
از تجارت تهران و مسکو تا دور زدن ترکیه

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از تحولات روابط ایران و روسیه،تحولات روابط ایران با تاجیکستان، شفافیت بازار مسکن و بانکداری با تکنولوژی پرداخته است.
روزنامه جامجم هم در گزارش اقتصادی صفحه ۳ خود با عنوان«تجارت تهران- مسکو سرعت گرفت» تحولات روابط ایران و روسیه را بررسی میکند. این گزارش عنوان کرد: «دکتر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، به همراه تیمی از وزرای کلیدی شامل وزرای خارجه، نفت، اقتصاد، نیرو، جهاد کشاورزی و رئیس سازمان انرژی اتمی، برای امضای معاهده جامع راهبردی ۴۷ مادهای با روسیه به مسکو سفر کرد. این معاهده که به تقویت روابط دوجانبه در حوزههای مختلف، بهویژه انرژی و تجارت بینالمللی اختصاص دارد، با هدف کاهش تأثیر تحریمهای غرب بر دو کشور تدوین شده است. بر اساس این توافق، روسیه با استفاده از ذخایر عظیم نفت و گاز خود، توسعه صنعت انرژی ایران، شامل اکتشاف، حفاری و گسترش زیرساختها، را در دستور کار قرار میدهد و انتظار میرود شرکتهای روسی با سرمایهگذاری در این بخش، به مدرنسازی صنعت انرژی ایران کمک کنند.»
«« نقشه راهی به افق ۲۰۴۵»» هم عنوان گزارش اقتصادی روزنامه وطن امروز بود،که به جزئیات اقتصادی توافق ۲۰ ساله ایران و روسیه می پردازد.این روزنامه اشاره کرد: « مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، در ادامه نخستین سفر خود به منطقه اوراسیا، پس از تاجیکستان به دعوت ولادیمیر پوتین به روسیه رفت و با مقامات ارشد این کشور از جمله نخستوزیر و رئیسجمهور دیدار کرد. هدف اصلی این سفر، امضای موافقتنامه جامع ۲۰ ساله با روسیه است که جایگزین توافق قبلی ۲۰۰۱ خواهد شد و شامل ۳۰ حوزه همکاری از جمله اقتصاد، انرژی، حملونقل، امنیت، محیطزیست و فناوری است. این معاهده که پیشنویس آن توسط ایران نهایی شده، با هدف تقویت همکاریهای منطقهای و مقابله با فشارهای آمریکا امضا میشود و بخشی از سیاست دولت برای گسترش روابط با کشورهای همسایه است.»
««ایران و روسیه، ترکیه را دور میزنند»» عنوان گزارش اقتصادی صفحه 16 روزنامه فرهیختگان بود که از ابعاد معاهدهٔ گازی تهران-مسکو می گوید. این گزارش عنوان دارد: «معاهده همکاریهای جامع ایران و روسیه با حضور مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین در مسکو امضا شد. این معاهده ۴۷ مادهای که نتیجه سهسال مذاکره است، بر سه حوزه اصلی اقتصادی، علمی-فناوری و فرهنگی-گردشگری متمرکز بوده و به موضوعاتی مانند تجارت بینالمللی، انرژی، فناوریهای نوین، امنیت اطلاعات و محیطزیست توجه ویژه دارد. از نکات مهم این توافقنامه، امضای پیمان پولی مشترک، توسعه کریدور شمال-جنوب و افزایش مبادلات انرژی تا ۵۵ میلیون مترمکعب است. مقامات تأکید کردهاند که این معاهده شامل بند «دفاع متقابل» نمیشود و تمرکز آن بر تقویت همکاریهای راهبردی است.»
روزنامه جوان هم در گزارش اقتصادی خود با عنوان «ریل اقتصاد ایران به آسیای میانه»به موضوع توافقنامههای اقتصادی سفر رئیسجمهور به تاجیکستان و روسیه می پردازد.در این گزارش آمده است: «سفر سهروزه رئیسجمهور مسعود پزشکیان به تاجیکستان و روسیه با تمرکز بر تقویت همکاریهای اقتصادی انجام شد. با وجود اشتراکات سیاسی و امنیتی با این کشورها، سطح تجارت با آنها هنوز قابل قبول نیست. در دیدار با مقامات تاجیکستان، هدفگذاری تجارت یکمیلیارددلاری مورد توافق قرار گرفت و ۲۳ سند همکاری در حوزههای اقتصادی مانند حملونقل، گمرک، امنیت غذایی، فناوری دیجیتال و کشاورزی به امضا رسید. این سفر نقطه عطفی برای گسترش روابط اقتصادی و بهرهبرداری از ظرفیتهای موجود بین ایران و این کشورها بود.»
روزنامه خراسان هم در گزارش صفحه ۱۰ خود با عنوان « گام مهم برای شفافیت بازار مسکن» به راه اندازی سامانه جدید «املاک و اسکان» اشاره کرد.این گزارش بیان کرد: « با گذشت ۹ سال از الزام قانونی برای راهاندازی سامانه «املاک و اسکان» و بیتوجهی به دستورات اجرایی، این سامانه که از سال ۱۳۹۴ برای شفافیت بازار مسکن در قانون مالیاتهای مستقیم مطرح شده، همچنان اجرایی نشده است. با وجود اولتیماتوم دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۱، پیشرفتی حاصل نشد. اکنون بانک مرکزی با اجرای یک ضمانت اجرایی مهم از این هفته، گامی اساسی برای رفع این معضل و پیشبرد این سامانه برمیدارد.»
عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه شرق با عنوان « چگونه هوش مصنوعی باعث صرفه جویی ۹۰۰ میلیون دلاری در شبکه بانکی می شود؟» به بررسی تاثیرتکنولوژی در بانکداری پرداخت. این روزنامه بررسی کرد: « هوش مصنوعی به عنوان محرک انقلاب صنعتی چهارم، نقش کلیدی در افزایش بهرهوری و رقابتپذیری سازمانها ایفا کرده و تا سال ۲۰۳۰ ارزشی بیش از ۱۳ تریلیون دلار خواهد داشت. نظام بانکی، به عنوان یکی از ارکان اقتصاد جهانی، با سرمایهگذاری در هوش مصنوعی و فناوریهایی مانند اینترنت اشیا (IoT)، میتواند فرآیندهای خود را بهینه کرده و امنیت در برابر تهدیدات سایبری و فیزیکی را تقویت کند. این فناوریها ابزارهای پیشرفتهای برای نظارت بلادرنگ و تحلیل داده فراهم میکنند و به بانکها امکان میدهند در رقابت جهانی پیشرو باشند. این گزارش فرصتها و چالشهای هوشمندسازی بانکها و نمونهای از بانکهای پیشرو در ایران را بررسی میکند.»