«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

ضرورت حفظ دست برتر اقتصادی ایران در عراق

کشور عراق به دلیل درآمد سرشار نفتی، بازار مناسبی برای کالا‌های سایر کشور‌ها به ویژه ایران و ترکیه است، باوجود تقویت جایگاه و نقش ترکیه، به دلیل وابستگی انرژی و ترانزیت عراق به ایران، هنوز تهران دست برتر را در این بازار دارد.
کد خبر: ۳۸۴۷

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، عراق را برای نخستین سفر رسمی خود به خارج از کشور برگزید تا نشان دهد وی نیز مانند دولت قبل قصد دارد که تقویت روابط ایران با کشور‌های همسایه را در اولویت قرار دهد. عراق به دلیل وابستگی‌های متقابل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به ایران همچنان یک اولویت استراتژیک برای تهران محسوب می‌شود. همچنین ایران نفوذ قابل توجهی در سطح نهادی و در سطح شبه نظامی عراق دارد و به طور چشمگیری بر تحولات بغداد تاثیر می‌گذارد. 


پزشکیان در این سفر با مقامات ارشد عراقی دیدار کرد. این گفت‌وگو‌ها منجر به تصویب ۱۴ تفاهم‌نامه با هدف تقویت همکاری‌ها در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی شد. در میان تنش‌های منطقه‌ای، این سفر حائز اهمیت است، زیرا عراق همچنان یک شریک حیاتی برای استراتژی منطقه‌ای ایران محسوب می‌شود. در مقابل، عراق با وجود تلاش برای تنوع بخشیدن به واردات و تحریم‌های آمریکا، همچنان شدیدا به انرژی ایران وابسته است. 


اینکه نخستین سفر خارجی پزشکیان به عنوان رئیس جمهور به عراق انجام شد، نشانه روشنی بوده که این کشور همچنان یک اولویت استراتژیک کلیدی برای تهران خواهد بود اما باید توجه داشت که این اهمیت برای سایر قدرت‌های منطقه مانند ترکیه نیز صادق است، به ویژه این که راه‌اندازی کریدور «مسیر توسعه» برای اتصال ترکیه به کشور‌های خلیج فارس از طریق عراق و بندر فاو، بر اهمیت آن افزوده است. 

 

اهمیت عراق برای ترکیه 

عراق در سه بخش آب، انرژی و ترانزیت با ترکیه همکاری دارد. ترکیه ۲۶ یادداشت تفاهم با عراق در زمینه انرژی، آب، کشاورزی، دفاع، مراقبت‌های بهداشتی، آموزش و سایر زمینه‌ها امضا کرد. در مورد منابع آبی، دیدار قبلی محمد السودانی، نخست وزیر عراق با اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در مارس ۲۰۲۳ فضای مثبتی را ایجاد کرد که براساس آن، ترکیه متعهد شد تا میزان آب آزاد شده از رودخانه دجله را به مدت یک‌ماه افزایش دهد. با این حال دو طرف هنوز بر سر «سهم عادلانه و منصفانه آب» توافق نکرده‌اند و باید توجه داشت که عراق برای ۹۸ درصد آب شیرین خود به رودخانه‌های دجله و فرات وابسته است. 


بخش انرژی احتمالا بیشترین پتانسیل را برای منافع اقتصادی برای هر دو طرف در کوتاه‌مدت و میان‌مدت دارد. اقتدار سیاسی عراق به کنترل منابع انرژی بستگی دارد. جدای از نفت، این کشور پتانسیل تولید ۸۸ میلیارد متر مکعب گاز در سال و صادرات حدود ۶۰ درصد آن را دارد که به تنوع منابع کمک می‌کند. ترکیه در شش میدان نفتی و گاز در شمال عراق و بصره سرمایه‌گذاری کرده است. با این حال، دادگاه داوری اتاق بازرگانی بین‌المللی در سال ۲۰۲۳، ترکیه را به پرداخت ۱.۵ میلیارد دلار به دلیل خسارات ناشی از صادرات غیرمجاز نفت از اقلیم کردستان محکوم کرد و روابط تیره شد.

 
خط لوله کرکوک-جیهان که قدمت آن به دهه ۱۹۷۰ برمی‌گردد، یک خط مهم برای بازار‌های جهانی نفت تلقی می‌شود که به دلایل مختلف مانند حملات تروریستی گا‌ها قطع می‌شد. در مجموع، عراق یک کشور نفت‌خیز و دومین تولیدکننده بزرگ پس از عربستان سعودی در اوپک است. این کشور با ۱۴۵ میلیارد بشکه، پنجمین ذخایر بزرگ اثبات شده نفت جهان را در اختیار دارد که ۱۷ درصد از ذخایر اثبات شده در خاورمیانه و ۸ درصد از ذخایر جهانی را شامل می‌شود. همچنین، این کشور تامین‌کننده مهم نفت ترکیه، رژیم صهیونیستی و اروپا بوده و علاوه بر آن، دارای ۴ تریلیون متر مکعب ذخایر گازی است.


از نظر شراکت تجاری، کریدور جاده توسعه به عنوان یک پروژه بزرگ جاده‌ای محسوب شده که راه‌آهنی ۱۲۰۰ کیلومتری از بصره تا اواجیک است و خلیج فارس را به اروپا متصل می‌کند. سفر اردوغان، امضای یادداشت تفاهم بین دو کشور و امارات و قطر را تسهیل کرد. اردال ارن، رئیس انجمن پیمانکاران ترکیه (TMB) نیز اظهار داشت که امارات، قطر و حتی عربستان سعودی علاقه‌مند به تامین مالی برای فاز نخست ۵ میلیارد دلاری آن هستند. 


تفاهم اولیه بین عراق، ترکیه، قطر و امارات متحده عربی برای همکاری در این پروژه از حمایت سیاسی چین برخوردار است، زیرا به طور مستقیم با IMEC (کریدور هند-خاورمیانه-اروپا) رقابت می‌کند. حتی، این پروژه به تجارت زمینی جنوب غربی ایران به ترکیه و اروپا سرعت می‌بخشد اما اگر تنش بین ایران و آمریکا یا اسرائیل افزایش یابد، این پروژه با موانع بیشتری روبه‌رو خواهد شد. 


اکنون ترکیه در راستای دستیابی به هدف افزایش حجم تجارت دوجانبه به ۱۵ دلار در کوتاه‌مدت و ۲۰ دلار تا سال ۲۰۳۰ پس از تکمیل پروژه جاده توسعه است. عراق پس از سال‌ها درگیری به بازسازی زیرساخت‌های قابل توجهی نیاز دارد و شرکت‌های ساختمانی ایران و ترکیه از تخصص‌هایی برخوردار هستند که می‌تواند در این فرآیند ارزشمند باشد. این روند ممکن است، بازگشایی خط لوله نفت کرکوک-جیهان را که زمانی ۰.۵ درصد از عرضه جهانی نفت را تامین می‌کرد، تسهیل کند. 

 

نقش پررنگ ایران 

با وجود تلاش ترکیه برای نفوذ اقتصادی در عراق، هنوز نقش و حضور ایران بیشتر بوده و به نوعی دست بالاتر را دارد. همکاری اقتصادی ایران و عراق در سال‌های اخیر به شدت افزایش یافته و دو کشور حجم تجارت ۲۰ میلیارد دلاری را برای بازه کوتاه‌مدت هدف‌گذاری کرده‌اند. باید توجه داشت که تراز تجاری در مبادلات دو کشور به نفع ایران است. 


با این حال وابستگی اقتصاد عراق به ایران تنها در بخش کالایی خلاصه نمی‌شود. بلکه بخش انرژی و به ویژه واردات گاز و برق از ایران، اهمیت بالایی دارد. دستیابی به امنیت انرژی در عراق و ایران با توجه به مشکلات کنونی که مهم‌ترین آنها بدهی شبکه برق عراق و کمبود بنزین در ایران تلقی می‌شوند، به موضوعی نگران‌کننده برای دولت‌های دو کشور تبدیل شده است. اخیرا نیز عراق قرارداد جدیدی را با هدف تسویه بدهی ۱۱ میلیارد دلاری خود به ایران در ازای تامین گاز طبیعی اجرا کرد.

 
ناترازی بنزین در ایران، کشور را وارد یک بحران جدی انرژی کرده است. با توجه به این موضوع، قرارداد سوآپ انرژی بین ایران و عراق به دنبال تثبیت عرضه گاز بود. قرارداد سوآپ انرژی بین ایران و عراق برای شبکه برق عراق مهم تلقی می‌شود، زیرا امکان تسویه بدهی‌ها به ایران را فراهم و تداوم عرضه گاز را با مبادله نفت خام و نفت کوره با گاز طبیعی ایران تضمین می‌کند.

 
همچنین، اخیرا عراق و ترکمنستان قرارداد واردات گاز از طریق ایران را امضا کرده‌اند. قرارداد عراق برای واردات گاز ترکمنستان از طریق ایران، پس از امضای توافقنامه دوجانبه تهران و عشق آباد، در آستانه اجرایی شدن است. براین اساس، سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان به ایران صادر می‌شود تا آن را به عراق پمپاژ کند.

 
باید توجه داشت که نیروگاه‌های عراق شدیدا به گاز وارداتی از ایران متکی هستند که یک‌سوم نیاز عراق را پوشش می‌دهد. زیاد علی فاضل، وزیر برق عراق در اظهاراتی تایید کرده است که کشورش توافقنامه واردات روزانه ۲۰ میلیون متر مکعب گاز ترکمنستان را تکمیل کرده اما تنها چالش، نبود خطوط ارتباطی برای انتقال این گاز به عراق جز از طریق شبکه ایرانی است.

 
در زمینه حمل‌ونقل و کریدور‌های ترانزیتی نیز، عراق و ایران می‌توانند با همکاری به مزایای مهمی دسترسی داشته باشند. عراق در سال‌های اخیر به دنبال افزایش تجارت با بازار‌های مختلفی بوده که می‌تواند از طریق ایران به قفقاز، آسیای مرکزی و همسایگان شرقی ایران دست یابد. با تکمیل راه‌آهن شلمچه-بصره و اتصال آن به شبکه ریلی ایران، عراق می‌تواند با اتصال به کریدور شمال-جنوب به بازار‌های بزرگی مانند روسیه و هند نیز دسترسی داشته باشد.

 
هرچند راه آهن شلمچه-بصره در مرحله نخست برای جاب‌جایی مسافر است اما استفاده از آن برای جابه‌جایی بار، اهمیت ترانزیتی دو کشور را تقویت و تحقق هدف تجارت ۲۰ میلیارد دلاری بین آنها را تسهیل می‌کند. همچنین، اتصال این خط به راه‌آهن سوریه، امکان دسترسی ریلی ایران به دریای مدیترانه را نیز فراهم می‌کند.

 
البته جابه‌جایی مسافر از طریق این راه‌آهن نیز جنبه اقتصادی مهمی دارد. سالانه بیش از ۳ میلیون ایرانی به اماکن مذهبی عراق مسافرت و به همین تعداد عراقی برای گردشگری مذهبی و درمان به ایران مسافرت می‌کنند. از همین‌رو، تکمیل راه‌آهن شلمچه به بصره اقتصاد گردشگری دو کشور را تقویت می‌کند. 


باید توجه داشت که گزارش‌هایی مبنی بر بررسی ایده اتصال راه‌آهن از عربستان سعودی به ایران از طریق کویت و بصره وجود دارد که می‌تواند ارتباط ریلی مستقیم بین ایران و کشور‌های شورای همکاری خلیج‌فارس (GCC) را ایجاد کند. این امر می‌تواند اتصال عراق به ابتکار کمربند و جاده چین را نیز تسهیل دهد. 

 

همانطور که مشاهده شد، انتخاب عراق برای نخستین سفر خارجی پزشکیان پیامد‌های اقتصادی برای ایران خواهد داشت که برتری ایران در رقابت با سایر رقبا، به ویژه ترکیه را تثبیت می‌کند. بدون تردید، وابستگی امنیت غذایی و انرژی به عنوان دو رکن اصلی اقتصاد عراق به ایران، چشم‌انداز روشنی برای نفوذ اقتصادی ایران در عراق را ممکن می‌سازد.




ارسال نظرات

حراج بعدی شمش طلا فردا برگزار می‌شود
اعزام زائران حج عمره از مرز ۶ هزار نفر عبور کرد
صدور فاکتور الکترونیک راهی برای شفافیت بازار میوه
عملکرد ۱۵ بانک در مشارکت نهضت ملی مسکن همچنان صفر است + آمار
رئیس سازمان برنامه و بودجه: آمار متقن و دقیق، متر و تراز برنامه‌ریزی در کشور است
قیمت هرشانه تخم‌مرغ چقدر است؟
تلاش می‌کنیم در لایحه بودجه ۱۴۰۴ منافع سهامداران ‌مدنظر قرار گیرد
چرا مجامع شرکت‌های سهام عدالت برگزار نشد؟
شفاف‌سازی افزایش قیمت شیر در سامانه کدال
جمع‌آوری و معدوم‌سازی کالاهای غیرمجاز میدان میوه و تره‌بار
قیمت روز گوشی شیائومی ۹ مهر ۱۴۰۳
بنزین تولیدی کشور نیاز به مکمل ندارد
خرید تضمینی گندم بیش از ۱.۵ میلیون تن افزایش یافت
۱۲۰۰ مگاوات ظرفیت جدید تا اوج بار ۱۴۰۴ به بهره‌برداری می‌رسد
گرانی مسکن با سرپیچی بانک‌ها از پرداخت وام و سه‌قفله کردن حریم شهرها
آخرین مهلت رفع تعهد ارزی سال ۱۴۰۲ اعلام شد
تردید بورس برای گذر از روز‌های منفی
هشدار وقوع یک سامانه جوی خطرناک در خلیج فارس
اطلاعیه سامانه نیما در خصوص هزینه‌های نقل و انتقالات و کارمزد
۴ درصدی‌ها، برندگان یارانه سوخت هواپیما
ابزار تأمین سالانه 16 همت برای افزایش اتوبوس‌های شهری
۳۴ میلیارد دلار ارز واردات تامین شد
خرید گاز از مشترکان خانگی به صورت پایلوت در دو استان
پیگیری «نان کامل» در چه مرحله‌ای قرار دارد؟
برنج‌های وارداتی بعد از پایان فصل برداشت ترخیص می‌شوند
سرنوشت نامعلوم جریمه مالیاتی۲۵۰ هزار میلیاردی بانک‌های متخلف
ناترازی صندوق‌های بازنشستگی در حال بلعیدن رشد اقتصادی کشور
۷۲ هزار خودروی فرسوده از چرخه خارج شد
جزییات توافق با بانک مرکزی برای تامین سرمایه پروژه‌های پتروشیمی
بازار ارز چطور در مواجهه با شوک‌های برون‌زای یک سال گذشته ثابت ماند؟
چقدر درآمد نفتی در ۵ ماهه ۱۴۰۳ وصول شد؟
با شرایط حاضر، دستورالعمل مصوب دولت درحوزه واردات خودروهای کارکرده عملا امکان اجرا ندارد
ضرورت حفظ دست برتر اقتصادی ایران در عراق
جزئیات قیمت عمده فروشی ۶۲ قلم میوه؛ از ۸ تا ۱۵۰ هزار تومان
توضیحات ایمیدرو در خصوص حادثه معدن طبس
آلت‌کوین‌ها پیشتاز بازار خواهند شد؟
آغاز پیش‌فروش ۲ محصول سایپا+ مهلت ثبت‌نام و جزئیات
جزئیات برگزاری حراج سکه مرکز مبادله امروز ۹ مهر ۱۴۰۳
از سبد خوراکی مردم تا ناترازی برق
توانیر: در گاز صرفه جویی کنید تا برق قطع نشود
خط و نشان سازمان بورس برای سرمایه‌گذاری‌های سهام عدالت
محاسبه آب با قیمت آزاد برای صنایعی که از پساب استفاده نکنند
ابطال یک مصوبه وزارت صنعت درباره ممنوعیت واردات خودرو
قیمت روز خودرو های سایپا و ایران خودرو در بازار آزاد دوشنبه ۹ مهر ماه 1403
رشد ۹۴ درصدی ارزش معاملات و فروش برق در بورس
رسوب ۱۰۰ هزارتن برنج خارجی در گمرکات کشور
«قیمت‌گذاری دستوری» بازار مسکن را کنترل نمی‌کند
وضعیت ترافیک و تردد در جاده های کشور امروز ۹ مهر ماه ۱۴۰۳
هشدار بارندگی برای ۱۸ استان
مردم امیدوار به رفع فیلترینگ باشند؟
کندی روند حدنگاری زمین‌های کشاورزی در روستا‌ها
طرح ویژه مجلس برای تغییر دستمزد کارگران
واردات ۱۱ میلیارد خودرو به ایران در ۱۲ سال گذشته
بررسی لایحه اجازه افزایش سهمیه ایران در صندوق بین‌المللی پول در کمیسیون اقتصادی
جزییات ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
تولید ماهانه شیرخشک نوزاد به بیش از ۶.۵ میلیون قوطی رسید
افزایش دمای هوای شهر‌های شمالی از ۹ مهر ماه
اعلام زمان پنجاه و پنجمین حراج شمش طلای مرکز مبادله
کلیات طرح جهش تولید در شهرک های کشاورزی تصویب شد
کم‌کاری مدیریتی در حادثه تلخ معدن طبس مشهود است
مبادلات تجاری ایران و ترکیه به 3.6 میلیارد دلار رسید
استفاده از فناوری‌های نوین برای ایمنی معادن
۱۳۵۲ میلیارد تومان ضرر روی دست خریداران صندوق‌های طلا
مدت زمان صدور کارت سوخت کوتاه می شود؟
تعویق انتخابات هیئت‌مدیره نظام مهندسی به نفع یک جریان خاص
آثار بلندمدت عدم تناسب دستمزد‌ها بر سرمایه‌های انسانی
کریدور شمال-جنوب؛ برنده رقابت در رویای راه ابریشم جدید 
قیمت‌های مسکن در منطقه یک تهران همچنان نجومی
قیمت سکه و طلا در بازار کاهشی شد
ضرورت استفاده از ظرفیت‌های مولدسازی در راه‌آهن
از هر ۴ مشترک خانگی، یکی پرمصرف است
بانک مرکزی چرا در بازار ارز توافقی مداخله کرد؟
چگونه می‌توان بر ناترازی ۱۵ هزار مگاواتی برق غلبه کرد؟
بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم
دلار ریخته و مشتری گریخته
تخلف وزارت کار در افزایش ندادن حقوق کارگران معدن
قوه قضائیه به پرونده تخلف گسترده ایران‌خودرو ورود می‌کند
وزیر جهاد کشاورزی: ۲۰ درصد از مطالبات گندم کاران باقیمانده است
قیمت ۱۰۰۰ توکن همستر به تومان چقدر شد؟ آیا همستر رشد می کند؟
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
مردم منتظر کاهش قیمت سکه و طلا نباشند
ثبت نام ایران خودرو ویژه مادران از امروز ۳ مهر
نبرد کریدور‌ها در غرب آسیا
اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح خودرو های فرسوده+ لینک اسامی برندگان/ نتایج طرح مادران کی اعلام می شود؟
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
همه چیز درباره سامانه ثبت نام وام ازدواج ve.cbi.ir + مشاهده وضعیت ثبت نام
اعلام روش ثبت‌نام در سامانه جدید وام قرض‌الحسنه ازدواج
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
خبر مهم از صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان+ زمان افزایش حقوق
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
عربستان هدف نفت ۱۰۰ دلاری را کنار می‌گذارد
ثبت نام فروش فوق العاده محصولات ایران خودرو+ جدول و شرایط
احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
دامنه نوسان فردا شنبه ۲۴ شهریور چقدر خواهد بود؟
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
شاهسون‌ها در «دشت مغان» چه کردند؟
مطالبات گندم‌کاران و برنامه مجلس برای آنان
جزییات ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
کارگران هم مشمول لایحه کاهش ساعت کاری می‌شوند
ورشکستگی صندوق بازنشستگی کشور در بحران ناترازی
مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد/ میزان افزایش قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟
تصمیم جدید دولت درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
ثبت نام خودرو‌های سایپا از امروز ۲۰ شهریور ۱۴۰۳+جزئیات و شرایط ثبت نام
نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد
واریز ۴۰ همت از مانده مطالبات گندمکاران با عاملیت بانک کشاورزی
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
تاخیر ۴ روزه در واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
نتایج قرعه کشی ایران خودرو + اسامی برندگان با کد ملی
رشد درآمدهای نفتی کشور باوجود اتفاقات اخیر منطقه
جزئیات واریز وجه برای برندگان ایران خودرو+ مهلت و جدول قیمت
تحقق خودکفایی با تولید ۱۵ میلیون تن گندم
بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند
رویه اولویت‌دهی به فیش‌های در صف تخصیص ارز خودکار شد
آغاز واریز بزرگ برای این بازنشستگان از امروز ۲۰ شهریور+ جزئیات
همتی: گره کور واردات خودرو باز شد
توزیع توکن همستر انجام شد
وزیر نفت: برای حضور در بازار نفت و گاز تاجیکستان آماده‌ایم
الزام ۱۷ بانک به افزایش سرمایه ۵۱۸ همتی برای فرار از ورشکستگی
ضرورت دیپلماسی اقتصادی با همسایگان و تشکیل زنجیره ارزش منطقه‌ای در دولت چهاردهم
همسان‌سازی حقوق بازنشستگان به کجا رسید؟
اعلام اسامی برندگان قرعه کشی ایران خودرو+ لینک اسامی برندگان
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از پایان هفته
پیش بینی جدید اوپک از تقاضای نفت در ۲۰۵۰
۹ اقدام برای «تسهیل تجارت» اقتصاد ایران
پایداری تولید نفت صادراتی در مناطق نفت‌خیز جنوب
ظرفیت بارگیری نفتکش‌ها در بندر صادراتی ماهشهر افزایش می‌یابد
نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران‌ خودرو منتظر پاسخ ثبت‌ احوال
۶ ظرفیت همکاری اقتصادی ایران و عراق
اشاعه اقتصاد رفاقتی، توسعه نابرابری اجتماعی
چراغی که به تولید رواست به مسکن حرام است!
تراز سوخت خودرو، قاچاق و هزینه‌های آن
تحولات تجاری جهان در آینه موقعیت ژئواکونومیک ایران
یارانه ۴۷۰ همتی دولت به گاز/ صنعت و نیروگاه بیشترین دریافت‌کنندگان گاز
شیر کیلویی ۱۸ هزار تومان، لبنیات را ۲۵ تا ۳۰ درصد گران می‌کند
واریز مطالبات گندمکاران از مرز ۱۶۰ همت گذشت
افزایش صادرات گاز روسیه به چین و تغییر معادلات در بازار انرژی
جزئیات بدهی میلیاردی «عظیم زاده» به بانک پارسیان
تذکر به دولت درباره اجرای قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
فرصت‌سوزی ۱.۲ میلیارد دلاری
جزئیات تازه از رسوب خودرو‌ها در گمرک منطقه ویژه بم
گزارش

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

تردید بورس برای گذر از روز‌های منفی

معاملات امروز بازار سرمایه با کاهش صف‌های فروش و اقبال سهامداران به خرید در نماد‌های مختلف آغاز شد اما تردید آنها به پایان یافتن هیجان در تالار شیشه‌ای موجب شد تا در نهایت شاخص بورس به افت ۶ هزار واحدی رضایت دهد.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

ابزار تأمین سالانه 16 همت برای افزایش اتوبوس‌های شهری

متوسط سن ناوگان اتوبوس‌رانی از ۴.۸ سال در سال ۱۳۸۷ به ۱۲ سال در سال ۱۳۹۹ رسیده و تعداد ناوگان فعال اتوبوس در شهر‌های کشور نیز در یک دهه گذشته با کاهش ۵۰ درصدی مواجه شده و از ۲۰ هزار دستگاه به ۱۰ هزار دستگاه کاهش یافته است، شهر‌های کشور در سه سال آینده به ۶ هزار دستگاه و در پنج سال آینده به ۱۰ هزار دستگاه اتوبوس جدید نیاز دارند.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

ناترازی صندوق‌های بازنشستگی در حال بلعیدن رشد اقتصادی کشور

ناکافی بودن درآمدهای صندوق بازنشستگی برای پرداخت مستمری بازنشستگان موجب شده است تقریبا همه درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری‌های این صندوق صرف پرداخت مستمری شده و عملا چیزی برای سرمایه‌گذاری مجدد نباشد ضمن آنکه کاهش رقم تشکیل سرمایه در بلندمدت موجب کندشدن رشد اقتصادی کشور می‌شود.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد

بازار ارز چطور در مواجهه با شوک‌های برون‌زای یک سال گذشته ثابت ماند؟

در یک سال اخیر اقتصاد ایران با شوک‌های سیاسی متعددی مواجه بوده است که می‌توانستند به بی‌ثباتی شدید در بازار ارز منجر شوند؛ با این حال، حفظ ثبات نسبی نرخ ارز و عدم تجربه جهش‌های ارزی در مواجه با طوفان رخداد‌های متعدد، کاهش اثرپذیری بازار ارز نسبت به چنین شوک‌های برون‌زا را نشان می‌دهد.

یادداشت و تحلیل

حسن حیدری، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

آثار بلندمدت عدم تناسب دستمزد‌ها بر سرمایه‌های انسانی

شکل‌گیری سرمایه انسانی، فرآیندی بلندمدت و پرزحمت است و پیچیدگی‌های آن نسبت به سرمایه‌گذاری فیزیکی بسیار بیشتر است.

سهیل فضلی، پژوهشگر روابط بین‌الملل:

کریدور شمال-جنوب؛ برنده رقابت در رویای راه ابریشم جدید 

کریدور شمال-جنوب با توجه به جذابیت‌ها، ویژگی‌ها و دستاورد‌های متعددی که خواهد داشت، می‌تواند برگ برنده‌ای برای کشورمان در برابر کریدور شرق-غرب باشد.

حجت بین‌آبادی، پژوهشگر حوزه بودجه و بانکی

بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم

رعایت چهار اصل ارتقای سرمایه اجتماعی با تاکید بر ارتباط صادقانه با مردم، قاعده‌گرایی و ایفای بدون‌ نقصان تعهدات، انجام اصلاحات مستمر با نگاه بلندمدت و حمایت از محرومان و توانمندسازی جامعه، به‌ عنوان اصول کلی حاکم بر لایحه بودجه در بخشنامه بودجه ۱۴۰۴ ذکر شده‌ است. 

حسن حسن‌خانی، کارشناس اقتصادی

۶ توصیه برای ایجاد ثبات ارزی در شرایط تحریمی

در دولت زمزمه‌هایی برای حذف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی به بهانه «یکسان‌سازی نرخ ارز» به گوش می‌رسد، در حالی که در شرایط تحریم اقتصادی، ابزاری برای اجرای این سیاست وجود ندارد و تعدیل نرخ‌های سیاستی ارز با نرخ غیر رسمی نتیجه‌ای جز افتادن در تسلسل کاهش مستمر ارزش پول ملی در پی نخواهد داشت.

گفت وگو

در گفت‌وگو با اقتصاد معاصر اعلام شد:

گرانی مسکن با سرپیچی بانک‌ها از پرداخت وام و سه‌قفله کردن حریم شهرها

به گفته یک تحلیل‌گر حوزه مسکن، همکاری‌نکردن بانک‌ها در پرداخت تسهیلات مسکن، خود عامل تورم است ضمن آنکه اگر وزارت راه در دولت چهاردهم قصد داشته باشد عرضه زمین را متوقف کند و از طرف دیگر کنترل بر تقاضای سوداگرانه زمین و مسکن نداشته باشد، از همین ابتدا وارد یک بازی دو سر باخت شده که چیزی جز تورم و گرانی مسکن به بار نخواهد آورد.

معاون ارزی اسبق بانک مرکزی در گفت‌و‌گو با «اقتصاد معاصر» پاسخ داد:

بانک مرکزی چرا در بازار ارز توافقی مداخله کرد؟

سید علی، معاون ارزی سابق بانک مرکزی با تشریح مداخله بانک مرکزی در بازار ارز توافقی، افزایش صادرات نفتی را یکی از مزیت‌های این بازار معرفی کرد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

اتفاقات منطقه هیچ خللی در فروش نفت و ذخایر کالای اساسی ایجاد نمی‌کند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تأکید بر اینکه از نظر تأمین کالای اساسی، فروش نفت، تأمین نیازهای ارزی و غیره هیچ مشکلی در کشور وجود ندارد، گفت: با توجه به ذخایر کافی ارزی کشور، اتفاقات منطقه هیچ اختلالی در ثبات بازار ایجاد نمی‌کند.

عضو کمیسیون صنایع مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر» تشریح کرد:

۳ گام لازم برای ارتقای کیفیت خودرو داخلی؛ از بازار رقابتی تا ورود فناوری

مصطفی پوردهقان، عضو کمیسیون صنایع مجلس با بیان اینکه تحقیق و تفحص از خودروساز داخلی لازم است اما قرار نیست با تحقیق و تفحص وضعیت بازار خودرو و یا کیفیت آن بهتر شود، گفت: با ایجاد بازار رقابتی، کاهش تعرفه‌ واردات خودرو و ورود تکنولوژی، صنعت خودروسازی کشور به سمت ارتقای کیفیت و منطقی‌شدن قیمت‌ها گام برمی‌دارد و رضایت مردم در این صنعت افزایش می ‌یابد.