردید و بلاتکلیفی سهامداران شد تا روند مثبت هفتگی بازار سرمایه متوقف شود.
در مجموع دماسنج اصلی تالار شیشهای در این مدت حدود ۴.۳۲ درصد افزایش را به ثبت رساند و در نهایت در ارتفاع ۲ میلیون و ۵۶ هزار واحدی آرام گرفت.
نماگر هموزن هم با صعود ۲.۲۶ درصدی مواجه شد و در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در سطح ۶۷۰ هزار و ۴۶۶ واحد ایستاد. همچنین شاخص کل فرابورس حدود ۱.۳۷ درصد رشد را به ثبت رساند و در ارتفاع ۲۱ هزار و ۲۷۵ واحدی، معاملات هفتگی را به پایان رساند.
در هفتهای که سپری شد، میانگین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه، عدد ۳ هزار و ۱۴ میلیارد تومان را به ثبت رساند و حدود ۷۲۴ میلیارد تومان سرمایه ثبتشده، وارد بازار شد.
نکته مهم در خصوص شرایط کلی بازار سرمایه، این است که با پررنگ شدن احتمال افزایش سطح تنشها در منطقه و همچنین متغیرهای فعلی اقتصاد، به نظر میرسد که بازار سرمایه و سهامدارانش ترجیح دهند با احتیاط بیشتری اقدام به فعالیت در بازار کنند و همین موضوع میتواند روند متعادل و احتمالا صعودی بورس را تا تعیینتکلیف و حاکم شدن آرامش سیاسی در منطقه متوقف کند.
از سوی دیگر تا چند روز دیگر انتخابات آمریکا برگزار میشود و تحولات پس از آن نیز، یکی دیگر از موضوعاتی بوده که دستکم در هفته جاری فضای حاکم بر بازار سرمایه را با استراتژی احتیاط پیش خواهد برد.
همچنین با افزایش سطح تنشهای منطقه و رشد قیمت دلار در بازار آزاد، شکاف نرخ نیمایی و آزاد دلار باز هم افزایش یافت. ضمن این که با انتشار گزارشهای ۶ ماهه شرکتها نیز سهامداران، شاهد کاهش حاشیه سود نمادهای مختلف در فصل تابستان هستند که با افزایش سطح سرما و احتمال قطعی گاز و برق صنایع، نیمه دوم سال هم برای بورسیها از این منظر سخت خواهد بود.
به هر حال، در شرایطی نماگر بازار سهام هفته پرنوسانی را پشت سر گذاشت که در جریان معاملات امروز بازار، شاخص بورس که تا نیمه معاملات با رشد ۱۲ هزار واحدی مواجه شده بود، در نهایت به رشد ۵ هزار واحدی بسنده کرد.
با وجود سبزپوشی شاخص بورس و شاخص کل هموزن اما ۷۴ درصد معادل ۲۶۰ نماد معاملاتی بورسی و ۸۰ درصد معادل ۲۹۳ نماد معاملاتی فرابورسی منفی بودند.
همچنین در پایان معاملات، ۸ درصد معادل ۲۸ نماد معاملاتی بورسی و فرابورسی با صف خرید مواجه شدند و در مقابل ۲۷ درصد معادل ۹۴ نماد معاملاتی بورسی و ۴۶ درصد معادل ۱۶۹ نماد معاملاتی در فرابورس با صف فروش مواجه شدند. بازار سهام نیز با خروج پول حقیقی همراه بود.
فعلا بازار سرمایه و سهامدارانش در لاک احتیاطی به سر میبرند و شاید چارهای هم جز نظاره ادامه تنشهای سیاسی منطقه و همچنین انتظار مشخص شدن نتیجه انتخابات هفته جاری آمریکا ندارند.
از سوی دیگر مولفههایی چون عدم ثبات نرخ ارز، داغ بودن تنور معاملات بازار طلا و سکه و جذب بخشی از نقدینگی به سوی این بازار، بررسی لایحه بودجه سال آینده در مجلس، سرمای هوا و احتمال قطعی گاز و برق صنایع، حدس و گمانها در خصوص افزایش قیمت سوخت و حاملهای انرژی و عواملی از این دست، موجب مچاندازی انواع ریسکها در بازار سرمایه در روزها و هفتهها و ماههای پیش رو شده و ساکنان تالار شیشهای را برای تداوم روند متعادل و صعودی این بازار تا پایان سال، با ابهاماتی روبهرو کرده است.