
از بازارسازی برای هوای پاک تا مخاطرات طلای آنلاین

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم امکان انتشار اوراق حقآلایندگی، نوسانات بازار ارز، چشمانداز بازار جهانی نفت، چرایی واکنش معکوس بازارها به ریسکهای سیاسی، کاهش رتبه شاخص توسعه ترکیبی ایران در دولت سیزدهم و مخاطرات خرید و فروش طلای آنلاین پرداخته است.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش امروز خود تحت عنوان «بازارسازی برای هوای پاک» امکان انتشار اوراق حقآلایندگی را بررسی کرد. در گزارش آمده است: «طرح بازارمحور «تجارت حق انتشار آلاینده» که از سال ۲۰۲۰ در اروپا اجرا شد، به کاهش ۱۵.۵ درصدی آلایندههای کربنی در یک سال انجامیده است. این مدل با تعیین سقف آلایندگی و ایجاد امکان خرید و فروش اوراق حق انتشار بین صنایع، کربن را به یک کالای اقتصادی تبدیل کرده است. این روش بهعنوان ابزاری مقرونبهصرفه و کارآمد برای کاهش گازهای گلخانهای و دستیابی به اهداف معاهده پاریس شناخته میشود و میتواند جایگزینی موثر برای سیاستهای دستوری در کشورهایی مانند ایران باشد.»
روزنامه جامجم هم در گزارش اقتصادی صفحه ۳ خود با عنوان «مهار بازار سرکش ارز» به نوسانات بازار ارز اشاره کرد. این گزارش عنوان کرد: «بازار ارز ایران طی هفته گذشته به حدود ۷۰ هزار تومان رسید و کارشناسان کاهش نرخ در روزهای آینده را پیشبینی میکنند. برخلاف گذشته که تنشهای سیاسی و منطقهای تأثیر مستقیم و فوری بر نرخ ارز داشت، در یک سال و نیم اخیر، با وجود ۱۴ تنش عمده، بازار ارز کمترین نوسان را تجربه کرده است. بانک مرکزی با مدیریت مؤثر خود توانسته این بازار را نسبت به سایر بازارها پایدار نگه دارد، حتی در شرایطی که قیمت جهانی طلا رکورد زده است.»
«بازار شعلهور نفت» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه وطن امروز بود، که به چشمانداز بازار جهانی نفت در زمستان پیش رو اشاره میکند. این روزنامه اشاره میکند: «برخلاف پیشبینیها مبنی بر ثبات قیمت نفت پس از توافق آتشبس بین لبنان و رژیم صهیونیستی، نقض این توافق موجب افزایش قیمت نفت در معاملات اخیر شده است. به گزارش رویترز، اتهامات مربوط به نقض آتشبس و ریسکهای عرضه نفت از عوامل این افزایش بودهاند. همچنین، نشست وزارتی اوپکپلاس که قرار بود درباره کاهش یا حفظ عرضه تصمیمگیری کند، بهدلیل حضور برخی وزیران در نشست شورای همکاری خلیجفارس به ۱۵ آذر و بهصورت ویدئوکنفرانس موکول شده است..»
عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه سازندگی با عنوان «غافلگیری پاییزی» به بررسی چرایی واکنش معکوس بازارها به ریسکهای سیاسی پرداخت. این روزنامه بیان دارد: «در نخستین هفته آذرماه، برخلاف پیشبینیها، صدور قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام تاثیر منفی بر بازارهای داخلی نداشت. بازارها واکنشی معکوس نشان دادند و بورس تهران با رشد ۷.۴۳ درصدی شاخص کل، بهترین عملکرد هفتگی خود در ۶۵ هفته اخیر را ثبت کرد. شاخص هموزن و فرابورس نیز به ترتیب رشد ۶.۵ و ۴.۹۴ درصدی داشتند. در بازار ارز، دلار پس از صعود موقت به کانال ۷۰ هزار تومان، با خبر ازسرگیری مذاکرات هستهای به کانال ۶۸ هزار تومان بازگشت. در بازار سکه نیز افت شدیدی به دلیل کاهش قیمت جهانی طلا رخ داد و سکه امامی از ۵۳ به ۵۱ میلیون تومان رسید.»
روزنامه شرق در گزارش اقتصادی خود با عنوان «عقبگرد توسعه» کاهش رتبه شاخص توسعه ترکیبی ایران از رتبه ۱۰۷ جهان به رتبه ۱۲۲ اشاره کرد. این گزارش عنوان کرد: «مطالعه روند توسعه ایران بین سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ نشان میدهد که در دولت سیزدهم شاخص ترکیبی توسعه، شامل ابعاد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فردی و زیستمحیطی، کاهش یافته است. طبق گزارش موسسه «پویش فکری توسعه» به سرپرستی محسن رنانی، نمره این شاخص از ۴۴.۹۴ در سال ۱۳۹۹ به ۴۳.۰۳ در سال ۱۴۰۲ رسیده و رتبه ایران در میان ۱۵۴ کشور جهان از ۱۰۷ به ۱۲۲ سقوط کرده است. این افت هم ناشی از کاهش داخلی شاخص توسعه و هم پیشرفت سریعتر سایر کشورها بوده است. شناسایی عوامل کاهش این شاخص از ابعاد مختلف توسعه، چالش اصلی این دوره است.»
روزنامه خراسان هم در گزارش صفحه ۱۰ خود با عنوان «مخاطرات خرید و فروش طلای آنلاین» به بررسی خطرات خرید آنلاین طلا اشاره کرد. این گزارش بیان کرد: «افزایش تمایل مردم به حفظ ارزش داراییهای خود با طلا و گسترش کسبوکارهای آنلاین باعث جذابیت خریدوفروش آنلاین طلا شده است. این تغییرات هزینههای مبادله را کاهش داده، اما همراه با رشد ریسکهای معاملات آنلاین بوده است. به همین دلیل، بانک مرکزی سکوهای فروش آنلاین طلا را ملزم به نگهداری طلای فروختهشده در بانک کرده است. با این وجود، ریسکهای خاص این نوع معاملات همچنان پابرجاست.»