بازار ارز توافقی، سکویی برای رشد صادرات غیرنفتی ایران
عباس آرگون، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با اقتصاد معاصر، پیرامون مزیتهای بازار ارز توافقی اظهار کرد: این بازار بستری بوده که صادرکننده میتواند ارز حاصل از صادرات خود را با نرخی نزدیک به بازار آزاد به واردکننده عرضه کند. مطمئنا به هر اندازه که قیمت ارز به نرخ بازار آزاد نزدیک باشد، به همان اندازه صادرات غیرنفتی هم شاهد اثرات مثبتی در بطن خود خواهد بود. فروش ارز بر اساس نرخ توافقی منجر به رشد صادرات غیرنفتی کشور و همچنین بهبود روند بازگشت ارز فعالان اقتصادی خواهد شد.
این عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران گفت: اختلاف نرخ ارز نیمایی با بازار آزاد، یکی از مهمترین مشکلات فعالان اقتصادی در سال گذشته بود. در مقطع زمانی، میان این دو نرخ اختلاف بسیار زیاد به وجود آمد. در چنین شرایطی فعالان اقتصادی ناگزیر بودند که ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه نیما عرضه کنند.
وی تصریح کرد: این وضعیت باعث شده که برخی از بنگاههای اقتصادی از محل صادرات کالاهای خود متحمل زیان شوند یا برخی افراد صادرات خود را با کماظهاری انجام دهند. یقینا به هر اندازهای که به سمت تکنرخی شدن ارز حرکت کنیم، این قبیل موارد هم کاهش خواهد یافت. بازار ارز توافقی میتواند بستر مهمی برای تحقق این امر باشد.
آرگون همچنین درباره حضور بانک مرکزی در بازار ارز توافقی گفت: بانک مرکزی بزرگترین تامینکننده ارز کشور است و به همین دلیل، مهمترین بازیگر ارزی نیز محسوب میشود. در نتیجه حضور این نهاد در بازاری همچون بازار ارز توافقی یک امر ضروری ست. بانک مرکزی به عنوان متولی بازار ارز باید نظارتهای لازم بر تمامی بازارها را داشته باشد.
این فعال اقتصادی در پایان سخنان خود تاکید کرد: نظارت بانک مرکزی بر بازار ارز، یک امر لازم است اما این حضور نباید به سرکوب نرخ ارز منتج شود. انجام این کار اقدامی آسیبزا به تولید و صادرات کشور بوده و حتی منجر به خروج سرمایه از کشور میشود.