پرونده «دشت مغان» - شماره 4

شاهسون‌ها در «دشت مغان» چه کردند؟

گرچه طی چند دهه اخیر آرایش جمعیت مغان تغییر کرده و تعداد قابل‌توجهی مهاجر به این سرزمین کوچ کرده‌اند، اما درعین‌حال بخش اعظم ساکنان ریشه‌دار و غیرمهاجر دشت مغان را «شاهسون»‌ها (به ترکی: شَسَوَن یا شَهسَوَن) تشکیل داده‌اند. خوب است در این بخش، به ریشه تاریخی شاهسون‌ها و اعتقاداتشان نگاهی بیندازیم.
کد خبر: ۳۰۶۹

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر، شاهسون‌ها، لزوما با یکدیگر پیوند نسبی و خونی ندارند؛ و نه عشیره و قبیله، بلکه درحقیقت یک «جامعه» هستند. گرچه مهمترین کسب و کار مردم این سرزمین را شبانی دانسته‌اند اما درعین‌حال باید دقت کرد که زندگی قبیله‌ای هم لزوما با شبانی توام نیست. بسیاری از طوایف و تیره‌هایی که زندگی درهم‌تنیده فامیلی و نژادی دارند، لزوما اموراتشان با شبانی نمی‌گذرد؛ مانند پشتون‌های افغانستانی که همیشه تاریخ، بازرگان یا کشاورز بوده‌اند و بسیاری از کرد‌ها و ترک‌ها و بلوچ‌ها و لر‌ها و بختیاری‌ها و قشقایی‌ها و اعراب و ترکمن‌های ایرانی. 

 

شاهسون، درواقع مجموعه‌ای از طوایف گوناگون است که در بسیاری از نقاط کشور پراکنده شده‌اند؛ هشترود، میانه، بیجار، قزوین، ساوه، ورامین، همدان، قم، زنجان، نیریز استان فارس، جنوب دریاچه بختگان و برخی مناطق دیگر پذیرای گروه‌هایی از این جامعه بزرگ هستند. همچنین بخش‌هایی از شاهسون‌ها در کشور‌های همسایه ازجمله جمهوری آذربایجان، عراق، کشمیر، کابل، ترکیه و سوریه نیز سکونت دارند. در استان اردبیل، قشلاق این جامعه، مشگین، اهر و هریس، و ییلاق آنها عموما دامنه‌های سبلان بوده است. 

 

از میان الفاظی همچون قبیله، عشیره، ایل، طایفه، تیره و غیره، لفظ «جامعه» برای توصیف شاهسون‌ها مناسب‌تر به نظر می‌رسد. نام طوایف شاهسون اغلب به «لو» ختم می‌شود: آیواتلو، آرالو، اجیرلو، اودولو، بیگدلو، بیگ باغلو، تکله، جعفرلو، جعفرقلی خانلو، جلودارلو، جهان خانم‌لو، حاجی‌خواجه‌لو، حسین حاجیلو، حسینکلو، خامسلو، خلیفه‌لو، دمیرچی‌لو، ساربان‌لار، ساری‌خان‌بیگلو، ساری‌خانلو، ساری‌نصیرلو، سیدلر، شاه‌علی‌بیگلو، طالش میکائیلو، عرب‌لو، علی‌بابالو، عیسی‌لو، قره‌جبدرق، قره‌لر‌خیاوی، قوجا‌بیگ‌لو، قوتلار، کلاش یا کالاش، کورعباسلو، گبلو، گیکلو، لاهرود، مرادلو، مستعلی بیگلو، مغانلو، هومونلو، یکه‌لو، جوادلو، جوروغلو، گده‌بیگ‌لو، سرخان‌بیگ‌لو، هومن‌لو، قوردلو، پیریواتلو، ساری‌جعفرلو، زرگرلو، سروان‌لار، حسین‌خان‌بیگلو، سیدلو، عطا‌خان‌لو، نوروزعلی‌بیگلو، رضا‌بیگلو، عبادالله‌بیگلو، شاه‌علی‌بیگلو، بالا‌بیگلو، آرال‌لو، کله‌سر، قاراجا‌لو، حسین‌حاجی‌لو، کنده‌لو، گون‌پاپاق، چلبیان‌لو، حاجی‌علی‌لو، قره‌چورلو، کرداحمدلو، تراکمه، چاخرلو و محمدخانلو طوایف جامعه شاهسون هستند.

 

تبار و ریشه

درباره خاستگاه یکسان شاهسون‌ها – اگر هم این انگاره درست باشد - اطلاع دقیقی در دست نیست و روایت‌ها در این زمینه مختلف است. از محل ترکان غز تا خراسان تا آناتولی و حتی مناطقی از اروپا را منشا ایل شاهسون دانسته‌اند. درعین‌حال یک چیز قطعی است: با توجه به آثار به‌دست آمده توسط باستان‌شناسان، زیست انسان متمدن در قالب روستاها و شهر‌ها در این سرزمین، دیرینه‌ای دست‌کم دوهزار و چندصدساله دارد. رومن گیرشمن درباره اقوام و قبایل باستانی دشت مغان چنین می‌نویسد:

"در اوایل هزاره اول پیش از میلاد سه کانون نژادی در آذربایجان و سرزمین‌های همجوار آن از جمله دشت مغان وجود داشته است:
۱. طوایف بومی و محلی که اصطلاحا آسیایی خوانده می‌شوند نژادی که نه به سامی‌ها تعلق دارد نه به اقوام هند و اروپایی. کاسپیان، میک (مغان) و کادوس‌ها را می‌توان در زمره این گروه نژادی قرار داد
۲. مردم سامی نژاد که دست‌کم از هزاره دوم پیش از میلاد با تاخت و تاز‌های آشوریان به این سرزمین رسوخ کردند.
۳. اقوام آریایی که در نیمه نخست هزاره دوم پیش از میلاد از طریق قفقاز وارد این سرزمین شده و در آنجا ماندگار شده‌اند." (1)

 

علاوه بر این نفوذ قبیله مغان، قبایل آریایی و اقوام هند و اروپایی سیبری، سکا‌ها (اسکیت‌ها)، سرمت‌ها (سارمات‌ها)، آلان‌ها، قبایل ترک و دیگران در دوران باستان، در امتزاج و تطور قومیتی در این سرزمین نقش داشته اند.

 

واژه شاهسون

شاهسون به معنی «شاه‌دوست» است. بنابر برخی روایت‌ها، شاهسون‌ها (احتمالا در زمان شاه‌عباس در حوالی سال ۱۰۰۰ قمری) در پی شورش قزلباش‌ها و به‌جای بخشی از آنان، به‌عنوان قوای نظامی صفویان انتخاب شدند، و به همین سبب به شاهسون یا شاه‌دوست متصف هستند. به هر رو، از گذشته دور شاهسون‌ها، اطلاع دقیقی در دست نیست، و هرچه هست گمانه‌زنی است؛ اما سرجمع، احتمالا اینطور است که گذشته از پیشینه پررنگ وجود تمدن‌های منسجم و مدرن در گذشته دور، حدود چهارسده پیشتر، مجمعی از تیره‌ها و فامیل‌های گوناگون، که حتی برخی ترک‌تبار هم نبوده‌اند، بر اساس اهداف اجتماعی و سیاسی – مانند حمایت از شاهان صفوی – با یکدیگر اتحادی تشکیل داده‌اند که به شاهسون معروف شده است.

 

اعتقادات و نقش تاریخی این قوم در گذشته دور ایران‌زمین

شاهسون‌ها به درازنای تاریخ کهن ایران‌زمین، در بسیاری از مواقف حساس تاریخی، نقش‌های کلیدی ایفا کرده‌اند. در گذشته دور، مردمان این سرزمین مرزداران خاک ایران و پاسداران اعتقادات و سنت‌های دیرین آن بوده‌اند. دقت در این موضوع راهگشاست که نفوذ امپراطوری قدرتمند روم و تمدن یونانی و همینطور مسیحیت، تا آناتولی و گرجستان و ارمنستان در مرز ارس، روشن و واضح است؛ اما این هم روشن است که اعتقادات مستحکم و ریشه‌دار مردمان این سرزمین مانعی سرسخت بوده و اجازه نفوذ بیشتر مسیحیت و تمدن رومی و یونانی به فلات ایران را نداده است.

 

طرفه است که این اعتقادات مستحکم و این کانون دینی و فرهنگی، به زمان پس از اسلام منحصر نبوده است. از نفوذ واژه کلیدی «مغان» و اهمیت و جایگاه آن در تاریخ آیین زرتشت که بگذریم، روشن‌ترین تصویر درباره ریشه عمیق و اعتقادات مذهبی این دیار را محقق ارجمند میرنبی عزیززاده، با اتکا به مستندات متعدد، صورت‌بندی کرده است. او در کتاب ارجمند خود (2) به این موضوع چنین اشاره می‌کند:

"پیرنیا مورخ تاریخ ایران باستان بر این باور است که زرتشت در ۳۰ سالگی در کنار رود دائی‌تیا (ارس امروزی) از طرف خدا مامور شد که مردم را به خداشناسی دعوت کند (3) ... 

آرتور کریستین سن نیز بر این باور است که طبقه روحانیون سرزمین ماد یعنی مغان عاملین غیور و سرسخت آیین زرتشت بودند. (4)

 

مولف کتاب اردبیل در گذرگاه تاریخ، مطالعات جامع‌تری در این خصوص انجام داده و می‌نویسد: «مورخین اتفاق نظر دارند که از زمان ماد‌ها دشت مغان و اطراف آن یعنی حوالی اردبیل متعلق به پیشوایان درجه اول مذهبی و محل استقرار آنها بود و تعلیمات عالی دینی و تربیت مبلغین مذهبی در آنجا صورت می‌گرفت، چون به زعم بعضی از تاریخ نویسان زرتشت نیز از روحانیان عهد خود به شمار می‌آمد به خاطر چنین می‌گذرد که اگر در جای دیگری نیز متولد بوده طبعا در این منطقه تعلیم یافته و افکار دینی یا الهامات غیبی خود را در آنجا به دست آورده است و با این ترتیب دعوت‌های اولیه او نیز در این حوالی صورت گرفته و حدود اردبیل و دامنه‌های سبلان نخستین محل انتشار آن کیش باستانی بوده است... ابوریحان بیرونی که در قرن چهارم هجری یعنی هزار سال نزدیک‌تر از ما به زمان زرتشت زندگی می‌کرد در آثار الباقیه عن القرون الخالیه زادگاه زرتشت را در دشت مغان ذکر نمود نموده است». (5)

 

همچنین خواجه عبدی بیک در کتاب تکمله الاخبار که در سال ۹۶۷ قمری نوشته و تقدیم شاه طهماسب صفوی کرده آورده است: «در تاریخ جلالی نوشته است که زرتشت از دهی بود که در اوغان آذربایجان است و مجمع مغان آتشکده بود و مغان یا موغان جمع مغ است که گبر آتش‌پرست باشد بر ملت ابراهیم علیه السلام ... مجملا آن دین از مغان آذربایجان بیرون آمد و آتشکده‌ها را برافروختند چه پیش از زرتشت نیز محراب عجم آتش بود»." (6)

 

گذشته از اعتقادات مذهبی، مدمان غیور مغان هم در تشکیل سپاه و هم در پشتیبانی فراسرزمینی سپاه ایران از گذشته دور نقش‌های جدی ایفا کرده‌اند. رحیم رئیس‌نیا درباره نقش مهم مغان در پشتیبانی سپاه ایران در جنگ‌های با روم در زمان اشکانی می‌نویسد:

"ناحیه گرمی (مغان) به مناسبت استعداد زمینی و اقلیم برای کشاورزی و نیز موقعیت جغرافیایی مخصوصا به خاطر وجود ارس به منزله یک مرز طبیعی از مراکز تامین آذوقه سپاهیان اشکانی درگیر نبرد با لژیون رومی بوده است." (7) 

 

همچنین وجود دژ‌ها و ارگ‌هایی مانند اولتان در مغان، موید این مدعاست که این سرزمین، رکاز جنگاوران و مرزبانانی بوده است که در گذشته دور – بخصوص در زمان ماد‌ها و اشکانیان و ساسانیان - از این سرزمین محافظت می‌کرده‌اند. محمدجواد مشکور در این زمینه می‌نویسد:

"بر اثر نفوذ مداوم مغان در کشور ماد کوچک، آن ایالت سنگرگاه و حصن حصین آن طایفه گردید و آن نفوذ مذهبی آنقدر توسعه یافت که حتی در زمان شاپور دوم ساسانی، کشور ماد و خصوصا ایالت ماد آذربایجان را کشور مغان خواندند." (8)

 

از گذشته کهن که بگذریم، در تاریخ متاخر نیز – از ابتدای سده دهم قمری تاکنون – در بسیاری از مواقف مهم تاریخی این سرزمین، شاهسون‌ها نقش‌های جدی ایفا کرده‌اند. موضوعی که تلاش شده توسط اغلب مورخین نادیده گرفته شده، و تهیو و فراهم آوردن دلایل و شواهد تاریخی برای این مدعا را دشوار، و مستلزم غوررسی و تفرس دقیق در منابع تاریخی نموده است. در بخش‌های بعدی مفصلا به این موضوع خواهیم پرداخت.

-------------

پی‌نوشت‌ها

1 - رومن گیرشمن. ایران از آغاز تا اسلام. ترجمه محمد معین. تهران، انتشارات علمی و فرهنگی، ۱۳۶۸، چاپ هفتم، ص ۲۹

2 - میرنبی عزیززاده. تاریخ دشت مغان. موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران. ۱۴۰۰. چاپ پنجم. صص ۸۸ و ۸۹

3 - حسن پیرنیا. ایران باستانی. تهران. دنیای کتاب. ۱۳۶۲. چاپ اول. ص ۴۲۲ – به نقل از عزیززاده ص ۱۸

4 - آرتور کریستین سن. ایران در زمان ساسانیان. ترجمه رشید یاسمی. تهران. دنیای کتاب. ۱۳۷۰. چاپ هفتم. ص ۶۲ - به نقل از عزیززاده ص ۸۸

5 - بابا صفری. اردبیل در گذرگاه تاریخ. دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل. ۱۳۷۱. ج ۱. چاپ دوم. صص ۱۸ و ۱۹ - به نقل از عزیززاده ص ۸۸

6 - باباصفری، همان صص ۷۱ و ۷۲ به نقل از عزیززاده ص ۸۹ 

7 - رحیم رئیس‌نیا. آذربایجان در سیر تاریخ ایران. تبریز. نیما، ۱۳۶۸. ج ۱، چاپ اول، ص ۴۴۰ 

8 - محمد جواد مشکور. نظری به تاریخ آذربایجان. تهران. کهکشان. ۱۳۷۵. چاپ دوم. ص ۱۰۵





برچسب ها:
ارسال نظرات

مردم امیدوار به رفع فیلترینگ باشند؟
چرا سود سهام عدالت پرداخت نمی شود؟
انباشت ۴۰ هزار خودروی فرسوده در مراکز اسقاط
کندی روند حدنگاری زمین‌های کشاورزی در روستا‌ها
کاهش التهاب خودرو یک روز پس از تنش
طرح ویژه مجلس برای تغییر دستمزد کارگران
واردات ۱۱ میلیارد خودرو به ایران در ۱۲ سال گذشته
بررسی لایحه اجازه افزایش سهمیه ایران در صندوق بین‌المللی پول در کمیسیون اقتصادی
جزییات ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
تولید ماهانه شیرخشک نوزاد به بیش از ۶.۵ میلیون قوطی رسید
افزایش دمای هوای شهر‌های شمالی از ۹ مهر ماه
اعلام زمان پنجاه و پنجمین حراج شمش طلای مرکز مبادله
کلیات طرح جهش تولید در شهرک های کشاورزی تصویب شد
کم‌کاری مدیریتی در حادثه تلخ معدن طبس مشهود است
تامین منابع مالی پروژه‌های مسکن‌سازی با رونق پیش فروش مسکن
مبادلات تجاری ایران و ترکیه به 3.6 میلیارد دلار رسید
استفاده از فناوری‌های نوین برای ایمنی معادن
۱۳۵۲ میلیارد تومان ضرر روی دست خریداران صندوق‌های طلا
مدت زمان صدور کارت سوخت کوتاه می شود؟
سیگنال مثبت تورم شهریور به بانک مرکزی
رئیس کل بانک مرکزی راهی استانبول شد
تعویق انتخابات هیئت‌مدیره نظام مهندسی به نفع یک جریان خاص
آثار بلندمدت عدم تناسب دستمزد‌ها بر سرمایه‌های انسانی
کریدور شمال-جنوب؛ برنده رقابت در رویای راه ابریشم جدید 
قیمت‌های مسکن در منطقه یک تهران همچنان نجومی
قیمت سکه و طلا در بازار کاهشی شد
ضرورت استفاده از ظرفیت‌های مولدسازی در راه‌آهن
از هر ۴ مشترک خانگی، یکی پرمصرف است
بانک مرکزی چرا در بازار ارز توافقی مداخله کرد؟
چگونه می‌توان بر ناترازی ۱۵ هزار مگاواتی برق غلبه کرد؟
بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم
دلار ریخته و مشتری گریخته
تخلف وزارت کار در افزایش ندادن حقوق کارگران معدن
۱۷ ناشر ۲.۴۰۰ میلیارد تومان سود از طریق سجام پرداختند
رشد ۴۳ درصدی سهام شناور شرکت‌های بورس تهران در ۶ سال اخیر
توضیحات رئیس مجمع واردات درباره رسوب ۱۰۰ هزار تن برنج در گمرک
جزئیات بدهی میلیاردی «عظیم زاده» به بانک پارسیان
محدود شدن دامنه نوسان چه اثری بر معاملات بازار بورس داشت؟
ورود ۸ همت نقدینگی به کارگزاری‌ها در هفته نخست مهر ماه
تصویب گواهی کاهش انتشار آلایندگی در کمیته فقهی سازمان بورس
اعلام شرایط جدید پیش فروش وانت پراید ۱۵۱ + جدول
دستور عارف برای پرداخت مطالبات چایکاران
فروش ۹۶ کیلو طلا در حراج امروز+قیمت
قیمت رهن و اجاره آپارتمان در ستارخان امروز ۸ مهر ۱۴۰۳
نیاز سالانه واردات برنج چقدر است؟
۱۲۰۰ پروژه زیربنایی و روبنایی در بافت‌های فرسوده در دست ساخت است
پالس مثبت بسته محرک ۸۰۰ میلیارد یوانی چین به اقتصاد دنیا
دبیر جدید شورای عالی مناطق آزاد منصوب شد
۸ راهکار کلیدی برای نجات صنعت برق کشور از ناترازی
مدیریت رفتارهای هیجانی اقتصادی قیمت ارز را کاهش داد
خرید گندم از ۱۲ میلیون تن عبور کرد
بروز نشانه‌های تخلیه هیجان و آغاز تعادل در بورس
قیمت طلا، سکه، دلار و ارز امروز ۸ مهر ۱۴۰۳
قیمت گوشی موبایل امروز یکشنبه ۸ مهر ۱۴۰۳ + جدول
قیمت روز تلویزیون‌های ال جی در بازار ۸ مهر ۱۴۰۳
چه خبر از بازار مسکن این روزهای منطقه ۱۶
نسبت سود واردات کدام کالاها بیشتر است؟ + جدول
۶ توصیه برای ایجاد ثبات ارزی در شرایط تحریمی
رشد درآمدهای نفتی کشور باوجود اتفاقات اخیر منطقه
رشد تجارت خارجی با احیای شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی
بیت‌کوین از روند صعودی خود باز ماند؟
آخرین وضعیت واردات برنج + جزئیات
پیشنهاد توزیع سبدکالا ۵ میلیونی بین کارگران
متروکه شدن کالای وارداتی ۲۰ روز بعد از اخطار به صاحب کالا
دریافت ۵ برابر هزینه تامین برق از مشترکان بسیار پرمصرف
آدرس غلط بانک‌ها؛ وام نهضت ملی مسکن در بن‌بست؟
میزان افرایش قیمت لبنیات مشخص شد
وزارت جهاد مکلف به تامین سالانه ۳۰ درصد بذر کشاورزان است
دلار بعد از کاهش هیجان اتفاقات لبنان به ثبات قبلی بازمی‌گردد
کاهش ۲۷ درصدی ورودی سدها نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته
اقداماتی که به خودکفایی گندم منجر شد/چالش‌های تولید گندم چیست؟
تعیین سقف اجاره مسکن فراموش شده است
تمامی کارت‌های سوخت به مالکان تحویل داده خواهد شد
آغاز حراج شمش طلا از ساعت۱۲ امروز/حراج سکه فردا برگزار می‌شود
از وضعیت بورس تا واردات برنج
خبر مهم وزیر کار درباره افزایش حقوق کارگران + مشمولان
تغییرات قیمت برخی از کالا‌های های اساسی در یک ماه+ جدول
قیمت روز خودروهای داخلی و خارجی در بازار آزاد یکشنبه ۸ مهر ماه ۱۴۰۳
ایران چه میزان کالا به کشورهای اوراسیا صادر کرد؟
وظیفه شناسایی خانه‌ خالی برعهده کیست؟
قوه قضائیه به پرونده تخلف گسترده ایران‌خودرو ورود می‌کند
وزیر جهاد کشاورزی: ۲۰ درصد از مطالبات گندم کاران باقیمانده است
قیمت ۱۰۰۰ توکن همستر به تومان چقدر شد؟ آیا همستر رشد می کند؟
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان کشوری
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
مردم منتظر کاهش قیمت سکه و طلا نباشند
ثبت نام ایران خودرو ویژه مادران از امروز ۳ مهر
نبرد کریدور‌ها در غرب آسیا
اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح خودرو های فرسوده+ لینک اسامی برندگان/ نتایج طرح مادران کی اعلام می شود؟
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
خبر مهم از صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان+ زمان افزایش حقوق
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
ثبت نام فروش فوق العاده محصولات ایران خودرو+ جدول و شرایط
عربستان هدف نفت ۱۰۰ دلاری را کنار می‌گذارد
احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
همه چیز درباره سامانه ثبت نام وام ازدواج ve.cbi.ir + مشاهده وضعیت ثبت نام
دامنه نوسان فردا شنبه ۲۴ شهریور چقدر خواهد بود؟
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
اعلام روش ثبت‌نام در سامانه جدید وام قرض‌الحسنه ازدواج
مطالبات گندم‌کاران و برنامه مجلس برای آنان
شاهسون‌ها در «دشت مغان» چه کردند؟
وعده‌های اقتصادی مسعود پزشکیان
تصمیم جدید دولت درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد/ میزان افزایش قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟
کارگران هم مشمول لایحه کاهش ساعت کاری می‌شوند
ورشکستگی صندوق بازنشستگی کشور در بحران ناترازی
ثبت نام خودرو‌های سایپا از امروز ۲۰ شهریور ۱۴۰۳+جزئیات و شرایط ثبت نام
نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد
واریز ۴۰ همت از مانده مطالبات گندمکاران با عاملیت بانک کشاورزی
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
تاخیر ۴ روزه در واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
نتایج قرعه کشی ایران خودرو + اسامی برندگان با کد ملی
جزئیات واریز وجه برای برندگان ایران خودرو+ مهلت و جدول قیمت
تحقق خودکفایی با تولید ۱۵ میلیون تن گندم
بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند
جزییات ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
آغاز واریز بزرگ برای این بازنشستگان از امروز ۲۰ شهریور+ جزئیات
رویه اولویت‌دهی به فیش‌های در صف تخصیص ارز خودکار شد
همتی: گره کور واردات خودرو باز شد
توزیع توکن همستر انجام شد
بهره‌وری تخصیص منابع با ارتقای نظام اعتبارسنجی
آیا نفت به قیمت جهانی به پالایشگاه‌ها فروخته می‌شود؟
وزیر نفت: برای حضور در بازار نفت و گاز تاجیکستان آماده‌ایم
ضرورت دیپلماسی اقتصادی با همسایگان و تشکیل زنجیره ارزش منطقه‌ای در دولت چهاردهم
اعلام اسامی برندگان قرعه کشی ایران خودرو+ لینک اسامی برندگان
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
الزام ۱۷ بانک به افزایش سرمایه ۵۱۸ همتی برای فرار از ورشکستگی
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از پایان هفته
همسان‌سازی حقوق بازنشستگان به کجا رسید؟
۹ اقدام برای «تسهیل تجارت» اقتصاد ایران
۶ ظرفیت همکاری اقتصادی ایران و عراق
نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران‌ خودرو منتظر پاسخ ثبت‌ احوال
اشاعه اقتصاد رفاقتی، توسعه نابرابری اجتماعی
پایداری تولید نفت صادراتی در مناطق نفت‌خیز جنوب
ضرورت تسریع در ساخت کریدور هند-ایران-ارمنستان
چراغی که به تولید رواست به مسکن حرام است!
ظرفیت بارگیری نفتکش‌ها در بندر صادراتی ماهشهر افزایش می‌یابد
تحولات تجاری جهان در آینه موقعیت ژئواکونومیک ایران
شیر کیلویی ۱۸ هزار تومان، لبنیات را ۲۵ تا ۳۰ درصد گران می‌کند
یارانه ۴۷۰ همتی دولت به گاز/ صنعت و نیروگاه بیشترین دریافت‌کنندگان گاز
افزایش صادرات گاز روسیه به چین و تغییر معادلات در بازار انرژی
تراز سوخت خودرو، قاچاق و هزینه‌های آن
تذکر به دولت درباره اجرای قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
واریز مطالبات گندمکاران از مرز ۱۶۰ همت گذشت
فرصت‌سوزی ۱.۲ میلیارد دلاری
جزئیات تازه از رسوب خودرو‌ها در گمرک منطقه ویژه بم
خرید تضمینی گندم یک میلیون و ۶۳۴ هزار تن افزایش یافت
گزارش

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

سیگنال مثبت تورم شهریور به بانک مرکزی

تورم ماهانه در ادامه روند نزولی خود، در شهریور امسال به ۱.۷ درصد رسید که در صورت تکرار این رقم در ۶ ماه باقی‌مانده سال، تورم سالانه و نقطه به نقطه به کانال ۲۰ درصدیِ مد نظر بانک مرکزی خواهد رسید.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

قیمت‌های مسکن در منطقه یک تهران همچنان نجومی

با آن‌که مطابق آمار رسمی بانک مرکزی، متوسط قیمت مسکن در منطقه یک تهران به ۱۷۹ میلیون تومان رسیده است اما در این منطقه برخی واحد‌های مسکونی با قیمت‌های نجومی بالاتر از این عدد در سکو‌های اینترنتی آگهی شده‌ است.

خبرنگار «اقتصاد معاصر» از بازار ارز گزارش می‌دهد

دلار ریخته و مشتری گریخته

بازار ارز غیررسمی مدتهاست مشتری درست و حسابی ندارد و یکی از آخرین انتخاب‌های مردم برای حفظ ارزش دارایی است، امروز دیگر خبری از صف‌های دلار مثل سال‌های 97 و 98 نیست، به گفته کارشناسان، ذخایر ارزی کشور به قدری مناسب است که تکانه‌های اقتصادی و سیاسی بر این بازار اثری ندارد و مردم هم در یکی دو سال اخیر کمتر سراغ این بازار آمده‌اند اما باید محلی مناسب برای...

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

بروز نشانه‌های تخلیه هیجان و آغاز تعادل در بورس

بهبود آمار‌ها در بورس در دو مولفه جمع‌شدن صف فروش نماد‌های بزرگ و شاخص‌ساز و همچنین افزایش حجم و ارزش معاملات در روز جاری، نشان از عزم بازار سرمایه برای تخلیه هیجانات و رسیدن به تعادل در کوتاه‌مدت دارد.

یادداشت و تحلیل

حسن حیدری، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

آثار بلندمدت عدم تناسب دستمزد‌ها بر سرمایه‌های انسانی

شکل‌گیری سرمایه انسانی، فرآیندی بلندمدت و پرزحمت است و پیچیدگی‌های آن نسبت به سرمایه‌گذاری فیزیکی بسیار بیشتر است.

سهیل فضلی، پژوهشگر روابط بین‌الملل:

کریدور شمال-جنوب؛ برنده رقابت در رویای راه ابریشم جدید 

کریدور شمال-جنوب با توجه به جذابیت‌ها، ویژگی‌ها و دستاورد‌های متعددی که خواهد داشت، می‌تواند برگ برنده‌ای برای کشورمان در برابر کریدور شرق-غرب باشد.

حجت بین‌آبادی، پژوهشگر حوزه بودجه و بانکی

بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم

رعایت چهار اصل ارتقای سرمایه اجتماعی با تاکید بر ارتباط صادقانه با مردم، قاعده‌گرایی و ایفای بدون‌ نقصان تعهدات، انجام اصلاحات مستمر با نگاه بلندمدت و حمایت از محرومان و توانمندسازی جامعه، به‌ عنوان اصول کلی حاکم بر لایحه بودجه در بخشنامه بودجه ۱۴۰۴ ذکر شده‌ است. 

حسن حسن‌خانی، کارشناس اقتصادی

۶ توصیه برای ایجاد ثبات ارزی در شرایط تحریمی

در دولت زمزمه‌هایی برای حذف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی به بهانه «یکسان‌سازی نرخ ارز» به گوش می‌رسد، در حالی که در شرایط تحریم اقتصادی، ابزاری برای اجرای این سیاست وجود ندارد و تعدیل نرخ‌های سیاستی ارز با نرخ غیر رسمی نتیجه‌ای جز افتادن در تسلسل کاهش مستمر ارزش پول ملی در پی نخواهد داشت.

گفت وگو

معاون ارزی اسبق بانک مرکزی در گفت‌و‌گو با «اقتصاد معاصر» پاسخ داد:

بانک مرکزی چرا در بازار ارز توافقی مداخله کرد؟

سید علی، معاون ارزی سابق بانک مرکزی با تشریح مداخله بانک مرکزی در بازار ارز توافقی، افزایش صادرات نفتی را یکی از مزیت‌های این بازار معرفی کرد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

اتفاقات منطقه هیچ خللی در فروش نفت و ذخایر کالای اساسی ایجاد نمی‌کند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تأکید بر اینکه از نظر تأمین کالای اساسی، فروش نفت، تأمین نیازهای ارزی و غیره هیچ مشکلی در کشور وجود ندارد، گفت: با توجه به ذخایر کافی ارزی کشور، اتفاقات منطقه هیچ اختلالی در ثبات بازار ایجاد نمی‌کند.

عضو کمیسیون صنایع مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر» تشریح کرد:

۳ گام لازم برای ارتقای کیفیت خودرو داخلی؛ از بازار رقابتی تا ورود فناوری

مصطفی پوردهقان، عضو کمیسیون صنایع مجلس با بیان اینکه تحقیق و تفحص از خودروساز داخلی لازم است اما قرار نیست با تحقیق و تفحص وضعیت بازار خودرو و یا کیفیت آن بهتر شود، گفت: با ایجاد بازار رقابتی، کاهش تعرفه‌ واردات خودرو و ورود تکنولوژی، صنعت خودروسازی کشور به سمت ارتقای کیفیت و منطقی‌شدن قیمت‌ها گام برمی‌دارد و رضایت مردم در این صنعت افزایش می ‌یابد.

رییس بخش ذرت موسسه اصلاح و تهیه بذر و نهال در گفت‌وگوی تفصیلی با «اقتصاد معاصر» بررسی کرد:

ظرفیت‌ها و چالش‌های تولید «ذرت» در کشور

علی ماهرخ، رییس بخش تحقیقات ذرت و گیاهان علوفه‌ای موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر و نهال در گفت‌وگوی تفصیلی با «اقتصاد معاصر» تحلیلی کلان از شرایط ذرت دانه‌ای و ذرت علوفه‌ای کشور ارائه داد.