پرونده «دشت مغان» _ شماره ۷

روزگار پرمحنت «دشت مغان» در دوران قاجار

جنگاوری عشایر شاهسون در جنگ با روس و عثمانی، محنت‌های ناشی از مرزنشینی در زمان ضعف حکومت مرکزی، انفصال و جدایی آنان از افراد هم‌خون‌شان و نیز متحمل شدن ضربات سخت اقتصادی در اثر مرزبندی جدید سیاسی، و همچنین درگیری با قحطی و نهایتا مقاومت در برابر مشروطه‌خواهان جزو نقاط برجسته تاریخ این سرزمین زرخیز در دوران قاجار است.
کد خبر: ۴۰۴۶

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ پیشتر، در این پرونده، از تمدن و شهرنشینی ۲۵۰۰ ساله اهالی دشت مغان تا انتهای صفویه و افشاریه را مرور کردیم، و از شرایط خاص جامعه شاهسون در این ناحیه مرزی نوشتیم. یادداشت زیر، بخش اول از توصیف شرایط بسیار دشوار عشایر مغان در ابتدای دوره قاجار است.

 

دوره قاجار برای ایران ما، دورانی پر از زد و خورد تمدنی با جبهه غرب است. در شمال‌غرب ایران، هجوم فراگیر و پربسامد و پرخسارت روس و عثمانی که طی سالیان پیش آغاز شده، خصوصا با دو عهدنامه ننگین گلستان و ترکمانچای در این دوران نتیجه می‌دهد، و بخش بزرگی از خاک ایران عزیز را از سرزمین مادری جدا می‌کند. ازسوی دیگر، ایجاد هسته سخت سیاسی و پمپاژ لوازم مدرنیته در کشور به نفع انگلستان، که نهاد‌های بومی داخلی را یک‌به‌یک از درون تهی کرد و جایگزین‌های نادرست و کژتابی را با آنها جایگزین نمود (مانند دارالفنون، مدرسه نوین، طب نوین، ایجاد انواع جدید نهاد‌های مدنی مانند قانون اساسی و بلدیه و ...) ابتدا به مشروطیت انحراف‌یافته و سپس به ایجاد حکومت پهلوی منتهی شد که تمام‌قد در اختیار انگلستان بود.

 

از همین پرونده بیشتر بخوانید:

 

 

در این رهگذر، عشایر مرزدار کشور، که بار اصلی مقابله با کشمکش‌های مرزی و همچنین مقاومت در برابر دگرگونی‌های هویتی بر دوش آنان بود، بیشترین چالش‌ها و صدمات را در دوره قاجار متحمل شدند. میر نبی عزیززاده درباره شرایط مغانی‌ها در دوران قاجار می‌نویسد:

 

گرفتاری و محنتی که در دوره قاجار گریبان‌گیر مردم غیرتمند عشایر سلحشور منطقه شد چنان سنگین و شکننده بود که پایه‌های استوار نظام اجتماعی آن دیار را فروپاشانید. بعد از مواجهه با این صدمات اجتماعی بود که مردم منطقه ده‌ها سال در حیرت و سرگردانی به سر برده و نتوانستند زندگی عادی خود را از سر گیرند در اوایل حاکمیت این سلسله در ایران به علت اردوکشی آقا محمد خان قاجار به ایالات قفقاز، دشت مغان در وضعیت جنگی قرار داشت... در عهد سلطنت فتحعلی شاه قاجار، دو جنگ بزرگ میان روسیه و ایران به وقوع پیوست که در متون تاریخی و سیاسی و نظامی به جنگ‌های ۱۰ ساله و جنگ‌های سه ساله معروف شده است. (1) 

 

به‌عنوان نماد نبرد تمدنی در این دوره، یپرم ارمنی را به خاطر بیاورید که برای اهتزاز پرچم مشروطه به نفع انگلستان، بر نعش مطهر شهید آیت‌الله فضل‌الله نوری، چه اسائه ادبی کرد! این، تنها کنش یک مشروطه‌خواه نبود، به قول سیدجلال آل‌احمد در غربزدگی:

 

این‌که پیشوای روحانی طرفدار «مشروطه» در نهضت مشروطیّت بالای دار رفت، خود نشانه‌ای از این عقب‌نشینی بود؛ و من با دکتر «تندرکیا» موافقم که نوشت: «شیخ شهید نوری نه به عنوان مخالف «مشروطه» – که خود در اوایل امر مدافعش بود – بلکه به عنوان مدافع «مشروعه» باید بالای دار برود»؛ و من می‌افزایم، و به عنوان مدافع کلّیّت تشیّع اسلامی. به همین علّت بود که در کشتن آن شهید، همه به انتظار فتوای نجف نشستند. آن هم در زمانی که پیشوای فکری روشنفکران غرب‌زده‌ی ما ملکم خان مسیحی بود و طالب‌اوف سوسیال دمکرات قفقازی! و به هر صورت از آن روز بود که نقش غرب‌زدگی را همچون داغی بر پیشانی ما زدند و من نعش آن بزرگوار را بر سرِ دار، همچون پرچمی می‌دانم که به علامت استیلای غرب‌زدگی پس از دویست سال کشمکش، بر بام سرای مملکت افراشته شد.

 

با جلو بردن ذره‌بین به سمت سرزمین مغان ببینیم در دوره قاجار بر مردم مقاوم و غیرتمند دشت مغان چه گذشته است. مهمترین وقایع مرتبط با این سرزمین در دوره قاجار در این تاریخ‌ها به‌وقوع پیوسته است:


• سلسله قاجار: ۱۱۷۵ الی ۱۳۰۴ هجری خورشیدی


• جنگ اول با روس: ۱۱۸۳ الی ۱۱۹۲ ه. ش.


• عهدنامه گلستان: ۲ آبان ۱۱۹۲ ه. ش. - جدا شدن قفقاز، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان، چچن و اینگوش امروزی و الحاق به روسیه


• جنگ با عثمانی: ۱۲۰۰ الی ۱۲۰۱: معاده اول ارزروم


• جنگ دوم با روس: ۱۲۰۵ الی ۱۲۰۶ ه. ش.


• عهدنامه ترکمانچای: ۱ اسفند ۱۲۰۶ ه. ش. - جدا شدن سه ایالت دیگر قفقاز، یعنی ایروان، نخجوان و بخش‌های دیگری از تالش در الحاق به روسیه، و محدودتر شدن حاکمیت ایران بر دریای خزر و پذیرش کاپیتولاسیون


• صدارت امیرکبیر: ۲۸ مهر ۱۲۲۷ تا ۲۲ آبان ۱۲۳۰ ه. ش.


• موج اول قحطی: ۱۲۵۰ ه. ش.

 
• دستور به شاهسون‌ها برای یکجانشینی و عدم عبور از مرز – بسته شدن مرز روسیه: ۱۲۶۲ ه. ش.


• صدور فرمان مشروطیت توسط مظفرالدین شاه: ۱۳ مرداد ۱۲۸۵ ه. ش.


• تشکیل مجلس شورای ملی:۱۴ مهر ۱۲۸۵ ه. ش.


• تدوین نخستین قانون اساسی ایران - تبدیل پادشاهی مطلقه به پادشاهی مشروطه: ۸ دی ۱۲۸۵


• بیماری و درگذشت مظفرالدین شاه و آغاز سلطنت محمدعلی شاه: ۲۸ دی ۱۲۸۵


• به توپ بستن مجلس به دستور محمدعلی شاه و دستگیری و اعدام روزنامه‌نگاران و واعظان پناهنده در مجلس: ۲ تیر ۱۲۸۷ ه. ش.


• تصرف کل اصفهان توسط نیرو‌های بختیاری به رهبری صمصام‌السلطنه: ۱۲۸۷


• تصرف کل رشت توسط نیرو‌های مشروطه‌خواه و تشکیل کمیته ستار: بهمن ۱۲۸۷


• تصرف قزوین به دست نیرو‌های مشروطه‌خواه رشت، دستور محمدعلی شاه برای تشکیل مجلس شورای ملی با همان کیفیت سابق و حرکت نیرو‌های بختیاری به رهبری سردار اسعد به سمت تهران: اردیبهشت ۱۲۸۸


• فتح تهران توسط مشروطه‌خواهان رشت و اصفهان، خلع محمدعلی شاه از سلطنت و انتصاب فرزندش احمد میرزا به پادشاهی


• معرفی عضدالملک به عنوان نایب‌السلطنه، آغاز به کار محمدولی خان تنکابنی به عنوان رئیس دولت و وزیر جنگ، سردار اسعد بختیاری به عنوان وزیر داخله و یپرم خان به عنوان رئیس نظمیه تهران و برگزاری دادگاهی به منظور محاکمه سران ضد مشروطه و اعدام افرادی مانند آیت‌الله فضل‌الله نوری، میرهاشم تبریزی و مفاخرالملک: مرداد ۱۲۸۸ 


• کودتای سیدضیاءالدین طباطبایی ناشر روزنامه رعد به همراه رضاخان میرپنج فرمانده قوای قزاق مستقر در قزوین – فتح بدون خونریزی شهر تهران: ۳ اسفند ۱۲۹۹ ه. ش.

 
• شورای عالی آموزش و پرورش برای نظارت بر گسترش مدارس مدرن در تهران تشکیل شد: ۱۲۹۹


• تأسیس حکومت شبه خودمختار جمهوری خراسان توسط کلنل محمدتقی خان پسیان فرمانده ژاندارمری خراسان: خرداد ۱۳۰۰


• سرکوب و قتل کلنل محمدتقی خان پسیان: ۱۱ مهر ۱۳۰۰ ه. ش.


• سرکوب میرزا کوچک خان جنگلی توسط رضاخان سردار سپه: ۱۱ آذر ۱۳۰۰


• نخست وزیری رضاخان سردار سپه: ۵ آبان ۱۳۰۲


• احمدشاه برای همیشه ایران را به قصد اروپا ترک کرد: آبان ۱۳۰۲


• عزل احمدشاه و تصویب پایان سلطنت قاجار: ۹ آبان ۱۳۰۴

 

پس از روی کار آمدن آقامحمدخان قاجار، در جنگ‌های محدودی که بین آقامحمدخان و روسیه درگرفت، عشایر مغان نقش جدی داشتند، درعین‌حال پس از شکست آقامحمدخان از روس‌ها، سرزمین این عشایر آماج تاخت‌وتاز و تاراج قرار گرفت.

 

با آغاز حاکمیت قاجاریه، جنگجویان و سرداران این ایل میهن‌پرست بیش از ۵۰ سال در درگیری‌های ایران و روس حضور فعالانه داشتند و فداکاری‌ها و حماسه‌های کم‌نظیری را در این جنگ‌ها خلق کردند. آنها در این دوره بزرگترین نیروی نظامی منطقه بودند که آذربایجان را نجات دادند. اگر مردم شیروان و آران و گرجستان سلطه جابرانه و نامشروع کفار روسی را تحمل کردند و از ایران بزرگ منتزع شدند هیچ بعید نبود که آذربایجان نیز به همین سرنوشت گرفتار آید، اما شاهسون‌ها و عشایر منطقه با ایثار جان و مال خود از آذربایجان به عنوان سر ایران دفاع کردند. (2)

 

پس از آقامحمدخان، نبرد با روس‌ها گسترش یافت. در این جنگ‌ها مسئولیت سپاه ایران بر عهده نایب‌السلطنه عباس میرزا بود. شاهسون‌ها در سپاه عباس میرزا حضوری قوی و چشمگیر داشتند و رشادت‌ها نشان دادند. از عملیات‌های شهادت‌طلبانه و یورش‌های چندصد نفره آنان به سمت سپاه تا بن دندان مسلح روس تا جنگیدن‌های شجاعانه سران این قوم، در تاریخ ثبت و ضبط شده است. با وجود اینکه حکومت مرکزی قاجار از پشتیبانی شاهسون‌ها و عباس میرزا سر باز زده بود، اما روس‌ها بخصوص در مواجهه با مقاومت جانانه مردم آذربایجان و اردبیل و اهالی دشت مغان به شمال دشت ارس عقب نشستند. دیدیم که همین روحیه، پیشتر نیز در زمان صفویه وجود داشته است.

 

در بررسی تاریخ ایران و به‌ویژه صفحات حادثه‌خیز آذربایجان و اردبیل در تمام ادوار تاریخ نقش تعیین‌کننده عشایر دشت مغان به چشم می‌خورد. این نقش سیاسی و اجتماعی درخور تحسین از دوره صفویان با نام سازمان ایلی و نظامی شاهسون در حوادث مختلف ایران نقش بسته و ثبت شده است. حمایت موثر و کارآمد طوایف مغان از شیوخ صفوی و حضور آنان در جنگ‌های این خاندان شیعه‌مذهب چنان تابندگی و درخششی دارد که توجه تمام مورخان ایرانی و غیرایرانی را در مقاطع مختلف تاریخی به خود جلب کرده است. مقاومت شجاعانه شاهسون‌ها در آستانه سقوط صفویان در برابر تهاجم ترکان عثمانی و روس‌ها حادثه‌ای کم‌نظیر در این منطقه از ایران به حساب می‌آید. دلاوری‌ها و جانبازی‌های درخور تامل آنان در جنگ‌های ایران و روس نیز بر هیچکس پوشیده نیست. (3)

 

جنگ‌های دامنه‌دار ایران و روس، با وجود دلاوری‌های عشایر منطقه، با توجه به ضعف شدید حکومت مرکزی، نهایتا به دو عهدنامه گلستان و ترکمانچای منتهی شد.

 

طبق عهدنامه ترکمانچای در سال ۱۲۴۳ قمری مرز‌های ایران از طرف شمال محدود شده و به شکل امروزی درآمد. در نتیجه قسمت بزرگی از منطقه قشلاقی شاهسون نیز از بین رفت. شاهسون‌ها معتقد بودند که فتحعلی شاه طی این معاهده در حقیقت آذربایجان را به روسیه فروخته است. ولی قوای ایرانی توانستند ترتیبی اتخاذ کنند که شاهسون‌ها بتوانند از مزارع و مراتع آن سوی مرز برخوردار شوند.(4) 

 

در پی این دو جنگ، کوچ‌نشینی این طوایف، تا ابتدای زمان پهلوی، برای حکومت مرکزی یک چالش به‌شمار می‌رفت. در بخش بعدی خواهیم دید که شاهسون‌ها تا انتهای حکومت قاجار، سعی وافری داشتند که دارایی‌های هویتی و اقتصادی خود را حفظ کنند؛ اما شرایط پرچالش آن روزگار، گام به گام بر مشکلات و سختی‌های آنان افزود.

-----------------

پی‌نوشت

(1) میرنبی عزیززاده. تاریخ دشت مغان. موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران. ۱۴۰۰. چاپ پنجم. ص ۱۶۵

(2) همان. ص ۲۱۵

(3) همان. ص ۱۹۶

(4) Tapper, Richard Lionel (1997). Frontier nomads of Iran : a political and social history of the Shahsevan. Cambridge, U.K. ; New York, NY, USA : Cambridge University Press Collection – p:167




ارسال نظرات

تنگه هرمز تامین کننده امنیت انرژی در جهان
گمرک ادعای شهرداری تهران درباره محموله خودروهای برقی را تکذیب کرد
دولت موظف است از خانه‌های لوکس مالیات بگیرد
قیمت روز بخاری برقی در بازار ۲۷ مهر ۱۴۰۳
شناسایی جایگزین‌های گوشت قرمز ضروری است
قیمت جهانی نفت امروز ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
توافق ایران و پاکستان برای رفع موانع تجاری
طلای جهانی رکورد جدید ثبت کرد؛ هر اونس ۲۷۱۳ دلار
ناترازی مسکن به ۷ میلیون واحد رسید
آغاز عملیات اجرایی نصب کنتورهای هوشمند ویژه مشترکان اداری و صنعتی
کارگروه ویژه پارس جنوبی برای ایفای مسئولیت اجتماعی تشکیل می‌شود
خوشحالی فراریان مالیاتی از یک تکذیبیه/ وقتی شفافیت ذبح می‌شود
خسارت ۲۰ میلیارد دلاری ناترازی گاز به کشور
نرخ بهره ابزاری برای کنترل تورم و ایجاد تعادل در بازارهای پولی
کنسروها مواد نگهدارنده‌ ندارند
تولید غذای جهانی به بحران رسید!
رقیب «ایکس» اسباب بازی فروش شد!
اخراج کارمندان واتس‌اپ و اینستاگرام
ایران از ترانزیت ۳۰میلیون تنی چین-اروپا استفاده می‌کند؟
کم‌رنگ شدن فعالیت سوداگران بازار اجاره از طریق سامانه خودنویس
فعالیت ۱۰ رادار هواشناسی در کشور
صادرات برق تجدیدپذیر در ایام غیرپیک آزاد است
مصرف ماهانه حدود ۲۱ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در کشور
دانه درشت‌های مالیاتی از تراکنش‌های مالی شناسایی می‌شوند
ارزش معاملات تجارت الکترونیکی به ۲ هزار و ۱۰۰ همت رسید
ارائه سیگنال‌های مثبت به بازار مسکن از سوی سامانه خودنویس
۷۸۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن چشم‌انتظار تسهیلات ساخت
کاهش تورم سالانه صنعت به ۲۴.۷ درصد در شهریور
اصلاح نظام مالیاتی قربانی پوپولیسم
کاهش فشار مالیاتی مودیان خرد با اخذ مالیات از فراریان مالیاتی
خرید برگ سبز چای به بیش از ۱۲۳ هزار تن رسید
بیت‌کوین در مسیر صعودی
وزارت راه برای تکمیل آزادراه شمالی کرج به یاری شهرداری آمد
تحریم‌های جدید انگلیس علیه نفتکش‌ها و کشتی‌های ال‌ان‌جی روسیه
بازدید وزیر راه و شهرسازی از احداث مرتفع‌ترین پل ایران و غرب آسیا
تعرفه حمل‌ ریلی بار از بندر امیرآباد به بندرعباس ۵۰درصد کاهش یافت
استمرار ناترازی اقتصادی با ارز سه نرخی
امضای تفاهم‌نامه ساخت سکوی فشارافزایی در صنایع دریایی کشور
بستر شفاف سازمان ملی استاندارد برای حضور رقابتی بخش خصوصی
رکورد قیمت سکه در دولت چهاردهم شکست
ترافیک سنگین در آزادراه تهران - شمال
جزئیات وصول ۲۲.۵همت مطالباتِ معوق و اظهارنامه سنواتی گمرک
کمیسیون عمران پیگیر اخذ مالیات از خانه‌های لوکس است
دولت صنعت چای را راحت بگذارد!
سرمایه گذاری ۹۶هزار میلیارد تومانی بخش خصوصی در بنادر کشور
درخواست برگزاری شورای عالی کار
برگزاری حراج شمش طلا در ۲۹ مهرماه
جزایر سه‌گانه خاک ما بوده و خواهد بود
دولت و مجلس هیچ برنامه‌ای درباره بنزین ندارند
اصلاح قیمت بنزین؛ کلاف سردرگم سیاست‌گذاری
پزشکیان: باید موانع معیشت مردم را از سر راه برداریم
لایروبی مسیل رودخانه کن برای پیشگیری از آب‌گرفتگی سطوح پروازی مهرآباد
تحقق «جهش تولید» آری یا نه؟
نقش حکمرانی دولتی در تسهیل تغییر انرژی به انرژی‌های پایدار
از جبران کسری بودجه تا گرانی لبنیات
اسامی برگزیدگان «ششمین جشنواره ملی بورس و رسانه» اعلام شد
کارنامه دولت سیزدهم در رشد تولید به روایت مراجع آماری
پنجره ملی خدمات دولت هوشمند چند میلیون کاربر دارد؟
یکسان‌سازی نرخ آرد و نان گامی موثر در کاهش تخلفات
دولت برای تامین بنزین مورد نیاز از جیب و سرمایه ملی خرج می‌کند
تحصیل ۳۰ هزار هکتار زمین در داخل حریم شهر‌ها در قالب طرح نهضت ملی مسکن
متنوع سازی سبد سوخت کشور در دستور کار است
ورود موج جدید بارش‌ها به کشور از روز جمعه
اقتصاد چین در خوف و رجا!
غریب آشنا
تولید و فروش خودرو ۱۲ درصد افت کرد
سقف پاداش بازنشستگی ۱۴۰۳
سطح زیرکشت محصولات کشاورزی بیش از ۱۶ میلیون هکتار است
ورود توده هوای سرد به شهر‌های شمالی از ۲۷ مهرماه
چهار انتصاب جدید در وزارت جهاد کشاورزی
افزایش تولید بنزین در دستور کار است
افزایش ۶۰ درصدی حمل‌ونقل بار در شهر فرودگاهی امام
جهش ۹۱ درصد سودآوری بورس انرژی
مهدی ضیغمی مدیر پروژه واردات خودرو شد
قیمت ۴ محصول تنظیم بازاری لبنی تعیین شد
افزایش حق العمل جایگاه های عرضه سوخت ۴۰درصد
مخالفت کمیسیون عمران مجلس با ادغام دو معاونت‌ وزارت صمت
۵ نقش پژوهشکده چای در تحول این صنعت
خودداری بانک دی از انتشار صورت‌های مالی سال ۱۴۰۲
فروش بیش از ۳۷۴هزارسکه در۲۳حراج مرکز مبادله
قوه قضائیه به پرونده تخلف گسترده ایران‌خودرو ورود می‌کند
۱۰۰ درصد مطالبات گندمکاران پرداخت می‌شود+ زمان و جزئیات
اعزام مسافر به مشهد از ایستگاه آپرین در دستور کار قرار گرفت
«کتز» رونوشت بی‌کیفیت «داگز»
همه چیز درباره سامانه ثبت نام وام ازدواج ve.cbi.ir + مشاهده وضعیت ثبت نام
قیمت ۱۰۰۰ توکن همستر به تومان چقدر شد؟ آیا همستر رشد می کند؟
امشب یارانه مهر سه دهک اول واریز می‌شود
همسان سازی حقوق بازنشستگان لشکری ۱۴۰۳
وزیر جهاد کشاورزی: ۲۰ درصد از مطالبات گندم کاران باقیمانده است
سخنان سخنگوی دولت درباره پرداخت پاداش پایان خدمت معلمان بازنشسته+ مبلغ و جزئیات
MemeFi Coin تلفیق سرگرمی و کریپتو
تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی به کجا رسید؟
ورود موج بارش‌های پاییزی پی در پی به کشور از روز یکشنبه
آغاز ثبت نام وام ۳۰ میلیونی بازنشستگان تامین اجتماعی
زخم کهنه پرداخت مطالبات گندم‌کاران
جایگزین نیسان آبی معرفی شد
دستور پزشکیان برای اخذ مالیات با بررسی آنلاین تراکنش‌های بانکی
قیمت گوشی موبایل امروز یکشنبه ۸ مهر ۱۴۰۳ + جدول
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان کشوری
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
۶ قاعده جدید اتحادیه اروپا در مبارزه با پولشویی
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
بازار کریپتو تحت تأثیر فدرال رزرو
ثبت نام ایران خودرو ویژه مادران از امروز ۳ مهر
نامه زینب سلیمانی به رهبر انقلاب
نبرد کریدور‌ها در غرب آسیا
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
سقف پاداش بازنشستگی ۱۴۰۳
خبر جدید درباره همسان‌سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
مدیرعامل جدید ایران خودرو به‌زودی معرفی می‌شود
اعلام روش ثبت‌نام در سامانه جدید وام قرض‌الحسنه ازدواج
عربستان هدف نفت ۱۰۰ دلاری را کنار می‌گذارد
نحوه ثبت نام غیر حضوری وام بازنشستگان تامین اجتماعی
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
ریشه ۱۴۰ هزار اسرائیلیِ آذربایجانی‌تبار در شمال ارس
بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم
جزئیات افزایش حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۴
بازتاب هزینه‌های جنگ برای اقتصاد اسرائیل در گزارش موسسه S&P
ثبت نام فروش فوق العاده محصولات ایران خودرو+ جدول و شرایط
جزییات ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
۱۵ مرکز اقتصادی حساس اسرائیل
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
شاهسون‌ها در «دشت مغان» چه کردند؟
ایرانی‌ها؛ پرمصرف‌اند یا خوش‌مصرف؟
خبر مهم از صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان+ زمان افزایش حقوق
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
الزام ۱۷ بانک به افزایش سرمایه ۵۱۸ همتی برای فرار از ورشکستگی
فروش اینترنتی ایران خودرو دیزل از امروز+ لینک ثبت نام
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
اخبار جدید از همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات و مشمولین
تاخیر در واریز حقوق مهرماه بازنشستگان تامین اجتماعی
حداکثر سن بازنشستگی زنان و مردان در قانون جدید
هشدار مدیرعامل سابق راه‌آهن بابت فروش بلیت واگن‌های از رده خارج 
انتقاد قالیباف از اظهارات رئیس سازمان برنامه و بودجه
آغاز واریز حقوق بازنشستگان+ جزئیات و حداقل مبلغ حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
کارگران هم مشمول لایحه کاهش ساعت کاری می‌شوند
دریای بازار نفت ایران در نوسانات هم تلاطم ندارد
جزئیات بدهی میلیاردی «عظیم زاده» به بانک پارسیان
گزارش

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

اصلاح نظام مالیاتی قربانی پوپولیسم

تنها یک روز پس از انتشار خبر دستور رئیس جمهور برای بررسی تراکنش‌های بانکی افراد جهت عادلانه شدن پرداخت مالیات، مقامات دولتی به شدت آن را تکذیب کردند.

«اقتصاد معاصر» بررسی می‌کند؛

اقتصاد چین در خوف و رجا!

رشد غیر منتظره کند صادرات چین در ماه سپتامبر، نشانه‌ای از ضعف در نقطه روشن اقتصاد این کشور است و می‌تواند تاثیرات عمیقی بر اقتصاد جهانی و چشم‌انداز تجارت بین‌المللی داشته باشد.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

تولید و فروش خودرو ۱۲ درصد افت کرد

تولید و فروش صنعت خودرو و ساخت قطعات در ۶ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس بیش از ۱۲ درصد افت کرده است؛ این افت فقط ناشی از قیمت‌گذاری دستوری نیست و مسائلی همچون قطع برق نیز بر آن موثر بوده است.

مرگ در بورس از ترس تب فروش اوراق

شاخص بورس در جریان معاملات امروز بازار سرمایه در حالی به افت ۳ هزار واحدی بسنده کرد که ۸۱ درصد نماد‌های بورسی و ۷۸ درصد نماد‌های فرابورسی منفی بودند.

یادداشت و تحلیل

حسن حیدری، کارشناس اقتصادی

اصلاح قیمت بنزین؛ کلاف سردرگم سیاست‌گذاری

هر راهبردی که برای اصلاح قیمت بنزین در نظر گرفته می‌شود، باید برخی از مسائل نیز روشن شوند؛ از جمله اینکه روشن شود تاثیرات تورمی اصلاح قیمت بنزین چقدر است؟ چه راه‌حل‌هایی برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر وجود دارد؟ آیا افزایش تدریجی بهتر است یا دفعی؟ آیا می‌توان به اصلاح قیمت بنزین پرداخت اما در خصوص صنعت خودرو و حمل‌ونقل عمومی اقدام خاصی انجام نداد؟

محمدرضا سبزعلیپور، رئیس مرکز تجارت جهانی ایران

تحقق «جهش تولید» آری یا نه؟

متاسفانه دست‌هایی در کار هستند تا اجازه ندهند که تولید در کشور رشد کند؛ شاید بهبود اوضاع تولید، رفع مشکلات کشور و توسعه اقتصاد، منافع برخی را به خطر می‌اندازد!

یادداشت احسان کهنه، رئیس پژوهشکده چای کشور

۵ نقش پژوهشکده چای در تحول این صنعت

پژوهشکده چای ایران می‌تواند نقش مهم و اساسی در تحول صنعت چای کشور ایفا کند. این پژوهشکده با تمرکز بر تحقیقات علمی و فناوری‌های نوین، می‌تواند چالش‌های موجود در صنعت چای را شناسایی کرده و راهکار‌هایی برای رفع آنها ارائه دهد.

مهرداد حاجی‌زاده‌فلاح، تحلیل‌گر مبارزه با پولشویی

پنج نشانه فعالیت‌های پولشویی و پنج شیوه مقابله با آن

امروزه پولشویی یک مشکل جهانی محسوب می‌شود که به دلیل ابداع تکنیک‌های جدید برای ارتکاب جرم توسط مجرمان، مقابله با آن نیازمند دانش روز و شناخت این تکنیک‌ها است.

گفت وگو

عضو کمیسیون برنامه و بودجه در گفت‌وگو با اقتصاد معاصر؛

دولت موظف است از خانه‌های لوکس مالیات بگیرد

عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: دولت را تحت فشار قرار خواهیم داد تا مالیات بر خانه‌های لوکس وصول شود.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل در گفت‌و گو با «اقتصاد معاصر»؛

وزارت راه برای تکمیل آزادراه شمالی کرج به یاری شهرداری آمد

به گفته مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور آزادراه شمالی کرج تا پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصد توسط شهرداری کرج ساخته شد، پس از آن وزارت راه و شهرسازی هم به اجرا ورود کرد و مقرر شد ۴۰ درصد باقی‌مانده به صورت مشارکت ۵۰ - ۵۰ تکمیل شود.

یک کارشناس انرژی در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر» مطرح کرد؛

خسارت ۲۰ میلیارد دلاری ناترازی گاز به کشور

یک کارشناس انرژی بیان کرد: دولت در زمینه ناترازی گاز باید به سمت بهینه‌سازی توجه کند، زیرا ناترازی گاز باعث خسارت ۲۰ میلیارد دلاری به اقتصاد کشور شده است.

عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

کمیسیون عمران پیگیر اخذ مالیات از خانه‌های لوکس است

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: در قانون، کیفیت و راه‌های اخذ مالیات از خانه‌های لوکس پیش‌بینی شده و مشکل کنونی صرفا اجرای آن است.