
از حال خوش بورس تا قدرت پنهان کاسبان قطعات خودرو

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از وضعیت بازار سرمایه، ارزش واقعی مزد کارگران، میزان بیکاری در کشور، واردات خودرو و قیمتگذاری و نظارت بر این بازار پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی تحت عنوان «فراز بورس، فرود ارز» به آرایش جدید بازارهای دارایی پس از انتشار اخبار مثبت اقتصادی و دیپلماسی پرداخته و نوشته است: «روز گذشته، بازارهای سهام و ارز حرکتهای متفاوتی را تجربه کردند. آغاز مذاکرات ایران و اروپا در مورد مسائل هستهای باعث کاهش قیمت ارز و بازگشت به کانال ۶۸ هزار تومان شد. در پی این خبر، قیمت سکه نیز ۱.۴ میلیون تومان کاهش یافت. در مقابل، بورس تهران در وضعیت خوبی قرار گرفت و شاخص بورس به ۲ میلیون و ۳۳۱ هزار واحد رسید که بالاترین سطح در یک سال و نیم اخیر است.»
«لبخند بازار» هم تیتر گزارش اقتصادی روزنامه سازندگی بود که درباره وضعیت بازار سرمایه صحبت کرده و نوشته است: «انتشار خبری مبنی بر احتمال از سرگیری مذاکرات هستهای ایران و اروپا در ژنو منجر به افت شدید قیمتها در بازار ارز و سکه شد، در حالی که بورس تهران شاهد افزایش چشمگیر شاخصها بود. به دنبال این خبر، قیمت دلار که در روز شنبه به کانال ۷۰ هزار تومان رسیده بود، در نهایت به ۶۸ هزار و ۶۵۰ تومان کاهش یافت. همچنین قیمت سکه طلا نیز با افت یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی به ۵۲ میلیون تومان رسید. تحلیلگران بر این باورند که رویکرد مثبت دولت جدید ایران نسبت به مذاکرات میتواند نتایج مثبتی به همراه داشته باشد. در بخش بورس، شاخص کل با افزایش ۲.۱۵ درصدی به ۲ میلیون و ۳۳۱ هزار واحد رسید و ورود ۵۹۱ میلیارد تومان نقدینگی به بازار نشاندهنده اعتماد دوباره سرمایهگذاران است.»
عنوان گزارش صفحه ۳ روزنامه وطن امروز، «چراغ سبز بورس به سرمایهگذاران» بود که دلایل افزایش تقاضا برای خرید سهام در بازار سرمایه را بررسی کرده است. این مطلب بیان دارد: «بازار سهام در روزهای اخیر به رغم مسائل خارجی، خصوصا صدور قطعنامه علیه ایران، روند مثبتی را تجربه کرده و به نظر میرسد که فعالان بورس به خرید بر اساس استراتژی ارزندگی ادامه میدهند. کارشناسان به این نکته اشاره کردهاند که باوجود حبابی بودن برخی نمادها، بسیاری از آنها ارزشمند هستند و حمایت بازارساز و عدم نگرانی از تصمیمات زیانبار دولت به این رشد کمک کرده است.»
«ارزش واقعی مزد کارگران حوالی ۱۰۰ دلار در ماه» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه اعتماد بود. این روزنامه مدعی شده که تورم و کاهش ارزش ریال، دریافتی نیروی کار را میبلعد. در این گزارش آمده است: «در کمتر از چهار ماه به پایان سال ۱۴۰۳، هنوز خبری از جلسات شورای عالی کار برای تعیین دستمزد سال آینده کارگران نیست و بحثی برای ترمیم دستمزد کنونی نیز مطرح نشده است. بررسیها نشان میدهد که نوسانات نرخ ارز باعث کاهش ارزش واقعی دستمزد کارگران شده و حداقل دستمزد ۷.۲ میلیون تومانی در ابتدای سال، حالا به حدود ۱۰۳ دلار کاهش یافته است. پیشتر، حداقل دستمزد در سالهای گذشته افزایشهایی داشته اما این افزایشها با نوسانات قیمت دلار، ارزش واقعی خود را از دست داده است. مثلا ارزش واقعی دستمزد در سال ۱۴۰۰ به ۸۸ دلار سقوط کرده و حالا حدود ۱۰۳ دلار است. در نتیجه، هزینههای معیشت کارگران به شدت افزایش یافته و مشخص نیست که دستمزد جاری کارگران توانایی خرید آنها را در آینده نزدیک تامین کند.»
روزنامه فرهیختگان هم در گزارش صفحه ۱۶ خود به بررسی آمارهای اشتغال و بیکاری در کشور پرداخته و مطلب خود را با عنوان «زخم بیکاری» چاپ کرده است. این گزارش بیان دارد: «بیکاری، به ویژه بیکاری جوانان تحصیلکرده، از مشکلات عمده کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران است. این مشکل نه تنها هزینههای اجتماعی و اقتصادی بالایی دارد، بلکه عواقب روحی و روانی طولانیمدتی نیز برای جامعه به همراه میآورد. دادهها نشان میدهد که در سالهای اخیر نرخ بیکاری جوانان در ایران کاهش یافته است. نرخ بیکاری جوانان از ۲۹ درصد به ۱۹ درصد کاهش یافته، در حالی که جمعیت جوانان در سن کار نیز کاهش یافته و به حدود ۳ میلیون رسید. این موضوع نشاندهنده عدم استفاده از نیروی کار بالقوه بوده و میتواند مشکلات اجتماعی و اقتصادی بیشتری ایجاد کند.»
عنوان گزارش اقتصادی روزنامه جوان هم «کاسبان قطعات ترمز واردات خودرو را کشیدهاند!» بود. در این گزارش آمده است: «واردات خودروهای کارکرده میتوانست به کاهش آلودگی هوا، بهبود کیفیت و رقابت در بازار خودرو کمک کند. دو سال پیش، مجلس اقدام به تصویب قانون واردات خودروهای دستدوم کرد اما دولت به دلایل مختلف، از جمله نیاز به اصلاح آییننامه، از اجرای آن امتناع کرد. رئیس مجلس انتقاد کرده که درآمد قابل توجهی از واردات قطعات خودرو حاصل میشود اما برای واردات خودروهای کارکرده بهانههای مالی مطرح میشود.»
روزنامه خراسان نیز در گزارش اقتصادی امروز خود به بحث خودرو و واردات آن پرداخته و تیتر «بیدارباش مجلس علیه خواب ۲ ساله واردات خودروهای کارکرده» را برای آن انتخاب کرده است. این مطلب بیان دارد: «در جلسهای در مجلس، افزایش قیمتها در حوزههایی مانند خودرو و برق موضوع بحث نمایندگان بود. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس بر لزوم بررسی این موضوعات در کمیسیونهای تخصصی تاکید کرده و از عملکرد ضعیف دولت در اجرای قانون واردات خودروهای کارکرده انتقاد کرد. وی توضیح داد که با تخصیص یک میلیارد دلار ارز، میتوان بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار خودرو را به بازار وارد کرد اما دولت از اجرای این قانون جلوگیری میکند. قالیباف همچنین به تجربه قبلی بورس خودرو اشاره و بیان کرد که عرضه در بورس به صورت موقت و ناکافی بود و در نهایت منافع بیشتری را به خودروسازان میرساند.»