در گفت‌وگوی تفصیلی رئیس تجهیزات دفاع مدنی غزه با اقتصاد معاصر اعلام شد

غزه در نبرد با نبود سوخت و غذا/ ۲۰۰ هزار چادر و ۳ میلیون تخته پتو لازم داریم

تعطیلی نانوایی‌ها و بیمارستان‌ها و زمین‌گیری خودروهای امدادی در باریکه غزه به دلیل نبود سوخت، شلیک اسرائیل به رانندگان کامیون‌های امدادی و سرقت کالاها، تخریب ۱۰ هزار چادر آوارگان در باران، بمباران جاده‌های غزه توسط اسرائیل برای نرسیدن خودروهای امدادی، نیاز آوارگان به ۲۰۰ هزار چادر اسکان و گرسنگی کودکان، از مواردی بود که در گفت‌وگوی تفصیلی رئیس تجهیزات دفاع مدنی نوار غزه با اقتصاد معاصر اعلام شد.
غزه در نبرد با نبود سوخت و غذا/ ۲۰۰ هزار چادر و ۳ میلیون تخته پتو لازم داریم
کد خبر:۱۱۴۰۵

به گزارش خبرنگار اقتصاد بین‌الملل اقتصاد معاصر، در چهارصد و چهل و پنجمین روز از تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به نوار غزه، محاصره این منطقه و ممانعت از ورود کالا‌های اساسی به این منطقه ادامه دارد.

در خصوص اوضاع انسانی و مشکلات اقتصادی مربوط به نوار غزه، محمد المغیر، مدیر بخش تدارکات و تجهیزات دفاع مدنی در نوار غزه در گفت‌وگو با اقتصاد معاصر گفت: ماموریت سازمان دفاع مدنی یا حفاظت شهری غزه محافظت از شهروندان در برابر حملات نظامی و بلایای طبیعی است و نیرو‌های این سازمان در پانزدهمین ماهی که از جنگ غزه می‌گذرد، در ماموریت‌های مختلف توزیع کمک‌ها، آتش نشانی و آمداد و نجات جانفشانی‌های عظیمی از خود نشان دادند.

المغیر دارای مدرک دکتری مهندسی عمران از دانشگاه اسلامی غزه و کارشناسی و ارشد مهندسی عمران از دانشگاه غزه و فلسطین است.

المغیر در گفت‌وگو با اقتصاد معاصر، گرانی و قیمت بالای کالا‌های اساسی را از جمله مصائب سخت این روز‌های شهروندان نوار غزه توصیف کرد و گفت: آنچه از کمک‌ها و کالا‌هایی که به این منطقه می‌رسد، در حال حاضر شش درصد از نیاز شهروندان را هم تامین نمی‌کند.

وی همچنین بر لزوم تامین بیش از ۲۰۰ هزار چادر اسکان آماده و همچنین پارچه و ادوات ویژه تهیه خیمه برای اسکان آوارگان و همچنین یک میلیون تخه پتو و زیرانداز تاکید کرد و گفت که چادر‌های اسکان آوارگان فرسوده شده و مردم شب تا صبح را با سرمای شدید به سر می‌برند.

المغیر همچنین گفت که از ابتدای جنگ غزه، سوخت مورد نیاز خودرو‌های امداد رسانی دفاع مدنی غزه از سوی نهاد‌های بین المللی یا بشردوستانه تامین نشده، بلکه نهاد دفاع مدنی آن را با هزینه گزاف از بازار سیاه خریداری کرده است.
متن کامل این گفت‌وگو در ادامه آمده است.

نیاز فوری غزه به ۲۰۰ هزار چادر اسکان و ۱ میلیون تخته پتو

 

وضعیت کالا‌های اساسی در بازار‌های نوار غزه چگونه است؟

المغیر: اصلا نمی‌توان گفت که وضعیت وجود کالا‌های اساسی در بازار غزه چگونه است، زیرا در واقع درباره همه کالا‌ها باید گفت که هیچ کدام کلا وجود ندارد و اگر یافت شود بسیار نادر و قیمت‌های آن غیرواقعی است، برای مثال قیمت یک کیسه آرد ۲۵ کیلویی در حال حاضر ۲۰۰ دلار است برنجی که در حال حاضر در بازار نوار غره وجود دارد که البته اگر یافت شود، هر کیلو ۷ دلار است یا یک لیتر روغن هشت دلار است.

می‌توانم بگویم حدود سه ماه است هیچ گوشت و مرغی اعم از تازه یا منجمد وارد نوار غزه نشده است؛ بنابراین باید گفت کالا‌های اساسی در بازار بسیار اندک است حتی نوشیدنی‌های گرم مانند چای و قهوه نیز در شرایط نیاز شهروندان در فصل سرمای جاری در بازار وجود ندارد؛ بنابراین اوضاع بسیار سخت است نیاز‌های غذایی مردم تامین نیست و حتی در کم‌ترین سطح لازم که بتواند مانع بروز ناامنی غذایی شود هم وجود ندارد. 

شلیک سربازان اسرائیلی به رانندگان کامیون‌های امدادی و سرقت کالاها

روزانه چه تعداد کامیون کالای تجاری یا بشردوستانه به نوار غزه می‌رسد؟

المغیر: در مورد تعداد کامیون‌های حامل کالا که روزانه وارد نوار غزه می‌شود تعداد ثابتی وجود ندارد. طی سه ماه اخیر ورود کالا‌های تجاری بسیار بسیار کم‌تر شده است، زیرا هم اسرائیل بیش‌تر از قبل از ورود کالا‌ها ممانعت به عمل می‌آورد و هم پدیده حمله عناصر مسلح به کامیون‌ها موجب ترس تجار و حتی رانندگان کامیون‌ها شده به خصوص که به تازگی ۱۲ نیروی محافظ کامیون‌های حامل کمک‌ها که از نیرو‌های پلیس نوار غزه بودند در حمله هوایی رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند و حتی رانندگان کامیون‌های حامل کالا‌های تجاری هدف حمله عناصر مسلح مورد حمایت اسرائیل قرار گرفتند.  

از همین رو به ضرس قاطع می‌گوییم که سرقت کمک‌های بشردوستانه توسط باند‌های مسلح سارق و شرور با همکاری و پشتیبانی کامل نظامیان صهیونیست انجام گرفته است تا ضمن گرسنگی دادن به شهروندان فلسطینی موجب بروز فتنه و آشوب بین آنها شود.

در مورد کمک‌های بشردوستانه و کالا‌های تجاری شاید برخی روز‌ها ۵۰ تا ۶۰ دستگاه کامیون وارد شود و روز‌هایی هم اصلا چیزی وارد نشود؛ به هر روی آنچه که وارد می‌شود بیشتر از پنج درصد نیاز روزانه شهروندان را پوشش نمی‌دهد و ما در حال حاضر در نوار غزه به ورود روزانه ۱۰۰۰ کامیون امداد نیاز داریم. 

تعطیلی نانوایی‌ها به دلیل نبود سوخت/ در جنوب غزه فقط یک نانوایی فعال است

وضعیت قیمتی کالا‌های اساسی در نوار غزه در حال حاضر چگونه است؟

المغیر: در حال حاضر همان طور که گفتم قیمت‌ها خیلی بالاست از همین رو بخش اعظم شهروندان به کمک وعده‌های غذایی که تکیه‌ها و نهاد‌های خیریه ارائه می‌دهند، وابسته هستند.یک شانه تخم مرغ ۳۰ عددی اگر یافت شود قیمت آن به ۳۵ دلار می‌رسد. یک قالب ۲۰۰ گرمی پنیر ۴ دلار است. برنج بر اساس نوع آن قیمتش به کیلویی شش تا هفت دلار می‌رسد. گوشت که یافت نمی‌شود اگر پیدا شود کیلویی حدودا ۶۵ دلار فروخته می‌شود. سبزیجات هم در حال حاضر در بازار‌ها یافت نمی‌شود. یک کیلو گوجه فرنگی به هفت تا هشت دلار می‌رسد. خیار همچنین کیلویی هفت دلار است، اما پیاز به ۱۰ دلار می‌رسد.

وضعیت نانوایی‌ها چگونه است؟

المغیر: نانوایی‌ها در نوار غزه با کم‌ترین میزان توان خود فعالیت می‌کنند. در حال حاضر ۵۰ نانوایی در کل نوار غزه می‌توانند فعالیت کنند، اما چون سوخت مورد نیاز و آرد ندارند نمی‌توانند کار کنند در حال حاضر در کل منطقه جنوب نوار غزه فقط یک نانوایی فعالیت می‌کنند.

در مرکز نوار غزه که جمعیت آوارگان بیشتر در آنجا متمرکز است دو نانوایی فعال است. در کل منطقه شمال غزه هم فقط دو نانوایی فعال است از همین رو این تعداد بسیار اندک نانوایی نمی‌تواند نیاز شهروندان را تامین کند و همواره شاهد ازدحام شهروندان در برابر آن است و اخیرا چند زن در همین ازدحام جمعیت صفوف مقابل نانوایی‌ها به دلیل خفگی جان باختند.

همان سبد غذایی محدود هم قطع شد

تکیه‌ها و نهاد‌های خیریه معمولا چه غذا‌های گرمی برای آوارگان تدارک و توزیع می‌کنند؟

المغیر: در حال حاضر کنسرو عدسی و لوبیا گرم غذا‌های اصلی است که در تکایا و توسط نهاد‌های خیریه داخلی و بین المللی توزیع می‌شود.

آیا سبد غذایی هم بین آوارگان توزیع می‌شود؟

المغیر: سبد‌های غذایی هم پیشتر یعنی تا دو سه ماه پیش به نوار غزه می‌رسید، اما خیلی دیر به دیر مثلا هر دو یا سه یا چهار ماه برای هر خانوار یک سبد غذایی شامل چند کنسرو لوبیا، رب گوجه و یکی دو عدد صابون و پودر رختشویی اختصاص می‌یافت. 

باران اخیر ۱۰ هزار چادر آوارگان را تخریب کرد/ خودروهای امدادی سوخت برای خدمت‌رسانی ندارند

آوارگان در سرمای کنونی در چادر‌ها چگونه به سر می‌برند؟

المغیر: در مورد مکان‌های اسکان آوارگان و چادر‌های آوارگان باید گفت اصلا در حال حاضر و در فصل سرمای کنونی، هیچ نقطه‌ای در نوار غزه نیست که گرم باشد یعنی اصلا چادر‌های آوارگان مصونیتی در برابر سرمای سخت حال حاضر در نوار غزه را ندارد، هر بار که باران زیادی ببارد چادر‌ها غرق در آب می‌‎شوند، چون ماهیت جغرافیایی مناطق مسکونی نوار غزه و به خصوص مناطقی که آوارگان برای در امان ماندن از حملات اسرائیل مجبور به اسکان شدند به گونه‌ای است که در هنگام باران غرق آب می‌شود.

نیرو‌های ما در دفاع مدنی در یکی دو ماهی که از فصل سرما می‌گذارد بیش از ۲۵ بار برای اتفاقات مربوط به امداد رسانی در خصوص غرق شدن چادر‌های اسکان به مناطقی در جنوب نوار غزه اعزام شدند، در همین بارش اخیر باران حدود ۱۰ هزار چادر اسکان آوارگان در مناطق ساحلی نوار غزه یعنی ساحل این منطقه مشرف به دریای مدیترانه از بین رفت؛ رژیم صهیونیستی مانع واردات چادر‌های اسکان و پلاستیک‌های محکم ویژه پوشاندن چادر‌های اسکان برای حفاظت از آن در برابر سرما و باران می‌شود.

آیا سوخت وارد نوار غزه می‌شود؟

المغیر: در حال حاضر ما در سازمان دفاع مدنی نیاز به سوخت برای راه اندازی خیلی از خودروهایمان را داریم که به دلیل نبود سوخت امکان خدمات رسانی با استفاده از آنها به شهروندانی که زیر آوار بمباران‌های اسرائیل هستند، وجود ندارد. همچنین ابزار‌هایی برای تعمیر خودروهایمان نیاز است که آنها نیز وارد نمی‌شود؛ باید گفت ما در دفاع مدنی از ابتدای جنگ غزه حتی یک لیتر سوخت هم به عنوان کمک از نهاد‌های بین المللی یا بشردوستانه دریافت نکرده ایم و تنها از بازار سیاه سوخت را تامین می‌کنیم. یک کپسول سی ان جی این روز‌ها در بازار سیاه با هفت دلار پُر می‌شود.

سوخت تنها به کم‌ترین میزان لازم برای بیمارستان‌ها و موارد خاص مانند نانوایی‌ها و تاسیسات حیاتی تامین می‌شود که آن هم معمولا زود تمام می‌شود و شرایط بیمارستان‌ها و بیماران را وخیم می‌کند و یا موجب می‌شود نانوایی‌ها هم به دلیل کمبود سوخت یا آرد زود تعطیل کنند و معمولا فقط نصف روز فعالیت دارند. 

تاجران حواله‌های اهدایی کشورهای دیکر را با کسر ۳۵ درصد وجه حواله می‌خرند

اقتصاد معاصر: آیا امکان نقد کردن حواله‌های پولی که از خارج نوار غزه به اهالی غزه می‌رسد وجود دارد؟ هیچ خودپردازی فعال است؟

المغیر: بله برخی خودپرداز‌های محدودی در نوار غزه هستند که در مواقع اندکی امکان برداشت پول از آنجا وجود دارد؛ برخی تاجران بزرگ هم حواله‌ها را نقد می‌کنند و یا می‌توانند پول نقد تحویل دهند. اصولا بیشتر منبع درآمد مردم غزه همین کمک‌ها از خارج است که البته برای نقد کردن حواله‌ها معمولا صرافی‌ها و تاجر‌ها تا ۳۵ درصد وجه حواله را کسر می‌کنند و به عنوان حق کمیسیون برمی دارند.

اسرائیل همه خودپرداز‌ها در نوار غزه را هم  مثل بانک‌ها بمباران کرد در حال حاضر تنها یک صرافی در دیر البلح در مرکز نوار غزه است و این صرافی به یک میلیون و ۹۰۰ هزار شهروند ارائه خدمات می‌کند.

به مردم و کودکان غزه فقط یک وعده در روز غذایی اندک می‌‌رسد

با این شرایط مردم غزه و کودکان چطور با گرسنگی کنار می‌آیند؟

المغیر: تا این لحظه هنوز گرسنگی بر نوار غزه حاکم است یعنی ناامنی غذایی شدید است و مردم برای به دست آوردن یک لقمه نان مشقت زیادی می‌کشند و معمولا یک وعده در روز اندک غذایی می‌خورند. مردم در شمال غزه اوضاع بدتری دارند، زیرا اسرائیل هنوز مناطق جبالیا و بیت لاهیا را محاصره کرده و اجازه رسیدن کالا‌ها به آنجا را هرگز نمی‌دهد و فقط نهاد‌های خیریه فعال هستند. در شهر غزه هم که بیشاز ۲۰۰ هزار نفر از شمال غزه طی یک ماه اخیر به آنجا پناه آوردند به دلیل ازدحام جمعیت آوارگان در اماکن اسکان امکانات حیات برای آنها اعم از تامین غذا و مسائل مربوط به استحمام و استفاده از سرویس بهداشتی در مدارس آنروا و مدارس دولتی مشقت بار شده است. 

اسرائیل جاده‌ها را بمباران می‌کند تا خودروهای امدادی به آوارگان نرسد

وضعیت راه‌ها در نوار غزه چگونه است؟

المغیر: رژیم صهیونیستی اغلب راه‌های شوسه را تخریب کرده است و از همین رو برای مثال نیرو‌های ما در دفاع مدنی برای رساندن خود به محل بمباران شده توسط اسرائیل اگر ۲۶ کیلومتر مسافت داشته باشد بیش از یک ساعت در مسیر خواهند ماند که دلیلش همین تخریب مسیرهاست و نیرو‌های مدنی مجبورند مسیر‌های طولانی‌تر یا غیرهمواری را برای رساندن به آنجا طی کنند در برخی موارد هم به دلیل انباشته شدن آوار‌ها اصلا امکان رسیدن به محل وقوع حادثه وجود ندارد.

آسیب سرما به کودکان غزه/ ۲۰۰ هزار چادر اسکان و سه میلیون تخته پتو و زیرانداز نیاز داریم 

در کنار نیاز مبرم به مواد غذایی، در حال حاضر ورود چه کالا‌های غیرغذایی ضرورت دارد؟

المغیر: رژیم صهیونیستی مانع واردات تجهیزات پزشکی و درمانی برای بیمارستان‌های غزه می‌شود در حال حاضر این کالا‌ها از مواردی است که نیاز مبرم به آن وجود دارد؛ ما همچنین به بیش از ۲۰۰ هزار چادر اسکان و سه میلیون تخته پتو و زیرانداز نیاز داریم تا بتوانیم شهروندان را تا اندازه‌ای از گزند سرمای زمستان حفظ کنیم به خصوص که خیلی از چادر‌ها و پتو‌ها در هر بار حمله هوایی اسرائیل به محل‌های اسکان آوارگان سوخته یا از بین رفته است؛ در حال حاضر کمک‌های غیرغذایی به نوار غزه اصلا نرسیده یا بسیار بسیار نازل بوده است.

هیچ وسیله گرمایشی برای شهروندان وجود ندارد امکان روشن کردن آتش در چادر‌های اسکان که وجود ندارد امکان به سر بردن شهروندان خصوصا کودکان در کنار آتش بیرون چادر هم امکان پذیر نیست، افزون بر اینکه سلامت شهروندان هم به دلیل استشمام پیوسته دود آتش به خطر افتاده است؛ گاز مخصوص پخت و پز که به نوار غزه وارد می‌شود بسیار بسیار اندک است از همین رو به شهروندان عادی که اصلا نمی‌رسد و تنها در اختیار برخی نهاد‌های امداد رسان قرار می‌گیرد یعنی اگر قبلا ۳۰ کامیون گاز روزانه به غزه می‌رسید در حال حاضر شاید هر چند وقت یک بار شش کامیون وارد شود؛ همین نبود کالا‌های اساسی از نبود مواد غذایی تا پوشاک مرگ شهروندان را رقم زده است.

وضعیت آب در نوار غزه چگونه است؟

المغیر: در مورد آب مورد نیاز شهروندان باید گفت تقریبا نیمی از نیاز آنها به آب مخصوص شست و شو و استحمام فراهم است و در مورد آب آشامیدنی هم باید گفت برای هر شهروند بیش‌تر از یک لیتر تا یک لیتر و نیم در بهترین حالت برای آنها فراهم نیست، همه تصفیه خانه‌های آب در نوار غزه از کار افتاده است و فعال نیست. شهروندان هر گالن ۱۸ لیتری آب را یک دلار خریداری می‌کنند و این برای مردم بسیار گران است، چون آنها حتی اگر حقوق خود را هم گهگاه از تشکیلات خودگردان هم دریافت کنند یا از نهاد‌های بین المللی مثل آنروا و ... بگیرند باز بیش‌تر از ماهی ۲۰۰ دلار نیست آن هم در شرایطی که کالا‌های اساسی در بازار‌ها گران است.

ارسال نظرات