
از انتقاد دنیای اقتصاد به افزایش اجارهبها تا نگرانی جامجم از آببری هندوانه

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از سرعت رشد اجاره بها، اقتصاد زیرزمینی، عدم مدیریت صحیح منابع آبی، مداخله دولتها در بازار برق و افزایش قیمت جهانی طلا پرداختند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش امروز خود تحت عنوان «اجاره داغتر از تورم» سرعت نسبی رشد اجاره بها را بررسی کرد. در گزارش این روزنامه آمده است: «رشد اجارهبها در ایران رکورد ۱۳ ساله ثبت کرد و در سال منتهی به آبان ۱۴۰۳، با تورم ۴۲ درصدی، ۱.۲۶ برابر نرخ تورم عمومی افزایش یافت. این وضعیت به کاهش عرضه مسکن اجارهای ناشی از رکود ساختوساز از سال ۱۳۹۷ و ناتوانی در جبران کمبود عرضه مربوط میشود. در سمت تقاضا نیز، به دلیل ضعف قدرت خرید مسکن، کاهش تقاضا مشابه کالاهای مصرفی ممکن نیست. این شرایط، اجارهبها را به عاملی بحرانی در سبد هزینه خانوارها تبدیل کرده است.»
روزنامه اعتماد با عنوان «رونق اقتصاد زیرزمینی» در بخش اقتصادی خود برآورد و تحلیلی در مورد حجم اقتصاد زیرزمینی داده است. این روزنامه در صفحه اقتصادی خود آورده است: «یک پژوهش منتشرشده در مجله «تحقیقات اقتصادی» دانشگاه تهران، اندازه اقتصاد زیرزمینی ایران را بهطور میانگین ۱۸.۳ درصد تولید ناخالص داخلی برآورد کرده و نشان داده که این سهم در سال ۱۴۰۰ به ۲۶ درصد رسیده است. بر اساس این پژوهش، عواملی نظیر تورم، بیکاری تأثیر قابلتوجهی بر گسترش اقتصاد زیرزمینی داشتهاند. همچنین، در شرایط ناترازی بالای بودجه، تأثیر منفی اندازه دولت بر اقتصاد زیرزمینی کاهش یافته است. این یافتهها تخمین میزنند که در سال ۱۴۰۰، بیش از ۱۹۶ هزار میلیارد تومان از تولید ناخالص داخلی ایران در اقتصاد زیرزمینی و بازار سیاه جریان داشته است.»
موضوع قابل توجه برای تحربریه اقتصادی روزنامه جامجم مساله آب در کشاورزی بوده و گزارشی با تیتر «خشکاندن آب در سراب سود آوری» نوشتهاند. در این گزارش آمده: «ایران با چالش خشکسالی و کمبود منابع آبی مواجه است، درحالیکه بخش کشاورزی ۶۶ درصد از آب کشور را مصرف میکند. تمرکز بر تولید محصولات آببر مانند هندوانه و خربزه، با وجود سود ناچیز صادراتی، باعث هدررفت آب میشود. برای مدیریت بهینه منابع، کاهش تولید این محصولات، تمرکز بر کالاهای اساسی مانند غلات، و افزایش تعرفه صادرات محصولات آببر ضروری است. تجربه ترکیه نشان میدهد که واردات محصولات آببر و تمرکز بر تولیدات استراتژیک میتواند الگوی موثری باشد.»
«مبارزه با آمریکا در بندر» عنوان گزارش اقتصادی صفحه ۱۶ امروز روزنامه فرهیختگان بود که ایده تجاری، امنیتی چین در سراسر دنیا را بررسی میکند. در بخشی از این گزارش آمده است: «چین با تأکید بر اهمیت توسعه بنادر برای رشد اقتصادی، سرمایهگذاری گستردهای در بنادر جهانی بهویژه در آفریقا و آمریکای جنوبی انجام داده است که تنها در چند سال اخیر بالغ بر ۳۱ میلیارد دلار بوده است. ساخت ابربندری در پرو توسط چین، به گفته رسانههای آمریکایی، چالشی استراتژیک برای آمریکا ایجاد کرده است. برخی کارشناسان معتقدند رقابت امنیتی-تجاری چین و آمریکا حتی بر تصمیم هند برای مشارکت در بندر چابهار ایران نیز تأثیر گذاشته است، بهگونهای که هند به نمایندگی از آمریکا مانع اتصال چابهار به بنادر تحت سرمایهگذاری چین در طرح ابتکار کمربند-جاده شده است. این تأخیرها به گمان کارشناسان بخشی از پروژهای مشترک با هدف مهار نفوذ چین است.»
روزنامه شرق در گزارش اقتصادی خود با عنوان «آفت برق دولتی» به مداخله دولتها در بازار برق اشاره کرده است. در این گزارش آمده است: «این قطع روزانه برق در کنار افزایش ۳۸ درصدی قیمت آن در قبوض جدید، نگرانیهای گستردهای ایجاد کرده است. تولیدکنندگان برق از عدم بهرهمندی از درآمدهای حاصل از این افزایش قیمت گلایه دارند و معتقدند دخالتهای دولت در قیمتگذاری و مدیریت بازار برق، این صنعت را با مشکلات جدی مواجه کرده است. تجربههای ناموفق خصوصیسازی، بهویژه واگذاریها به نهادهای شبهدولتی و رانتمحور، نیز اعتماد عمومی را به این روند تضعیف کرده است. بدون اصلاحات ساختاری و شفافیت، خصوصیسازی در صنعت برق نیز نمیتواند موفق عمل کند یا مشکلات بنیادی این حوزه را حل کند.»
روزنامه وطن امروز در گزارش صفحه اقتصادی خود افزایش قیمت انس جهانی طلا را به جنگ اوکراین نسبت داده و با تیتر «تخم طلایی جنگ اوکراین» به این موضوع پرداخته است. در متن این گزارش آمده: «در هفته گذشته، قیمت طلا و انواع سکه در بازار داخلی روند افزایشی داشت. قیمت هر گرم طلا با افزایش ۰.۴۶ درصدی از ۴،۵۶۰،۹۰۰ تومان به ۴،۵۴۱،۷۰۰ تومان رسید. سکه امامی با رشد ۴.۸۹ درصدی از ۵۰ میلیون و ۵۰ هزار تومان به ۵۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و سکه بهار آزادی با افزایش ۴.۴۲ درصدی از ۴۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان به ۴۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله شد. قیمت نیمسکه، ربعسکه و سکه گرمی نیز به ترتیب با رشد قابل توجهی به ۲۷،۶۰۰،۰۰۰ تومان، ۱۶،۶۰۰،۰۰۰ تومان و ۷،۸۰۰،۰۰۰ تومان رسیدند. این تغییرات تحت تأثیر نوسانات بازار جهانی انس طلا قرار داشت.»