۱۴۰۳/۰۷/۰۱

۲۱:۰۰

محمدباقر شیرمهنجی، کارشناس اقتصادی

هوش مصنوعی، ماشین اداره‌ آینده دنیا

کاربرد هوش مصنوعی در ابعاد مختلف زندگی بشر از جمله اقتصاد، سیاست، فرهنگ، محیط‌ زیست و... هر روز پررنگ‌تر از قبل می‌شود و کاربرد این فناوری در سطح سیاست‌گذاری مورد بحث قرار خواهد گرفت.
کد خبر: ۳۱۵۳

اقتصاد معاصر-محمدباقر شیرمهنجی، کارشناس اقتصادی: رهبر انقلاب در دیدار هیات دولت چهاردهم با ایشان برای پنجمین بار در دهه اخیر، بحث هوش مصنوعی را مطرح کردند تا نشان دهند، مساله هوش مصنوعی باید جایگاه ویژه‌ای در نظام مسائل کشور داشته باشد. واکاوی بیانات ایشان در این حوزه، چند گزاره مهم را مشخص می‌کند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

 

مورد اول: در دوران هوش مصنوعی، کوانتوم، اینترنت و امثال این پیشرفت‌های علمی، نمی‌شود با همان شیوه‌های چهل سال قبل کار کرد و ابزار‌ها بایستی متناسب با زمان انتخاب شود.(۱۴۰۲/۰۳/۱۴)

 

مورد دوم: هوش مصنوعی در اداره آینده دنیا نقش خواهد داشت؛ پس مساله‌ای است که باید مورد تکیه و توجه و تعمیق واقع شود. (۱۴۰۰/۰۸/۲۶)

 

مورد سوم: در مورد هوش مصنوعی، فعال و اثرگذار برخورد کنید، منفعل برخورد نکنید. غفلت و تغافل از آنچه در دنیا و منطقه پیش می‌آید، جایز نیست. (۱۴۰۳/۰۵/۰۷)

 

مورد چهارم: در مساله‌ هوش مصنوعی، بهره‌بردار بودن امتیاز نیست. این فناوری لایه‌های عمیقی دارد که باید بر آن لایه‌ها مسلط شد. آن لایه‌ها دست دیگران است. (۱۴۰۳/۰۶/۰۶)

 

با توجه به این گزاره‌ها، نگارنده ابتدا جایگاه کشور در این فناوری را بررسی می‌کند و پس از آن با بیان کاربرد‌ها و محدودیت‌های هوش مصنوعی، اهمیت دستیابی به لایه‌های عمیق و سطوح مختلف آن را تبیین خواهد کرد. 

 

هوش مصنوعی در انحصار زرنگ‌های دنیا! 

«امروز مثلا فرض کنید ایشان نشان دادند که در زمینه‌ هوش مصنوعی مثلا ما در دنیا چهاردهم هستیم. اگر چنانچه یک ذره غفلت کنیم و خوابمان ببرد، به سرعت سقوط خواهیم کرد و پنجاه سالِ دیگر، خواهیم شد پنجاهم، خواهیم شد صدم؛ یعنی دنیا از ما جلو می‌افتد و می‌رود».

 

این جملات بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۷ است. در سال ۱۴۰۰ نیز ایشان تاکید کردند که «باید کاری کنیم که ما در دنیا حداقل در [بین] ده کشور اول در مورد هوش مصنوعی قرار بگیریم که امروز نیستیم».

 

حال در سال ۱۴۰۳ نگاهی به آمار‌های جهانی در مورد رتبه جهانی هوش مصنوعی کشور می‌اندازیم. بر اساس داده‌های پایگاه وب آو ساینس، رتبه جمهوری اسلامی ایران در فناوری شبکه‌های عصبی ۶، در فناوری‌های هوش مصنوعی ۱۶، رایانش بصری و پردازش زبان طبیعی ۲۵، یادگیری ماشینی ۱۷، فناوری رباتیک ۲۷ و فناوری سیستم‌های چندعاملی ۱۲ در جهان است. این آمار‌ها بر اساس مطالعات و مقالات تولید شده با موضوع هوش مصنوعی توسط پژوهشگران ایرانی بوده و رتبه کشور در کاربرد عملی هوش مصنوعی با رتبه‌های مذکور فاصله زیادی دارد، به طوری که شقایق حقجو جوانمرد، رئیس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی به رتبه هفتادم ایران در زمینه هوش مصنوعی اشاره می‌کند که با مطلوبی که مقام معظم رهبری بیان کردند، فاصله زیادی دارد.

 

همچنین بررسی کشور‌های پیشتاز در سرمایه‌گذاری روی این فناوری و تعداد استارتاپ‌های مربوط به این حوزه نیز نشان می‌دهد که وضعیت ایران در کاربرد هوش مصنوعی مشابه تولیدات علمی آن نیست. 

 

کاربرد هوش مصنوعی در سیاست‌گذاری 

کاربرد هوش مصنوعی در ابعاد مختلف زندگی بشر از جمله اقتصاد، سیاست، فرهنگ، محیط‌ زیست و... هر روز پررنگ‌تر از قبل می‌شود. در این بخش کاربرد این فناوری در سطح سیاست‌گذاری مورد بحث قرار خواهد گرفت، چراکه سیاست‌ها می‌توانند همه ابعاد زندگی انسان را تحت تاثیر قرار دهند. هوش مصنوعی در مراحل مختلف چرخه سیاست، از تنظیم دستور کار گرفته تا تدوین سیاست، تصمیم‌گیری، اجرا و ارزیابی کاربرد دارد که در ادامه به آنها می‌پردازیم.


تنظیم دستور کار: در اولین مرحله از چرخه سیاست، هوش مصنوعی می‌تواند از طریق تجزیه و تحلیل مجموعه داده‌های بزرگ به سیاست‌گذاران در تشخیص بحرانی‌ترین چالش‌های موثر بر سیاست کمک کند. الگو‌های آشکار شده توسط تحلیل‌های هوش مصنوعی می‌توانند سیاست‌گذاران را در تعیین اولویت‌ها، راهنمایی و آگاه کند.


تدوین سیاست: هوش مصنوعی همچنین می‌تواند با ارائه بینش‌های مبتنی بر شواهد به تدوین سیاست کمک کند. در این مرحله از چرخه سیاست، قدرت پیش‌بینی هوش مصنوعی، ابزار مفید و قدرتمندی است که می‌تواند به برآورد تاثیرات احتمالی سیاست‌ها، پیش‌بینی هزینه‌ها، منافع سیاست‌گذاری و شناسایی مناسب جمعیت هدف کمک کند. 

 

تصمیم‌گیری: در مرحله تصمیم‌گیری، هوش مصنوعی می‌تواند ابزاری برای بهبود کیفیت و سرعت فرآیند تصمیم‌گیری باشد و بین گزینه‌های مختلف، گزینه بهینه را پیشنهاد دهد.

 

اجرای سیاست: سیاست‌گذاران می‌توانند از سیستم‌های پیشرفته هوش مصنوعی در اجرای سیاست‌ها بهره‌مند شوند. هوش مصنوعی می‌تواند از طریق اتوماسیون، پردازش سریع داده‌ها و تجزیه و تحلیل فوری، اجرای سیاست را تسهیل کند.


ارزیابی سیاست: سیاست‌گذاران باید اطمینان حاصل کنند، سیاست‌هایی که اجرا می‌کنند واقعا در دستیابی به اهداف مورد نظرشان کارآمد و موثر است. هوش مصنوعی می‌تواند با ارائه داده‌های سریع‌تر و دقیق‌تر که می‌تواند تاثیر سیاست‌ها را ارزیابی کند، مرحله ارزیابی چرخه سیاست‌گذاری را پیش ببرد. برای مثال، بانک جهانی الگوریتم‌های یادگیری ماشینی را برای تعیین کمیت و ارزیابی تاثیر توافق‌نامه‌های تجاری بر جریان‌های تجاری توسعه داده است.


همان‌طور که بحث شد، هوش مصنوعی می‌تواند به طرق مختلف برای سیاست‌گذاری، سودمند باشد. در حالی که هوش مصنوعی می‌تواند در تجزیه و تحلیل داده‌ها و منطق بسیار قدرتمند باشد، در مفاهیم مرتبط با سیاست مانند انصاف، عدالت و برابری که ذاتا انسانی هستند، عملکرد کمتری دارد. توانایی هوش مصنوعی برای درک واقعیت‌های انسانی، از جمله درک علیت و تفاوت‌های فرهنگی، ناکافی است. از این‌رو، پذیرش هوش مصنوعی در سیاست‌گذاری با مجموعه چالش‌های خاص خود مواجه است. 

 

چرا باید به تمام لایه‌ها و سطوح هوش مصنوعی دسترسی پیدا کنیم؟ 

هوش مصنوعی ساخته هوش انسانی است؛ بنابراین با دستبرد انسان در لایه‌های عمیق آن، نتایج استفاده از این ابزار می‌تواند تحت تاثیر قرار گیرد. از آنجایی که هوش مصنوعی مبتنی بر داده است و می‌تواند ویژگی‌های نامطلوب یا غیرضروری در داده‌ها را بیاموزد، اینکه چه داده‌هایی برای یادگیری در اختیارش قرار می‌گیرند و اینکه چه کسانی و چگونه آن را توسعه می‌دهند، اهمیت بالایی دارد.


داده‌ها به عنوان منبع حیاتی ابزار هوش مصنوعی هستند و می‌توانند حداقل در برابر سه چالش آسیب‌پذیر باشند. محدودیت‌های زیرساختی، سوگیری ساختاری و سوگیری اخلاقی، عنوان این سه چالش هستند. محدودیت‌های زیرساخت بر دسترسی توسعه‌دهندگان هوش مصنوعی به داده‌های با کیفیت، تاثیر می‌گذارد. برای مثال، توسعه‌دهندگان باید سخت‌افزار، نرم‌افزار، سرمایه انسانی و آموزش مناسب داشته باشند. همچنین باید فرآیند‌ها و زیرساخت‌های دیجیتال مناسب برای تولید، جمع‌آوری، ذخیره و نگهداری داده‌ها وجود داشته باشد.

 

سرمایه‌گذاری قابل توجهی که برای انجام این کار لازم است به این معنی بوده که دسترسی به داده‌ها و در نتیجه استفاده از هوش مصنوعی می‌تواند در انحصار کسانی باشد که دارای منابع و پایگاه‌های کاربری بزرگ هستند. علاوه بر این، داده‌ها ممکن است به دلیل عواملی مانند روش‌شناسی فنی، خطا‌های نمونه‌گیری و محدودیت‌های بودجه‌ای که منجر به شکاف‌هایی در پوشش داده‌ها می‌شود، دارای سوگیری باشند. همچنین بی‌اخلاقی‌هایی مانند ساختن داده‌های صوری با اهداف خاص، می‌تواند سلامت داده‌ها را مخدوش کند.


علاوه بر بحث داده‌ها، اینکه چه کسی راه‌حل هوش مصنوعی را توسعه می‌دهد مهم است، زیرا عوامل انسانی مانند تعصبات، قضاوت‌ها یا جبهه‌بندی‌ها می‌توانند بر الگوریتم‌ها و مدل‌های هوش مصنوعی و در نهایت نتایج چرخه زندگی هوش مصنوعی تاثیر بگذارند.

 

بنابر آنچه مطرح شد، امروز باید در کشور علاوه بر بهره‌برداری از این فناوری، به‌منظور محدود کردن چالش‌های مورد بحث به سطوح و لایه‌های مختلف هوش مصنوعی دست پیدا کنیم.




ارسال نظرات

کمیسیون مشترک همکاری‌ اقتصادی ایران و عربستان برگزار می‌شود
رکود و بی‌برقی، دو لبه قیچی برای زمین‌گیر شدن صنعت
واکاوی پاداش‌های نجومی در قانون تجارت فعلی
فرصتی جدید برای گره‌گشایی از میدان مشترک گازی آرش
قیمت گوشی‌های سامسونگ، امروز ۳ مهر ۱۴۰۳
قیمت روز خودرو در بازار سه‌شنبه ۳ مهر ماه ۱۴۰۳
قاچاق ماهانه ۱۰ تن زعفران به آن سوی مرز‌ها
«اصلاح فرمول مزد»|لزوم افزایش دستمزد کارگران ۲ بار در سال
چگونه همستر خود را نقد کنیم؟
وضعیت ترافیک و تردد در جاده‌های کشور امروز ۳ مهر ۱۴۰۳
هشدار هواشناسی/ رگبار پراکنده باران در ۴ استان
جایگزین نیسان آبی معرفی شد
کاهش ۵۰ هزار تومانی قیمت دام سبک در ماه‌های اخیر
اعلام جزییات حقوق بازنشستگان پس از متناسب‌سازی
فروشگاه های اینترنتی صلاحیت توزیع گوشت را ندارند
تشدید وزش باد در نواحی شمال و شمال غرب کشور
برای کاهش قیمت مسکن چه باید کرد؟
فروش ۴۵۴۸ قطعه سکه در حراج مرکز مبادله
آمار صادرات محصولات فولادی در ۶ ماهه سال جاری
واردات ۵.۵ میلیون دستگاه گوشی تلفن همراه در ۶ ماهه ۱۴۰۳
تولید سالانه ۳۰۰ میلیون قوطی کنسرو ماهی در کشور
سطح مبارزه علیه سن گندم به ۳ میلیون و ۱۲۷ هزارهکتار رسید
هشدار نارنجی هواشناسی در پی افزایش امواج آب‌های جنوب کشور
توزیع توکن همستر انجام شد
پیشینه دو هزار ساله دشت مغان
خودکفایی در تولید قند و شکر نزدیک است
میراث دولت دوازدهم و سیزدهم برای بازار تشنه به خودروی خارجی/ نمایشی به نام واردات خودرو!
علی‌آبادی: همکاری‌های ایران و تاجیکستان در حوزه برق توسعه می‌یابد
اولین کارنامه تورمی دولت پزشکیان/ تورم کدام استان به زیر ۲۵ درصد رسید؟
توسعه روابط ایران و عراق با تکمیل پروژه ریلی شلمچه - بصره
انتقاد رئیس مجلس از انتشار اوراق گواهی ۳۰ درصدی
تشکیل کمیته‌ای مشترک بین وزارت صمت و نیرو برای کاهش ناترازی برق
۴۲.۸ تن شمش طلا در ۶ ماهه امسال وارد کشور شد
جوجه ریزی شهریور به ۱۴۳ میلیون قطعه رسید
کدام کشور بیشترین تعداد ثروتمندان را دارد؟
افزایش ۶۱ درصدی ترانزیت جاده‌ای در نیمه نخست امسال
هزار کیلوگرم زعفران فردا در بورس عرضه می‌شود
رسوب ۱۰۰ هزار تن برنج در گمرک
رکود شدید بازار خودروی صفر در اتحادیه اروپا
رشد ۵.۳ درصدی شاخص فروش شرکت‌های صنعتی بورسی
واریز ۴۴ هزار میلیارد تومان سود به حساب ۳۲ میلیون سهامدار
خوب و بد کلان اقتصاد دولت در سال ۱۴۰۲
متعهد به ساخت یک میلیون مسکن هستم
تولیدکننده و مصرف‌کننده خودرو ناراضی هستند
چرا ارزش معاملات خرد امروز از مرز ۵ همت عبور کرد؟
انتظار بهبود وضع بازار سرمایه در نیمه دوم سال
سهامداران، بی‌اعتنا به ریسک‌ها
رفع ناترازی انرژی در تمامی بخش‌ها در دستور کار قرار گرفته است
پیش از ورود به بودجه سال ۱۴۰۴ باید تکلیف کسری منابع و مصارف مشخص شود
واحد ۴۵ متری در مناطق مختلف تهران چند؟
خرید تضمینی گندم یک میلیون و ۶۳۴ هزار تن افزایش یافت
صدرو فاکتور خودرو مختل شد
بیت‌کوین ۶۳ هزار دلار شد!
معادن زغال سنگ به سمت مکانیزه شدن حرکت کنند
وقتی نبود نظارت، جان معدنچیان را می‌گیرد!
قوانین صادراتی باید تغییر کنند
بساط پدیده تندیس‌فروشی جمع‌آوری می‌شود
کاهش قیمت مسکن با اعمال محدودیت در معاملات وکالتی
کاهش تمام شاخص‌های تورم در شهریور
محمد مخبر مشاور و دستیار رهبری شد
توزیع بیش از ۹ هزار تن کود در بین مزرعه‌داران
آخرین جزئیات تسهیلات مسکن مشخص شد/ عدد سازی مسکن بس است
ال ۹۰ ایرانی رسما معرفی شد+عکس
افشاگری وزارت اقتصاد از وضعیت بدهی دولت در دهه ۹۰
۳۲.۷ میلیارد دلار ارز واردات تأمین شد
چرا باید به «هوش مصنوعی» توجه کرد؟
دولتی‌ها، برندگان سوخت ارزان هواپیما/ عدم‌النفع ۹۳ همتی از یارانه سوخت هوایی
سرمنشاهای اقتصادی انفجار معدن طبس/ حقوق کارگران معدن چقدر است؟
معاون وزیر صمت: اجازه ورود کالا به کشور صرفا با شناسه کالا
فروش فوق‌العاده سایپا برای ۳ گروه متقاضیان از چهارم مهر ماه+ جزئیات و لینک ثبت نام
وضعیت کم‌بارشی تهران در پاییز ادامه دارد
ارسال درخواست انسداد ۱۶ سایت گران‌فروش بلیت هواپیما به دادستانی
افزایش ۴۹ درصدی وصولی سازمان مالیاتی در نیمه نخست امسال
سال آبی با ۲۵۲.۷ میلیمتر بارش به پایان رسید
فرودگاه امام خمینی به گمرکات ترخیص خودرو سواری اضافه شد
فروشندگان امتیاز‌های نهضت ملی مسکن به مراجع قانونی معرفی می‌شوند
آغاز اولین حراج پاییزی سکه از ساعت ۱۲ امروز+شرایط
تاکید ایران و روسیه بر گسترش همکاری‌ها در کریدور شمال- جنوب
وزیر اقتصاد: بیمه مرکزی با فساد در بیمه ها مماشات نکند
دوره اوج مصرف را پشت سر گذاشتیم
دستورالعمل معاملات اوراق گواهی اعتبار مولد اصلاح می‌شود
مجمع ۵ شرکت سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت برگزار شد
پیش‌بینی پاییز خشک و کم‌بارش؛ کشاورزان ریسک کاشت را برعهده بگیرند
از سنجش تورم تا ناترازی در کشور
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان کشوری
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
مردم منتظر کاهش قیمت سکه و طلا نباشند
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح خودرو های فرسوده+ لینک اسامی برندگان/ نتایج طرح مادران کی اعلام می شود؟
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
معرفی ۶ معیار جدید امتیاز دهی همستر
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
دامنه نوسان فردا شنبه ۲۴ شهریور چقدر خواهد بود؟
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
مطالبات گندم‌کاران و برنامه مجلس برای آنان
وعده‌های اقتصادی مسعود پزشکیان
مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد/ میزان افزایش قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد
تصمیم جدید دولت درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
نتایج قرعه کشی ایران خودرو + اسامی برندگان با کد ملی
نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند
منابع تولید برق ده اقتصاد بزرگ جهان
واریز ۴۰ همت از مانده مطالبات گندمکاران با عاملیت بانک کشاورزی
تاخیر ۴ روزه در واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
تقویت ارزش پول ملی؛ مسئله‌ای اساسی و بلندمدت
همتی: گره کور واردات خودرو باز شد
تاب‌آوری بالای بازار ارز در پیچ‌وتاب شوک‌های سیاسی
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
آغاز واریز بزرگ برای این بازنشستگان از امروز ۲۰ شهریور+ جزئیات
بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند
بنزین بانک‌ها روی آتش لاتاری خودرو
بهره‌وری تخصیص منابع با ارتقای نظام اعتبارسنجی
ضرورت دیپلماسی اقتصادی با همسایگان و تشکیل زنجیره ارزش منطقه‌ای در دولت چهاردهم
اعلام اسامی برندگان قرعه کشی ایران خودرو+ لینک اسامی برندگان
رویه اولویت‌دهی به فیش‌های در صف تخصیص ارز خودکار شد
مجتمع معدنی و صنعتی مس سونگون ورزقان
۶ ظرفیت همکاری اقتصادی ایران و عراق
اشاعه اقتصاد رفاقتی، توسعه نابرابری اجتماعی
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از پایان هفته
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران‌ خودرو منتظر پاسخ ثبت‌ احوال
همسان‌سازی حقوق بازنشستگان به کجا رسید؟
چراغی که به تولید رواست به مسکن حرام است!
افزایش صادرات گاز روسیه به چین و تغییر معادلات در بازار انرژی
۹ اقدام برای «تسهیل تجارت» اقتصاد ایران
شیر کیلویی ۱۸ هزار تومان، لبنیات را ۲۵ تا ۳۰ درصد گران می‌کند
یارانه ۴۷۰ همتی دولت به گاز/ صنعت و نیروگاه بیشترین دریافت‌کنندگان گاز
واریز مطالبات گندمکاران از مرز ۱۶۰ همت گذشت
تحولات تجاری جهان در آینه موقعیت ژئواکونومیک ایران
خشکسالی پاییزی در انتظار ایران
جزئیات تازه از رسوب خودرو‌ها در گمرک منطقه ویژه بم
بریکس و نظم نوین اقتصاد جهانی
شاخص فضای کسب و کار در دولت سیزدهم بدتر شد/ «محدودیت اینترنت» عامل اصلی
توزیع توکن همستر انجام شد
بورس، دوباره جان می‌گیرد؟
قیمت خودرو های وارداتی امروز ۲۱ مرداد ۱۴۰۳
تذکر به دولت درباره اجرای قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
۱۳ توصیه رهبر انقلاب به دولت چهاردهم
عقب‌نشینی باکو از کریدور زنگزور؟
فرصت‌سوزی ۱.۲ میلیارد دلاری
برنامه پاک‌نژاد شبیه اوجی است؟
کوچ تسهیلات مسکن به سمت ساخت و ساز
خروج سرمایه از چین تا کجا ادامه می‌یابد؟
فرصت‌ها و چالش‌های الحاق پاکستان به کریدور شمال-جنوب
عوامل ناترازی بنزین چیست؟
۹۹ درصد بذر مورد نیاز کشور در داخل کشور تولید می‌شود
۸ پیش‌شرط‌ برای شروع «جراحی اقتصادی»
۴ مسیر غیرقیمتی مدیریت مصرف بنزین
پاشنه‌آشیل بازار توافقی ارز چیست؟
کودتا علیه سازمان جامعه اقتصادی کشور‌های غرب آفریقا
قیمت جدید محصولات سایپا 28 شهریور
اعلام نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران خودرو امروز ۲۵ شهریور
ساخت‌و‌ساز در فاز رکودی
ایست مقام پولی به دور باطل افزایش نرخ‌های بهره
عوارض خروج از کشور گران شد
چرا طلای جهانی رکورد زد؟
رشد تولید ۴ محصول زراعی ایران در سال زراعی جدید
دولت چهاردهم و مسئله متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان
فنر بورس در زمان صعود رها خواهد شد
گزارش

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

رکود و بی‌برقی، دو لبه قیچی برای زمین‌گیر شدن صنعت

بررسی دو گزارش شامخ اتاق بازرگانی و گزارش پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران مرکز پژوهش‌های مجلس، نشان می‌دهد بی‌برقی و رکود در پنج ماهه اول امسال، صنایع کشور را با چالش‌های جدی مواجه کرده است.

گزارش «اقتصاد معاصر» از ابعاد جدید حادثه معدن طبس؛

وقتی نبود نظارت، جان معدنچیان را می‌گیرد!

بزرگترین حادثه معدنی ایران در آخرین شب تابستان در معدن زغال سنگ طبس رخ داد و خروج محبوسین در حال انجام است. با این حال مهم‌ترین سوال این تلقی می‌شود که علت انفجار مرگبار در این معدن چه بوده است؟

مرکز آمار گزارش داد؛

کاهش تمام شاخص‌های تورم در شهریور

گزارش جدید مرکز آمار نشان می‌دهد، هر سه شاخص ماهانه، سالانه و نقطه به نقطه تورم در شهریورماه نسبت به مرداد کاهش داشته‌اند.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

افشاگری وزارت اقتصاد از وضعیت بدهی دولت در دهه ۹۰

وزارت اقتصاد با انتشار گزارشی، ابعاد جدیدی از بحران بدهی سال‌های پایانی دهه ۹۰ را افشا کرد.

یادداشت و تحلیل

امیرحسین موسوی، پژوهشگر اقتصادی

بارقه‌های کم‌رمق شدن رشد اقتصادی

بانک مرکزی در گزارش اخیر خود از رشد اقتصادی ۳.۲ درصدی در سه ماهه اول سال ۱۴۰۳ خبر داد اما با وجود این رشد مثبت، کاهش سرعت آن علامت هشداری را برای تداوم روند آن به صدا درآورده است.

حمید حاج اسماعیلی، کارشناس بازار کار و کارگری

ساختار نظام پرداخت حقوق و دستمزد باید اصلاح شود

راهبرد اشتباه دولت برای تعیین دستمزد، خود عامل خیلی از مشکلاتی بوده که امروز ما در بازار کار کشور شاهد آن هستیم، به طوری که کاهش بهره‌وری نیروی کار و کاهش بهره‌وری سرمایه که عوارض این نوع اقدامات بوده، باعث دوری کشور از روند توسعه شده است.

محمدباقر شیرمهنجی، کارشناس اقتصادی

هوش مصنوعی، ماشین اداره‌ آینده دنیا

کاربرد هوش مصنوعی در ابعاد مختلف زندگی بشر از جمله اقتصاد، سیاست، فرهنگ، محیط‌ زیست و... هر روز پررنگ‌تر از قبل می‌شود و کاربرد این فناوری در سطح سیاست‌گذاری مورد بحث قرار خواهد گرفت.

احسان قمری، کارشناس اقتصادی

بیم و امید تجارت خارجی ایران

تجارت خارجی کشور در پنج ماهه نخست سال‌ جاری با ۷۶.۷ میلیون تن به عدد ۴۸.۲ میلیارد دلار رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۲، حاکی از رشد ۹ درصدی در وزن و ۱۰ درصدی در ارزش تجارت خارجی بود.

گفت وگو

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

تولیدکننده و مصرف‌کننده خودرو ناراضی هستند

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: وضعیت خودروسازی به گونه‌ای است که هم تولیدکننده گلایه دارد و هم مصرف‌کننده ناراضی است و باید این رویه اصلاح شود.

مدیرکل دفتر شبه قاره هند سازمان توسعه تجارت در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

قوانین صادراتی باید تغییر کنند

مدیر کل دفتر شبه قاره هند سازمان توسعه تجارت ایران گفت: برای حل مشکلات و چالش‌های پیشروی صادرکنندگان قوانین صادراتی باید مورد بازبینی قرار گیرد.

رئیس اتحادیه طلا و جواهر در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

بازار طلا و سکه التهابی ندارد

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران بیان کرد: از هفته گذشته تاکنون یک التهاب خاصی را در بازار جهانی شاهد بودیم، به طوری که انس جهانی طلا قیمتی بالای ۲،۶۰۰ دلار را تجربه کرد. با این حال اما بازار‌ داخلی خیلی التهاب نداشته و شرایط مناسبی را طی می‌کند.

عضو اتاق بازرگانی در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»:

تک نرخی کردن ارز یک شبه امکان پذیر نیست

یک فعال اقتصادی با انتقاد از چند نرخی بودن نظام ارزی کشور، گفت: دولت جدید نمی‌تواند قیمت ارز را با استفاده از شوک درمانی تک نرخی کند. این امر باید به صورت مرحله‌ای و نه به شکل یک شبه انجام شود.