
فشار ترامپ بر اتحادیه اروپا؛ خرید گاز آمریکایی یا تحمل تعرفهها

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ دونالد ترامپ اتحادیه اروپا را به جنگ تجاری تهدید کرده، مگر اینکه این اتحادیه خرید نفت و گاز ایالات متحده را افزایش دهد. با وجود اینکه بروکسل برای این موضوع ابراز آمادگی کرده، اتحادیه اروپا فاقد قدرت خرید مستقیم است و کشورهای اروپایی همچنان مقادیر بیسابقهای گاز طبیعی مایع (LNG) ارزانتر از روسیه وارد میکنند.
پرسش اصلی این است که آیا اتحادیه اروپا میتواند به عنوان یک بلوک واحد عمل کرده و سوخت بیشتری از ایالات متحده وارد کند؟ این مساله در آستانه مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید آمریکا بر روابط فراآتلانتیک سایه انداخته است.
ترامپ ماه گذشته در شبکههای اجتماعی نوشت: «خرید گسترده نفت و گاز ما؛ در غیر این صورت، تعرفهها در راه خواهد بود!»
پس از این اظهارات، اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا از این ایده حمایت کرد و گفت: «چرا گاز روسیه را با LNG آمریکا جایگزین نکنیم؟»
با این حال، کمیسیون اتحادیه اروپا که نقش اجرایی در این اتحادیه دارد، خریدار گاز نیست و فقط میتواند علاقه شرکتهای اروپایی به LNG آمریکایی را به دولت آمریکا منتقل کند.
اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۲ متعهد شد که LNG بیشتری از ایالات متحده وارد کند اما مقامات میگویند برنامه فوری برای بازنگری در این تعهد وجود ندارد.
یکی از مقامات اتحادیه اروپا اظهار داشت: «برای تحقق این امر، باید چه شرایطی را فراهم کنیم؟ ما قصد نداریم همه چیز را تا ۲۱ ژانویه بازنگری کنیم.»
مشکل اصلی وابستگی اتحادیه اروپا به سوختهای فسیلی ارزانتر روسیه است. سال گذشته، شرکتهای اروپایی بیشترین حجم LNG روسیهای را وارد کردند.
همچنین مایک سامرز، مدیرعامل موسسه نفت آمریکا گفت: «این LNG باید از ایالات متحده تامین شود.»
اتحادیه اروپا با نگرانی از کمبود عرضه، پس از آنکه روسیه تدریجا صادرات گاز خط لولهای به اروپا را کاهش داد، از ممنوعیت LNG روسیه مشابه با زغالسنگ یا تعیین سقف قیمت مشابه با نفت روسیه خودداری کرده است. در عوض، این اتحادیه هدفگذاری نمادینی برای قطع کامل وابستگی به سوختهای فسیلی روسیه تا سال ۲۰۲۷ تعیین کرد و به دولتها اجازه داد که صادراتکنندگان روسی را از استفاده از زیرساختهای گاز اتحادیه اروپا منع کنند. با این حال، برخی از وزرا شکایت دارند که این تدابیر برای لغو قراردادهای موجود کافی نیست.
دیپلماتهای اتحادیه اروپا میگویند LNG ممکن است در دور جدید تحریمها گنجانده شود اما این امر مستلزم تأیید تمامی ۲۷ کشور عضو است که احتمالا با مخالفت مجارستان و اسلواکی روبهرو خواهد شد.
دولت جو بایدن اخیرا دو تاسیسات کوچک LNG روسیه را به فهرست تحریمهای ایالات متحده اضافه کرده اما از اعمال تحریم بر ترمینال یامال، یکی از تاسیسات کلیدی تامین LNG اروپا، خودداری کرده است.
تاتیانا میترووا، تحلیلگر مرکز سیاست جهانی انرژی اظهار داشت: «یک اقدام منطقی میتواند این باشد که دولت ترامپ تحریمهای شدیدتری بر یامال اعمال کند، زیرا وی به دنبال افزایش صادرات LNG آمریکا به اروپا است.»
صنعت گاز ایالات متحده اطمینان دارد که ظرفیت مازاد کافی برای جایگزینی LNG روسیه در بازار اروپا را دارد.
طبق گزارش (S&P Global Commodity Insights)، ۱۰ میلیون تن LNG از تاسیسات در دست ساخت ایالات متحده برای اروپا قرارداد بسته شده است. علاوه بر این، ۹.۵ میلیون تن دیگر نیز در دسترس خریداران از جمله کشورهای اروپایی خواهد بود. این حجمها از ۱۷ میلیون تن LNG روسیهای که اتحادیه اروپا سال گذشته وارد کرد، بیشتر است و انتظار میرود این ظرفیتها تا سال ۲۰۲۹ یا زودتر به بهرهبرداری برسند.
ترامپ وعده داده که یکی از اقدامات اولیهاش لغو محدودیتهای موجود بر ظرفیتهای صادراتی LNG خواهد بود.
اتحادیه اروپا ظرفیت بیشتری برای واردات LNG از طریق پایانههای بازگازیسازی دارد که LNG حملشده را به گاز تبدیل میکنند.
با این حال حساسیت به قیمت یک مساله کلیدی است. اتحادیه اروپا در تلاش است ضمن راضی نگهداشتن ترامپ، از صنایع خود حمایت کند و قیمتهای بالای انرژی، به ویژه در آلمان، بزرگترین اقتصاد اروپا را کاهش دهد.
قیمت گاز در اتحادیه اروپا بیش از سه برابر قیمت گاز در ایالات متحده است و همچنان بیش از دو برابر قیمت پیش از حمله روسیه به اوکراین باقی مانده است.
یکی از مقامات ارشد اتحادیه اروپا در این باره گفت: «مساله قیمت، بسیار حساس و تعیینکننده است.»
اناتول فیگین، مدیر تجاری شرکت Cheniere Energy نیز اظهار داشت: «تصمیمات تجاری و سیگنالهای قیمتی جریان LNG آمریکا به اروپا را تعیین میکنند، نه تصمیمات دولتی.»
وی پیشنهاد کرد که یکی از راههای مداخله بروکسل یا دولتهای اتحادیه اروپا، ایجاد یک ذخیره استراتژیک LNG است که میتواند شامل محمولههای آمریکایی باشد.
پیشبینیهای آژانس بینالمللی انرژی نشان میدهد که تقاضای گاز طبیعی اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۳۰ در مقایسه با سال ۲۰۲۳ تا ۲۵ درصد کاهش مییابد، در حالی که تولیدکنندگانی مانند قطر و کانادا تولید بیشتری به بازار عرضه خواهند کرد.
مایکل استاپارد، مدیر استراتژی گاز جهانی در S&P Global Commodity Insights گفت: «ما در ابتدای یک موج جدید عرضه LNG هستیم. با گذشت هر سال، برای اروپا جایگزین کردن گاز روسیه آسانتر میشود، به ویژه از سال ۲۰۲۶ به بعد.»